15. Oblikovanje naslednjih generacij

»Nimam večjega veselja, kakor je to, da slišim, kako moji otroci živijo v resnici.«

3 Jn 1,4

Kaj in Zakaj

 

V duhovnem povečanju graditelji gibanja nimajo le učencev, imajo generacije učencev. Povečanje se začne, ko ima učenec, s katerim delaš, svoje učence. Predstavljaj si, da delaš s Chrisom. Chris ljubi Gospoda in ve, da so vsi verniki poklicani, da delajo učence. V veri Chris prosi Gospoda, naj mu da 2–3 učence, s katerimi bo delal.  

 

Takoj, ko začne Chris delati s temi študenti, ima novo odgovornost in tudi ti jo imaš. Chris mora verjetno razširiti svoje sposobnosti, da bo lahko učinkovit mentor. Tvoja nova odgovornost pa je, da pomagaš Chrisu, da postane uspešen mentor. Recimo, da te Chris prosi za pomoč. Dejansko te vpraša, da ga naučiš, kako postati učinkovit mentor drugim.

 

Glede na duhovno povečanje se Chris (tvoj učenec prve generacije) želi naučiti, kako delati z drugimi (tvoja druga generacija učencev).

 

Chris

Mentorstvo prve generacije – delam s svojimi učenci. Učim in spodbujam jih, ko rastejo. Delam na lastno pobudo. Bog me je postavil na pomembno mesto njihove rasti.
 

Mentorstvo druge generacije – delam z učenci, ki že učijo druge. Moji učence vodijo druge, jaz pa spodbujam njihov napredek. Moji učenci se razvijajo in organizirajo načrt. Moji učenci so neposredno vključeni v rast druge generacije.

 

Če želimo pomagati Chrisu rasti, da bo postal učinkovit mentor, kaj moramo storiti? Kako lahko prispevamo k temu procesu s podpiranjem in coachingom Chrisa?

Učenje iz besede

 

Preberi Tit 1,4–5

Kliknite za besedilo

V 4. vrstici nam Pavel pove nakaj o svojem odnosu s Titom. Kaj izvemo iz tega odnosa?

 

Iz drugih mest v Svetem pismu (Galačanom 2,1) vemo, da je bil Tit eden od Pavlovih sopotnikov. (Tita bi lahko imeli za Pavlovega učenca prve generacije.) S Pavlom je šel v Jeruzalem. Potoval je tudi v Korint. Pavel ga je opisal tako: »Tit … moj tovariš in sodelavec za vas.« (2 Korinčanom 8,23).

 

Kaj pomeni »sodelavec«?

 

V Titu 1,5 je Pavel poslal Tita na zelo pomembno misijo.

 

Kakšno misijo je prejel Tit v Titu 1,5?

 

Glede na naravo naloge – kakšno raven zaupanja je imel Pavel v Titu?

 

Tit je verjetno prišel do vere preko Pavla. Z apostolom je potoval in postal njegov sodelavec. Pavel ga je potem poslal, mu dal popolno avtoriteto, da je pomagal različnim cerkvam na Kreti, da so sklenili pomembne vodstvene odločitve. Pavel je investiral v Tita in Tit je sledil Pavlovemu primeru, tako da je investiral v druge. V več pogledih je bil to Pavlov namen, ko je Titu napisal pismo.

 

Katere stvari lahko uporabiš iz primera Pavla in Tita v svojem primeru delanja učencev?

 

Kako Tit ustreza opisu »zvestega moža«, kot smo preučevali v 2 Tim 2,2?

 

Povezovanje z resnico
 

Svet športa je poln neverjetnih ljudi, ki so postali zvezdniki. Ko se ti športniki upokojijo, nekateri postanejo glavni trenerji. Zanimivo je, da nekateri od teh nadarjenih ljudi, ne uspevajo, ko trenirajo druge. Izjemne sposobnosti, ki jo jih imeli kot športniki, jih ne pripravijo na to, da bi učinkovito razvijali druge.

 

Katere sposobnosti bi morali razvijati ti izjemni športniki, zato da bi bili uspešni pri treniranju drugih?

 

Zgolj oseben športni nastop ne avtomatsko proizvede vrhunskega trenerja, tako nam tudi delo pri evangeliziranju in mentorstvu ne bo dalo vseh potrebnih spretnosti, ki jih potrebujemo, da bi razvijali generacije ljudi, ki bodo delali učence.

Narediti spremembo v miselnosti

 

Včasih se lotimo svojega dela tako, da nas motivira to, kar že delamo. Želimo si, da nas Bog uporabi. Želimo druge peljati h Kristusu. Želimo biti mentor nekomu. Te aktivnosti prinašajo veliko osebnega zadovoljstva in rasti.

 

Ko poslušamo Gospoda, on poveča to, kar nas motivira. Želi, da množimo delavce. Naša vizija raste, kar razvname strast, da vidimo DRUGE, kako govorijo evangelij in delajo učence.

 

Mogoče nam apostol Janez predstavlja takšen tip motivacije. V svojem tretjem pismu v 4. vrstici piše: »Nimam večjega veselja, kakor je to, da slišim, kako moji otroci živijo v resnici.«

 

Kaj se iz te izjave lahko naučimo o Janezovi motivaciji?

