15 Zidind generații viitoare

“Eu n-am bucurie mai mare decât să aud despre copiii mei că umblă în adevăr.”

3 Ioan 4

Ce și De ce

 

În procesul multiplicării spirituale, cei care clădesc mișcări nu au doar ucenici, ei au generații de ucenici. Multiplicarea începe atunci când ucenicul tău are la rândul său proprii săi ucenici. Imaginează-ți că tu lucrezi cu Chris. Chris Îl iubește pe Domnul și știe că toți creștinii sunt chemați să facă ucenici. Luând un pas de credință, Chris îi cere Domnului să îi dea 2-3 studenți cu care să lucreze.

 

Curând după ce Chris a început să lucreze cu acei studenți, el are noi responsabilități. La fel și tu. Chris trebuie să-și dezvolte abilitățile pentru a putea fi un bun ucenicizator. Noua ta responsabilitate este să îl ajuți pe Chris să devină un ucenicizator de succes. Să presupunem că el vine la tine și-ți cere ajutorul. El te roagă să îl înveți cum să devină un ucenicizator mai bun și eficient pentru alții.

 

În termenii multiplicării spirituale, Chris (prima ta generație de ucenici) dorește să învețe cum să lucreze cu alții (a doua ta generație de ucenici).

Cris

 

Prima generație de ucenici – lucrez cu ucenicii mei. Îi învăț și îi încurajez pe măsură ce ei cresc în umblarea lor cu Domnul. Eu iau inițiativa. Dumnezeu m-a plasat în poziția de a avea un rol semnificativ în creșterea lor.

 

A doua generație de ucenici – lucrez cu ucenici care, la rândul lor, lucrează cu alți ucenici. Ucenicii mei îi conduc pe alții, iar eu îi încurajez/antrenez în acest proces. Ucenicii mei fac un plan și lucrează cu el. Ei sunt implicați în mod direct în creșterea și dezvoltarea celei de a doua generații.

 

Dacă vrem să-l ajutăm pe Chris să crească și să fie un ucenicizator eficient, ce ar trebui să facem? Cum am putea să contribuim la acest proces, susținându-l și antrenându-l?

Învățând din cuvânt

 

Citește Tit 1:4-5

Click pentru text

În versetul 4 Pavel ne spune ceva despre relația sa cu Tit. Ce învățăm despre acestă relație?

 

Știm din alte locuri din Scriptură (Galateni 2:1) că Tit era unul dintre partenerii de călătorie ai lui Pavel. (Putem considera că Tit era un ucenic al lui Pavel din prima generație). El a mers cu Pavel la Ierusalim. De asemenea, el a mers și în Corint. Pavel îl descrie pe Tit în felul următor:   “Tit…este părtașul și tovarășul meu de lucru în mijlocul vostru…” (2 Corinteni 8:23)

 

Ce înseamnă “tovarăș de lucru"?

 

În Tit 1:5, Pavel i-a încredințat lui Tit o misiune foarte importantă.

 

Care era misiunea încredințată lui Tit din Tit 1:5?

 

Luând în considerare natura misiunii sale, ce putem deduce despre nivelul de încredere al lui Pavel în Tit?

 

Este posibil ca Tit să fi fost ajutat de Pavel să-L cunoască pe Hristos. El a început să călătorească cu Pavel și a devenit un co-lucrător cu el. Apoi Pavel l-a trimis, având autoritate deplină, să ajute câteva biserici din Creta să ia niște decizii importante cu privire la conducerea lor. Pavel a investit în Tit, iar Tit a urmat exemplul lui Pavel investind și el, la rândul lui, în alții. Pavel a continuat să îl ajute pe Tit în timp ce acesta lucra cu alții. Acesta este și motivul pentru care Pavel scrie această scrisoare către Tit.

 

Ce lucruri poți lua din exemplul lui Pavel și al lui Tit pe care să le aplici în procesul tău de a face ucenici?

