10 Mișcări spirituale – 1

 “Şi Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mântuiţi.”

Faptele Apostolilor 2:47

Ce și de ce

 

Dumnezeu este la lucru. El ridică echipe de credincioși care și-au pus încrederea în Hristos că El va lucra în campusul lor. Studenți ca și tine au fost gata să asculte de chemarea lui Isus. Ei au pășit și pășesc prin credință, împărtășind evanghelia cu prietenii și colegii lor. Domnul lucrează prin ei pentru a schimba viețile altor studenți pentru eternitate!

 

Ei nu s-au pus la dispoziția Domnului doar pentru universitatea lor, ci Domnul îi folosește peste tot în lume ca să dezvolte noi mișcări spirituale. Pe măsură ce tot mai mulți studenți află că și ei pot fi o parte din acest proces de formare și dezvoltare de mișcări spirituale, ne putem imagina ziua când fiecare campus din Europa de Răsărit și Rusia va fi atins cu evanghelia!

 

Hai să privim cum studenții din Volgograd, Rusia, împărtășesc despre modul în care Domnul lucrează acolo.

Acești studenți experimentează nașterea unei noi mișcări. Ceea ce a început ca un pas de ascultare față de Domnul, a devenit o mișcare ce transformă vieți în întreaga lor țară. Se poate ca, în anii ce vor urma, studenți din această mică mișcare să meargă în întreaga lume pentru a fi martori pentru Hristos. Asta înseamnă să fie mișcări pretutindeni, pentru ca orice persoană să aibă ocazia să cunoască un adevărat urmaș al lui Hristos.

 

Îți mai aduci aminte de promisiunea făcută de Isus ucenicilor Săi?

 

“Căci voi veți primi o putere și-mi veți fi martori în Ierusalim, Iudea, Samaria și până la marginile pământului….” Fapte 1:8

 

 

Să învățăm din Cuvânt

 

În cartea Faptele Apostolilor afăm cum Domnul a lucrat printre acești oameni. De exemplu, Pavel și Sila au hotărât ca ei să meargă și să facă ucenici din toate neamurile. Ei au călătorit până la Filipi și Tesalonic, unde nu exista nici un credincios. Numai după cinci săptămâni, Dumnezeu a format o comunitate de credincioși în fiecare oraș. Când apostolii au plecat, aceste comunități au înflorit și au ajutat la răspândirea evangheliei în întreaga Europă.

 

Citește Faptele Apostolilor 16:11-15, 40

Click pentru text

 

 

Ce a făcut Dumnezeu? Cum a lucrat El?

 

Ce au făcut Pavel și Sila?

 

Ce adaugă versetul 40 la această imagine a felului în care Dumnezeu lucra în Filipi?

 

În acest pasaj vedem începutul a ceea ce Dumnezeu urma să facă în orașul Filipi. Știm că Dumnezeu a lucrat în această comunitate și că aceasta a format o biserică. De fiecare dată când citim scrisoarea lui Pavel către biserica din Filipi suntem încurajați.

 

Citește Faptele Apostolilor 17:1-4

Click pentru text

Ce a făcut Dumnezeu? Cum a lucrat El?

 

Ce au făcut Pavel și Sila?

 

Ce provocări au întâmpinat?

 

Din ambele locații, Pavel și Sila au trebuit să plece din cauza unor persecuții severe. După plecarea lor, cine crezi că a continuat să conducă aceste comunități?

 

new-testament-lydia-young_775495_inl

Domnul i-a deschis inima ca să răspundă mesajului lui Pavel.

paul-writing-to-ephesians-1426795-print

Unii din ei şi o mare mulţime de greci temători de Dumnezeu şi multe femei de frunte au crezut şi au trecut de partea lui Pavel şi a lui Sila.

În pasajul pe care l-ai studiat, ai putut observa cum Domnul a lucrat prin Pavel și Sila, în timp ce amândoi urmăreau împlinirea unui scop comun. Printre acțiunile lor îi vedem câștigând pe alții pentru Hristos, ucenicizându-i și ajutându-i să se maturizeze din punct de vedere spiritual. În alte texte, vedem cum alți creștini din unele comunități au fost trimiși ca să vestească evanghelia și ca să formeze alte mișcări similare. Toate acestea s-au întâmplat pentru a asculta și a duce la îndeplinire Marea Trimitere.

