12 O chemare biblică de a face ucenici

“18 Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei şi le-a zis: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. 19 Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului, şi al Sfântului Duh. 20 Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.”

Matei 28:18-20

Ce și de ce

 

Dumnezeu lucrează în viețile oamenilor. El ne-a lăsat acest privilegiu de a ne alătura Lui în această lucrare în timp ce oamenii vor fi schimbați pentru eternitate. Decizia lor de a-și pune încrederea în Hristos nu este sfârșitul, ci începutul unui proces în care ei devin ucenici ai lui Hristos și cresc în cunoașterea Sa.

 

Ce este un ucenic?

 

Un ucenic este un urmaș al lui Hristos care caută să Îl cunoască și să asculte de poruncile Sale.

 

Când Isus a lăsat ”Marea trimitere” ucenicilor Săi, El se gândea la mai mult decât doar la evanghelizare. El și-a închipuit că urmașii Săi îi vor ajuta pe alții să crească și să devină mai maturi ca și credincioși. Și, ca urmare al acestui lucru, vor urma generații de creștini care să umble cu Hristos și care vor adopta această chemare de a spune evanghelia și de a-i uceniciza pe alții, la rândul lor. Creșterea bisericii a depins și depinde de asta!

 

Gândește-te la asta. Tu ești rezultatul unui astfel de proces al ucenicizării care și-a avut începutul în primul secol. Ai oportunitatea de a te alătura acestei Mari trimiteri făcând ucenici în generația ta care vor face la rândul lor generații de alți ucenici.

 

Ia un moment și mulțumește-I lui Dumnezeu pentru persoanele pe care le-a pus în viața ta, care au împărtășit evanghelia cu tine și care au avut sau au un impact pozitiv în călătoria ta ca și ucenic.

 

Învățând din Cuvânt

Haideți să privim mai îndeaproape la această ”Mare trimitere”. Această poruncă încearcă să ne atenționeze faptul că este esențial să înțelegem ce este și ce presupune ucenicizarea.

 

Citește Matei 28:16-20

Click pentru text

 

Care sunt câteva lucruri pe care le observi despre inima ucenicilor și acțiunile lor din aceste versete? (Versetele 16-17)

 

Descrie sursa și scopul autorității lui Isus. De ce crezi că a fost important pentru El să menționeze aceste aspecte ucenicilor Săi? (Versetul 18)

 

Versetul 19
Citind azi aceste versete din Matei 28 se poate ca anumite lucruri să nu fie așa de evidente pentru noi așa cum au fost pentru ei, care au fost primii care L-au auzit pe Isus spunând aceste cuvinte. Este un verb principal în această poruncă. ”Faceți ucenici” este ideea centrală. Cealaltă acțiune descrie ce presupune această lucrare de a face ucenici. 

 

Cunoscând ideea centrală a acestei porunci, în ce fel îți afectează înțelegerea despre Marea trimitere?

 

Putem ”merge” în multe locuri și putem ”face” o mulțime de lucruri și totuși să ratăm esențialul a ceea ce Isus ne-a cerut să facem. El a dorit ca noi să fim ucenici care facem ucenici.

 

Ce promisiune a dat Isus în ceea ce privește trimiterea Sa? De ce a fost important acest lucru? (Versetul 20)

 

Ideea centrală a modelat biserica primară

 

In cartea Faptele Apostolilor descoperim că Barnaba a fost un ucenic al lui Hristos. Putem învăța din exemplul său. În Fapte 11:19-26 avem o mică imagine despre viața și lucrarea acestui ucenic, Barnaba.

 

Citește Faptele Apostolilor 11:21-26

Click pentru text

După ce mulți au venit la Hristos, biserica din Ierusalim l-a trimis pe Barnaba în Antiohia. (versetul 22).

 

De ce crezi că ei au simțit această nevoie de a trimite pe cineva în Antiohia? 

 

Ce cuvinte sunt folosite pentru a-l descrie pe Barnaba? (v. 24)

 

Care sunt lucrurile pe care Barnaba le-a făcut atunci când a ajuns în Antiohia?

 

Bazat pe ceea ce ai citit despre Barnaba, ce ar trebui să fie caracteristic și adevărat despre un ucenic?

 

Barnaba este descris atât ca și un evanghelist, cât și ca o persoană care face ucenici. Dumnezeu a lucrat prin el astfel încât biserica din Antiohia să crească atât ca număr, cât și spiritual. Este interesant că o astfel de biserică este prima despre care aflăm că a trimis lucrători/misionari. (Fapte 13:1-3)

 

Conectându-ne cu Adevărul

 

Conectându-ne personal cu adevărul din această lecție va avea un impact asupra vieții noastre. Dumnezeu dorește ca tu să fii un ucenic care face ucenici și El ți-a dat tot ce ai nevoie ca să îndeplinești această sarcină. Dacă urmăm vocea Bunului Păstor, vom experimenta cum Dumnezeu ridică ucenici prin noi. El ne cere să umblăm prin credință și să luăm parte la planul Său de a atinge lumea cu evanghelia. Video-ul următor exprimă ceea ce Dumnezeu intenționează să facă.

Ucenicii nu dispuneau de multe lucruri atunci când ei au început să facă ucenici. Dar ei aveau:

1. O experiență cu Isus care le-a schimbat viața
2. Dorința de a asculta
3. Puterea Duhului Sfânt

 

Dar tu? Descrie, te rog, experiența ta cu privire la acestei trei aspecte.

 

Video-ul a sugerat că provocarea pe care noi o avem astăzi este aceea că ”toți cei care cred în Isus nu sunt neapărat și urmași ascultători ai Lui.”