 

Prin ce se încadrează Tit descrierii de “om credincios” studiată de noi în 2 Timotei 2:2?

 

Conectându-ne cu Adevărul

 

Lumea sportului este plină de oameni extraordinari care au avut niște realizări extraordinare. Când acești atleți se retrag, uneori aceștia devin antrenori foarte importanți. Dar interesant, unii dintre acești performeri excelenți nu excelează în a-i antrena pe alții. Abilitățile extraordinare de care au dat dovadă ca și jucători individuali nu au făcut ca, în mod necesar, aceștia să devină și niște antrenori foarte buni.

 

Ce fel de abilități trebuie să-și dezvolte acești sportivi de excelență pentru a putea să antreneze în mod eficient?

 

Așa cum performața personală în sport nu produce în mod automat un antrenor de excepție, tot așa nici lucrul individual în evanghelizare și follow-up nu ne conferă toate abilitățile de care avem nevoie pentru a crește alte generații de ucenici ucenicizatori.

 

Țintind o schimbare în mentalitate

 

Uneori începem lucrarea noastră motivați de ceea ce facem. Vrem ca Dumnezeu să ne folosească. Vrem ca să-i aducem pe alții la Hristos. Vrem ca să putem uceniciza pe alții. Aceste activități aduc o mare satisfacție personală și creștere.

 

Pe măsură ce ascultăm de Domnul, El extinde ceea ce ne motivează. El dorește ca noi să multiplicăm alți lucrători. Viziunea noastră crește și devine o pasiune în a-i vedea pe alții că spun evanghelia și fac ucenici.

 

Poate că apostolul Ioan ne-a dat un exemplu de o astfel de motivație. În a treia sa epistolă, versetul 4, el scrie: “Eu n-am bucurie mai mare decât să aud despre copiii mei că umblă în adevăr.”

 

Ce înveți despre motivația lui Ioan din acest verset?

 

Cum poti aplica în lucrarea ta personală ceea ce ai învățat din acest verset?

 

Noi nu știm specificul lucrării pe care ”copiii” lui Ioan au avut-o. Tot ceea ce știm este că Ioan era încântat de ceea ce ei făceau, de alegerile lor, alegeri care l-au determinat pe el să spună că ei umblă în adevăr.

 

Pentru a putea adopta mentalitatea pe care o regăsim la Ioan, este ceva care trebuie să se schimbe în viața ta?  

 

Pe măsură ce îi ucenicizăm pe alții noi îmbrățișăm ținta de a-i ajuta să devină niște lucrători de succes. Acceptăm responsabilitatea de a-i ajuta să-și ridice și dezvolte propria lor generație de ucenici. Aceasta presupune ca noi să devenim mai interesați de lucrarea mâinilor lor.

Mihai s-a întâlnit cu Bob pentru câteva săptămâni. Bob era un nou credincios dornic să afle cât mai multe și plin de energie. El creștea repede. Deja învățase versete din Biblie. El singur a găsit și niște cărți creștine foarte bune și citea despre lucruri pe care Mihai nu le studiase. Bob începuse să meargă la o biserică și chiar mergea cu Mihai ca să împărtășească evanghelia.

 

Atunci Mihai l-a provocat pe Bob la un nou pas de credință. Era un grup de 3 studenți care împărțeau aceeași cameră. Toți s-au arătat deschiși și interesați de lucrurile spirituale. Unul dintre ei era chiar credincios. Mihai l-a provocat pe Bob să devină un lider de studiu biblic pentru acest grup de studenți.

 

Deodată, acest Bob fericit și plin de energie a început să ducă o luptă lăuntrică. A început să pună o grămadă de întrebări. Mintea lui Bob se pare că se fixase pe cel mai sumbru scenariu. I se părea că nu știe prea multe din Biblie. Era îngrijorat de faptul că nu ar putea să îi ajute pe acești trei studenți. El nu se gândea că ar putea fi persoana cea mai potrivită să facă acest lucru. El părea intimidat de responsabilitatea de a conduce și de a purta de grijă acestor studenți.

