11 Eu și echipa mea

“Numai, purtaţi-vă într-un chip vrednic de Evanghelia lui Hristos, pentru ca, fie că voi veni să vă văd, fie că voi rămâne departe de voi, să aud despre voi că rămâneţi tari în acelaşi duh şi că luptaţi cu un suflet pentru credinţa Evangheliei.”

Filipeni 1:27

Ce și de ce

 

Când ai venit la Hristos, ai devenit parte din familia lui Dumnezeu. Nu ești singur! Nu numai că ai promisiunea lui Isus că El va fi mereu cu tine (Matei 28:20), dar ai primit, prin Hristos, și alți frați și surori. Unii dintre acești frați și surori sunt la universitatea ta. Stând împreună, Dumnezeu vă ajută să rămâneți tari, având aceeași inimă, aceeași minte, ”și să luptați cu același suflet pentru evanghelie”. (Filipeni 1:27)

 

De ce vrem să ”stăm tari”? De ce avem nevoie să avem ”aceeași minte”? De ce suntem încurajați să ”luptăm împreună, cu același suflet, pentru evanghelie”? Din mai multe motive. Hai să privim doar la unul dintre ele: Ceea ce suntem chemați să facem depășește puterea unui singur om de a face asta. Studenții care au nevoie să audă de Hristos și să fie ucenicizați, nu sunt doar în clasa ta. Ei sunt prin tot orașul. Dacă cei din universitatea ta, să presupunem, că au auzit evanghelia, ce putem face cu cei care sunt în tot orașul? Ținta este mare.

 

Domnul ne-a chemat să căutăm împlinirea acestui scop printr-o comunitate. Acesta este cel mai bun mediu atât pentru creșterea ta spirituală, dar și cel mai bun context pentru zidirea de mișcări spirituale. Acesta a fost modul prin care Isus și-a început lucrarea și care s-a extins pretutindeni în lume. Tocmai prin legătura dintre noi, prin dragostea noastră unul pentru celălalt, cei care nu L-au cunoscut pe Hristos ”vor ști că noi suntem ucenicii Săi”. (Ioan 13:35)

 

De ce sunt așa de importante echipele? Echipele care lucrează bine împreună experimentează ceva care se numește sinergie. Sinergia este rezultatul a două sau mai multe lucruri care lucrează bine împreună, și care produc un rezultat ce nu ar putea fi realizat de eforturile unei singure persoane/unități. Sinergia din echipele noastre are loc atunci când, două sau mai multe persoane care dezvoltă mișcări, lucrează așa de bine împreună, încât ei au rezultate care nu s-ar putea atinge prin eforturile unei singure persoane.

 

Haide să privim un video care reflectă acest lucru în echipă.

Ce observații ai făcut cu privire la lucrul în echipă sau sinergie în acest video?

 

 

Ce este o echipă?

 

O definiție a unei echipe ce dezvoltă mișcări este –

 

“Un grup de ucenici cu aceeași inimă,

care sunt dedicați unui scop comun.”

 

(Aceasta înseamnă a împlini Marea Trimitere)

Învățând din Cuvânt

 

Cartea ”Eclesiastul” este una dintre cărțile Vechiului Testament despre care se spune că este cartea înțelepciunii. Această carte a înțelepciunii este alcătuită din afirmații și principii scurte și concise, care ne dau o mai bună înțelegere a vieții. În Eclesiastul 4:9-12 citim despre înțelepciunea de a lucra împreună

 

Citește Ecclesiast 4:9-12.

Click pentru text

Scrie cât mai multe observații găsite în text de ce este mai bine doi decât unul:

 

Citește Epfeseni 4:1-7, 11-16

Click pentru text

În v. 1-3, Pavel îndeamnă pe credincioșii din Efes să ”se poarte într-un chip vrednic de chemarea pe care au primit-o”. Care sunt lucrurile, conform lui Pavel, care ar trebui să caracterizeze o astfel de persoană?

 

În v. 4-6, Pavel pune accentul pe unitatea credinței. Ce lucruri îi unește pe toți creștinii?

 

Versetele 11-13 vorbesc despre diversitatea în trupul Lui Hristos. Cu alte cuvinte, unitate nu înseamnă că toți creștinii sunt la fel. Care sunt niște roluri sau daruri pe care Domnul le-a dat la diferiți creștini?  

 

Care crezi că a fost scopul lui Dumnezeu când a dat aceste roluri și daruri diferite? Cu alte cuvinte, în ce constă rezultatul pe care această diversitate trebuie să-l atingă? (v. 12-13)

 

Ce ne spune v. 16 despre importanța diversității?

 

Pe de o parte, Pavel pune accentul pe ”unitate”, pe de alta, el subliniază diversitatea. Aceste două aspecte par să se contrazică una pe cealaltă. Descrie cum ar putea unitatea și diversitatea să lucreze împreună într-o echipă.

 

Conectându-ne cu adevărul

 

A consolida o echipă și a investi în ea este un pas esențial în dezvoltarea de mișcări la universitățile noastre. Ca și lider, un lucru esențial pe care trebuie să îl faci este să îi strângi pe lideri și să vă uniți forțele pentru a-L sluji pe Domnul împreună. Dumnezeu nu dorește ca tu să faci toată munca singur.