 

Ce fel de probleme apar atunci când credincioșii nu sunt niște urmași ascultători de Isus?

 

Aceia care excelează în a face ucenici, au o inimă dedicată Domnului și o inimă care îi iubește pe oameni. Ucenicizarea este o chestiune de inimă. Ea înflorește în contextul dragostei și al ascultării. Dacă dorești să fii un ucenic care face ucenici, cere-I lui Dumnezeu să te facă o persoană a dragostei și un urmaș care excelează în a fi ascultător.

 

După ce ai citit despre chemarea lui Dumnezeu de a face ucenici, ce anume ți-a atins inima?

Un moment al evaluării de sine

 

Sperăm că Dumnezeu, ca urmare al acestui studiu, te-a ajutat să crești în înțelegerea a ceea ce înseamnă să fii un ucenic și să faci ucenici, cât și a marii trimiteri. Următoarele afirmații sunt destinate să te ajute să-ți evaluezi starea actuală a procesului de ucenicizare atât la nivel personal, cât și ca lucrare a ta cu alți ucenici.

1 = Aceasta este mereu adevărat despre mine
2 = Aceasta este de obicei adevărat despre mine
3 = SUneori este adevărat/uneori nu este adevărat
4 = Aceasta este rar adevărat despre mine
5 = Aceasta nu este niciodată adevărat despre mine

Datorită experienței cu Isus care mi-a schimbat viața, sunt motivat să fac ucenici
Doresc să ascult de chemarea lui Dumnezeu de a fi un ucenicizator
Intenționat caut să trăiesc în puterea Duhului Sfânt
Doresc ca împreună cu alții să învăț cum să devin un ucenicizator
Cred ca Dumnezeu mă poate folosi pentru a uceniciza alte persoane
Mă rog în mod regulat, cerându-I lui Dumnezeu să mă folosească pentru a împlini marea Sa trimitere

Scopul unei astfel de evaluări nu este acela de a ne face să ne simțim ”bine” sau ”rău” cu privire la noi înșine. Scopul este acela de a dobândi o mai bună înțelegere despre noi înșine la momentul de față. O astfel de evaluare ne poate ajuta să știm unde facem bine și să ne ajute să identificăm domenii în care avem nevoie să creștem.

 

Bazat pe evaluarea de mai sus, ce lucruri poți sărbători că Dumnezeu deja le-a făcut în viața ta?

 

Care sunt unul sau mai multe domenii în care ai dori să crești?

 

Luând pași de acțiune

 

Termenul de ucenic poate avea atât un sens personal (creșterea ta ca și ucenic al lui Hristos), cât și un sens extern (ajutându-i pe alții să crescă ca și urmași ai lui Hristos). Proverbe 27:17 spune, “După cum fierul ascute fierul, tot așa și omul ațâță mânia altuia” (traducere Cornilescu)/ ”…tot așa și un om îl ascute pe altul” (versiunea engleză). Relații care ne ”ascut” sunt folosite de Dumnezeu pentru a ne face ca să creștem. Haide să luăm în considerare cele două feluri de relații de ucenicizare reprezentate prin Pavel și Timotei.

 

“Pavel” – acesta este cel care te ucenicizează. Această persoană are maturitatea spirituală pe care tu o admiri. Ei au cunoștințe și înțelepciune și sunt gata să le împărtășească cu tine. Ei sunt un exemplu pe care tu să-l urmezi.

“Timotei” – este persoana pe care tu o ucenicizezi. Este o persoană mai tânără din punct de vedere spiritual. Tu ai cunoștințele și înțelepciunea necesare pe care le poți împărtăși cu el/ea. Tu ești un exemplu pentru ei pe care să îl urmeze.

 

Având ambele genuri de persoane în viața ta, acest lucru asigură un mediu bogat pentru creștere spirituală. Trebuie să fim intenționali și să urmărim astfel de relații. Ele nu se întâmplă pur și simplu.

*Notă: a uceniciza o altă persoană nu necesită perfecțiunea. Dacă aștepți perfecțiunea, nu vei ajunge să ucenicizezi pe nimeni. Aduți aminte de definiția noastră a ucenicizării de la începutul lecției. Mergi înapoi și citește-o din nou. Poți începe prin a împărtăși cu altcineva ceea ce ai învățat și ai experimentat.

 

Trei pași de acțiune pe care să-i faci:

 

1) Ai un ”Pavel” în viața ta?

 

Poți să te gândești la cineva pe care Dumnezeu îl/o folosește în viața ta chiar acum pentru a te ajuta ca să crești? Dacă ai o astfel de persoană, întâlnește-te cu el/ea și roaga-l/ roag-o să te ajute să crești în credință. Dacă nu ai o astfel de persoană în viața ta, cere-I lui Dumnezeu să-ți trimită un ”Pavel” care să te ajute să crești.

 

”Pavel” al meu este:

 

2) Ai un ”Timotei” în viața ta?

 

Cere-I lui Dumnezeu să te îndrepte către cineva în care poți să investești. Poate că ai ajutat pe cineva să-L cunoască pe Hristos. Poate că ai cunoscut un credincios mai tânăr din punct de vedere spiritual pentru care poți fi o încurajare. Mergi prin credință, încrezându-te în Dumnezeu că El te poate folosi.

 

”Timotei” al meu este:

 

3) Discută evaluarea făcută cu persoana care te ucenicizează sau cu un prieten creștin.

 

Stabiliți împreună care sunt pașii pe care să îi faci pentru a deveni un ucenic care face ucenici.

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.