Care ar putea fi niște motive pentru care Bob s-a speriat de această nouă provocare?

 

Cum ar putea Mihai să îl ajute pe Bob să devină un ucenic care face ucenici?

 

În ce sens putem spune că Bob s-a simțit puțin ca și Petru când Isus l-a chemat să iasă din barcă și să meargă spre El pe apă?

 

Ce pasaje din Scriptură ar putea fi adresate acestei situații?

 

Luând pași de acțiune

 

Aceia care sunt mari ucenicizatori au anumite practici comune. Putem învăța de la aceia care au două sau trei generații de ucenici. Acestea sunt câteva din cele mai bune practici ale lor.

Cele mai bune practici pentru a lucra cu a doua generație

Adesea ne rugăm, cerându-I lui Dumnezeu să ne dea înțelepciune. Următoarele practici s-au dovedit a fi profitabile pentru aceia care au lucrat cu a doua generație de ucenici:

Crește timpul pe care îl petreci cu ucenicul/ucenicii tăi, care tocmai învață cum să îi conducă pe alții.

A lucra cu oamenii ridică multe întrebări și prezintă multe provocări. Planifică-ți să fii un încurajator activ. Ia timp să asculți. Realizează că această provocare de a lucra cu alții va aduce noi oportunități de dezvoltare a caracterului pentru ucenicul tău. Ajută-ți ucenicul să beneficieze la maxim de aceste oportunități.

Cunoști bine a doua ta generație de ucenici.

Doar pentru că acești noi studenți nu sunt ucenicii tăi, nu înseamnă că trebuie să fii detașat sau distant. De fapt este cam greu să ne rugăm pentru persoane pe care nu le cunoaștem. Avem oportunitatea de a fi o încurajare și o influență pozitivă în viețile acestor studenți. De aceea, caută ocazii când ai putea fii parte din procesul lor de creștere. Alătură-te lor la o petrecere. Mergi cu ei într-o retragere. Experimentați împreună viața. Acest lucru probabil că-l va încuraja foarte mult pe ucenicul tău.

Adu-ți aminte că tu joci doar un rol secundar în viețile celor din a doua generație

Atunci când lucrezi cu a doua generație asigură-te că ucenicul tău este cel care conduce. Fi un sprijin pentru munca și efortul lui/ei. Fii atent la tentația de a prelua subtil inițiativa. Amintește-i ucenicului tău că tu crezi în el/ea.

Roagă-te pentru ucenicii tăi

Cere-I Domnului să le dea înțelepciunea și îndrăzneala necesare pentru noii lor pași de credință. Roagă-L să le aducă aminte cine sunt în Hristos și că El poate face toate lucrurile prin ei. Roagă-L să le binecuvinteze lucrarea pe măsură ce ei dezvoltă o nouă generație de ucenici.

Pasul meu următor:

 

Pașii tăi de acțiune depind foarte mult de ceea ce se întâmplă în momentul de față în lucrul tău cu alții.

 

1) Poate că încă te încrezi și aștepți ca Domnul să ridice un ucenic care să dorească să împlinească marea chemare. Dacă aceasta este situația ta, gândește-te pe cine ai putea provoca în săptămâna aceasta să ți se alăture în dezvoltarea unei mișcări spirituale. Iar apoi întreabă-I și invită-l.        

2) Poate că ai un ucenic care, ca și Bob, este temător să facă pasul următor. Cum îl poți provoca și susține atunci când va lua acel pas de credință? Ce ai putea face această săptămână?

3) Poate că ai un ucenic care deja lucrează cu alții. Este ceva ce ai putea face cu ucenicul tău pentru a crea un momentum și a aduce energie eforturilor sale de a investi în alții?

 

Pasul meu următor este:


 

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.