 

Uneori, a lucra împreună poate fi provocator. Nu mereu ne tratăm unul pe celălalt așa cum ar trebui. Oamenii pot fi răniți, ofensați sau chiar să se îndepărteze atunci când încep să aibă loc conflicte și neînțelegeri în cadrul echipei. De aceea nu ar trebui să fim surprinși de faptul că Pavel scrie credincioșilor din Corint, spunându-le: ”Vă îndemn, fraţilor, pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos, să aveţi toţi acelaşi fel de vorbire, să n-aveţi dezbinări între voi, ci să fiţi uniţi, în chip desăvârşit, într-un gând şi o simţire.” (1 Corinteni 1:10)

 

Când suntem ”compleți în Hristos” vom avea același gând. Îl vom sluji pe Domnul în unitate și armonie, și vom funcționa ca un trup. Totuși, o astfel de armonie nu vine de la sine. De aceea Pavel își îndeamnă ucenicii la unitate, solicitându-le să lucreze împreună.

 

În Efeseni 4:29-32, Pavel le spune creștinilor cum să se trateze unii pe alții. Ce au de a face acele lucruri cu cât de bine o echipă lucrează împreună?

 

Cum crezi că ar fi afectată o echipă dacă membrii ei nu ar aplica îndemnurile lui Pavel din aceste versete?

 

Încrederea este un concept interesant în Scriptură. Dacă treci prin Biblie, vei găsi o mulțime de referințe care au legătură cu încrederea. De fiecare dată oamenii lui Dumnezeu sunt chemați să se încreadă în El, și nu în ceva sau altcineva. Dumnezeu este singurul care merită toată încrederea. El nu va dezamăgi.

 

 

În încredere, privim la Domnul și vedem că El ne-a chemat să lucrăm împreună. El ne-a pus într-o singură familie și a făcut să trăim în interdependență unii față de ceilalți. Ca o expresie a încrederii noastre în El, noi acceptăm această structură și credem că este bună și potrivită pentru noi. Prin credință, noi descoperim cum Domnul nostru a intenționat să cooperăm unii cu ceilalți și să colaborăm, având același gând, inimă și scop.

 

Probabil că tu cunoști niște creștini minunați care ți-au câștigat respectul și încrederea. Cei care Îl imită pe Hristos devin persoane vrednice de încredere, pentru că în ei Îl putem regăsi pe Domnul nostru care este de toată încrederea. Dar totuși, chiar dacă aceste lucruri sunt adevărate și reale, motivul pentru a lucra împreună nu derivă așa de mult din acest aspect de a fi de încredere pe care îl întrevedem în ceilalți, cât din faptul că Domnul nostru care merită toată încrederea noastră ne-a chemat să colaborăm la secerișul Său.

 

Să ne reamintim definiția unei echipe: ”un grup de ucenici care au aceeași inimă și sunt dedicați unui scop comun.” Nu pierde din vedere – o echipă, împreună se îndreaptă spre un scop comun.

Făcând pași de acțiune

 

Pașii de acțiune pe care vrei să îi faci trebuie să se potrivească contextului tău. Dacă la momentul de față nu ai o echipă, primul tău pas ar trebui să fie acela de a crea una. Dacă deja ai o echipă, pasul tău de acțiune ar fi acela de a investi în ea, astfel încât aceasta să Îl onoreze pe Domnul și să fie eficientă în a-și atinge scopul propus.

 

 

Cum să formezi o echipă

 

Dacă la momentul de față nu ai o echipă, atunci ai nevoie să:

 

Găsești ucenici care au aceeași inimă și același gând

.

⇒ Să-i provoci pe acești ucenici să ți se alăture în efortul de a clădi o mișcare spirituală. Când te întâlnești cu ei, împărtășește inima ta cu ei și viziunea care o ai. Spune-le că te-ai rugat și i-ai cerut Domnului să te ajute să cunoști alți creștini care au aceeași inimă ca a ta. Cere-le să ți se alăture pentru a împlini această viziune.

⇒ Începe prin a pune întrebări. Întreabă-i pe alții dacă știu persoane care sunt urmași ai lui Hristos. De asemenea, încearcă să afli dacă unii dintre aceștia au această pasiune pe inimă de a atinge cu evanghelia pe alți studenți. Ia legătura cu aceștia.

 

Roagă-te, cerându-I Domnului secerișului să-ți îndrepte pașii către alți lucrători.

 

Continuă să spui evanghelia și să-i conduci pe alții la Hristos, și care pot deveni ucenici având aceeași inimă și gând.

Strânge-i într-un grup și discutați, luându-vă angajamentul de a dezvolta mișcări spirituale. Echipa ta se poate forma pe parcurs ce noi credincioși se alătură ei și la ceea ce faceți.

 

Cum să investești în echipă:

 

Dacă deja ai o echipă, mulțumește-I Domnului. În cazul acesta, îți poți adresa următoarea întrebare --- Cum îmi pot ajuta echipa să fie mai eficientă? Alege două dintre următoarele idei ajutătoare și discută-le cu echipa ta:

 

1. Încercați să stabiliți dacă sunteți focalizați pe a zidi mișcări spirituale sau pe altceva. Împărtășește-ți observațiile cu echipa și cere-le și lor să-și împărtășească opiniile cu privire la acest lucru.

2. Are echipa ta un scop clar și bine stabilit? Dacă nu, lucrați pentru a vă stabili unul. Un scop bun este unul clar, motivant și ușor de împărtășit cu alții.

3. Cunoști tăriile și slăbiciunile celor din echipa ta? Discutați care este contribuția unică a fiecăruia la scopul echipei.

4. Studiați Eclesiastul 4:9-12 și Efeseni 4 în cadrul unui studiu biblic. Identificați 2-3 aplicații specifice pe care vreți să le faceți în echipa voastră și începeți să lucrați la ele.

5. Dacă încă nu faceți acest lucru, începeți să aveți un timp de rugăciune săptămânal.

 

Discută aceste opțiuni cu antrenorul tău și informează-l cum merg lucrurile.

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.