 

Să ne conectăm la adevăr

 

Revăzând aceste pasaje, cât și altele, observăm că anumite teme majore se evidențiază. Dumnezeu este la lucru. El clădește o comunitate care să-I slujească. Pavel și cei trimiși de Dumnezeu au căutat să slujească Domnului prin a-i câștiga pe alții pentru Hristos, a-I zidi și crește spiritual și apoi a-i trimite ca și ei să facă acest lucru la rândul lor. Aceste teme dau forma unei definiții pentru mișcarea spirituală:

 

Dumnezeu lucrează,

Printr-o echipă de ucenici cu aceeași inimă

Pentru a căștiga, zidi și trimite alți ucenici

cu scopul de a împlini Marea Trimitere

 

Citește textul următor și notează legăturile pe care le identifici între această definiție dată mișcării și ceea ce Dumnezeu a făcut în Tesalonic.

 

Citește I Tesaloniceni 1:2-10

Click pentru text

 

În acest video pe care l-ai vizionat despre studenții din Volgograd, Vanya descrie eforturile sale în felul următor: ”Noi împărtășeam evanghelia pentru că nu știam ce altceva să facem.” Vanya dorea să fie un dezvoltator de mișcări spirituale, dar nu știa prea bine ce trebuie să facă în acest sens. Când ne gândim la ținta noastră, sunt trei activități care ar putea descrie lucrarea de a dezvolta mișcări. Acestea sunt:

Câștiga - a-i aduce pe oameni la Hristos.

Zidește - a investi în noii credincioși, pentru a-i ajuta să se maturizeze din punct de vedere spiritual.

Trimite - a lansa și multiplica mișcări spirituale.

 

Pe parcurs ce ai studiat lecțiile Volt, ți-au fost prezentate aceste componente. În lecțiile de la început, ai învățat și ai lucrat la dezvoltarea abilităților de ”a câștiga”. Acum ești antrenat cum să-ți împărtășești credința și să ajuți o persoană să ia o decizie.

Apoi ți-ai dezvoltat abilitățile de a-i zidi pe alții, ajutându-i să crească în credința lor. În curând vei studia și alte lecții care te vor ajuta să-ți dezvolți abilitatea de a zidi pe alții cât mai eficient.

Este înțelept să ne oprim și să privim imaginea de ansamblu a ceea ce dorim să înfăptuim. Scopul tău este acela de a deveni eficient în fiecare dintre aceste aspecte – câștigă, zidește, trimite. Ca și Vanya, este bine să înveți toate aceste elemente care contribuie la o mișcare spirituală sănătoasă și dinamică.

 

Parcurge diagrama interactivă de mai jos pentru a vedea cum aceste componente funcționează împreună în scopul dezvoltării de mișcări.

 

 

Aceste componente ale dezvoltării de mișcări încep, de obicei, cu pași mici. Fie că lucrezi cu o echipă de 2-3 ucenici sau că ești parte dintr-o mișcare mai mare, Dumnezeu te poate ajuta să aplici aceste elemente.

 

Eu și NOI

 

Dezvoltarea de mișcări este o activitate ce presupune o echipă. Scopurile înalte ale unei astfel de mișcări presupune cooperare și lucru în echipă. Atunci când facem o evaluare a elementelor cheie ale mișcării, ar trebui să evaluăm atât felul în care aplicăm în mod personal aceste elemente, cât și felul în care funcționează echipa. Tabelul de mai jos îți oferă această ocazie de a reflecta și evalua felul în care aceste elemente sunt puse în aplicare.

Eu

Cum dezvolt eu mișcări

Câștigă – conectându-mă cu cei pierduți (Ce fac eu)

 

Zidește – ucenicizare ce schimbă vieți (Ce fac eu)

 

Trimite – lideri multiplicatori (Ce fac eu)

 

Noi

Cum dezvoltăm noi mișcări

Câștigă – Conecându-ne cu cei pierduți (ce facem noi)

 

Zidește – ucenicizare ce schimbă vieți (Ce facem noi)

 

Trimite – lideri multiplicatori (Ce facem noi) 

 

Făcând pași de acțiune

 

Ai fost pus de Dumnezeu la școala unde ești pentru a fi o lumină pentru Hristos. Prin tine și alții din acel campus, Domnul dorește să dezvolte mișcări. Reflectează la definiția mișcării spirituale și răspunde la întrebările de mai jos.

 

O mișcare spirituală este:

 

Dumnezeu lucrează

Printr-o echipă de ucenici cu aceeși inimă

Pentru a câștiga, zidi și trimite

Cu scopul de a împlini Marea Trimitere

 

Ce dorești să faci pentru a dezvolta mișcări spirituale?

 

Ce Îi ceri / te încrezi în Dumnezeu că va face?

 

Pe cine dorești să inviți să ți se alăture acestei lucrări? (să lucreze alături de tine, să se roage pentru tine, să-ți susțină efortul)

 

Care dorești să fie pașii de credință luați de echipa ta în următoarele 2 săptămâni pentru a câștiga, zidi și trimite?

 

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.