 

Kako lahko v svojem služenju Bogu uporabimo to, kar vidimo v teh vrsticah?

 

Ne poznamo vseh podrobnosti dela in službe, ki so jo imeli Janezovi »otroci«. Vemo pa, da je bil zelo vesel nad njihovimi odločitvami. To so bile odločitve, ki so vodile Janeza k besedam, da so hodili v resnici.

Če želimo prevzeti Janezovo miselnost, kaj moramo spremeniti v svojem življenju??  

 

Ko smo mentorji drugim, je naš cilj to, da jim pomagamo postati uspešni delavci. Prevzamemo odgovornost in jih pomagamo, da vzgajajo svoje učence. To pomeni, da se zelo zanimamo za delo NJIHOVIH rok

Michael se je z Bobom dobival že nekaj tednov. Bob je bil lačen mlad vernik, poln energije. Hitro je rastel. Učil se je svetopisemske vrstice. Sam je našel dobre krščanske knjige in bral je stvari, ki jih Michael ni nikoli preučeval! Bob je začel hoditi v cerkev in z Michaelom sta se z drugimi pogovarjala o evangeliju.

 

Michael je Bobu dal nov izziv – korak vere. V študentskem stanovanju so skupaj živeli trije študenti. Vsi so bili duhovno odprti. Eden od njih je bil vernik. Michael je Boba izzval, naj postane voditelj preučevanja Svetega pisma v tej skupini študentov.

 

Nenadoma je Bob, ki je bil poln energije, doživel notranji nemir. Postavljal je veliko vprašanj. Mislil je na najbolj črn scenarij. Imel je občutek, da ne pozna Svetega pisma dovolj dobro. Skrbelo ga je, da ne bo zmogel pomagati tem trem študentom. Mislil je, da ni najbolj primerna oseba za to nalogo. Strah ga je bilo odgovornosti vodenja in skrbi za tri študente.

Zaradi katerih razlogov bi lahko bilo Boba strah tega novega izziva?

 

Kako bi lahko Michael Bobu pomagal biti delavec učencev?

 

Zakaj bi se Bob lahko počutil kot mali Peter, ki ga je Jezus prosil, naj v veri stopi iz čolna in pride k njemu po vodi?

 

Kateri odlomki v Svetem pismu govorijo o tej situaciji?

 

Ukrepaj

 

Odlični delavci učencev imajo nekaj skupnega. Lahko se kaj naučimo od tistih, ki imajo že drugo in tretjo generacijo učencev. Tukaj je nekaj najboljših navad. 

Najboljsi primeri dela z drugo generacijo

Pogosto molimo in prosimo Boga za modrost. Naslednji primeri so se izkazali kot koristni za tiste, ki delajo z učenci druge generacije.

Prezivi se vec casa z ucencem, ki se uci, kako voditi druge.

Pri delu z ljudmi se pojavi veliko vprašanj in izzivov. Načrtno bodi aktiven pri spodbujanju. Vzemi si čas in poslušaj. Vedi, da bo za tvojega učenca izziv dela z drugimi ustvaril nove priložnosti razvijanja njegovega značaja. Pomagaj mu čimbolj izkoristiti te priložnosti.

Poznati ucence druge generacije

Zgolj ker ti novi študentje niso »tvoji učenci«, še ne pomeni, da moraš biti oddaljen ali odsoten. Dejansko je težko moliti za ljudi, ki jih ne poznamo. Imamo pa priložnost spodbujati in biti pozitiven vpliv na življenja teh študentov. Torej, išči priložnosti, ko si lahko del njihove rasti. Pridruži se jim na zabavi. Pojdite nekam skupaj. Skupaj doživljajte življenje. To bo verjetno zelo spodbudilo tvojega učenca.

Zapomni si, da imas drugotno vlogo v zivljenju druge generacije.

Ko delaš z drugo generacijo, poskrbi za to, da bo vodil tvoj učenec. Bodi podpornik njegovega dela. Pazi, da ne boš prevzel njegovega mesta. Spominjaj svojega učenca na to, da verjameš vanj.

Moli za svoje ucence.

Prosi Gospoda, naj jim da modrost in hrabrost, ki sta potrebni za naslednji korak vere. Prosi Gospoda, naj jih spomni, kdo so v Kristusu in da vse zmorejo v njem. Prosi Gospoda, naj blagoslovi njihovo delo, ko vzgajajo novo generacijo učencev.

Moj naslednji korak:

Tvoje ravnanje je dejansko odvisno od tega, kaj se dogaja v tvojem delu z drugimi.
 

1) Mogoče še vedno verjameš Gospodu, naj dvigne učence, ki želijo izpolniti Veliko poslanstvo. Če je to res, pomisli, koga bi lahko izzval ta teden, da se ti pridruži pri oblikovanju duhovnega gibanja. Potem to osebo vprašaj. 

2) Mogoče imaš učenca, ki ga je kot Boba strah, da bi naredil naslednji korak. Kako lahko izzoveš in spodbudiš to osebo, da naredi ta korak vere? Kaj lahko narediš ta teden?

3) Mogoče imaš učenca, ki že dela z drugimi ljudmi. Ali lahko kaj narediš skupaj z njim, da mu dvigneš zagon in energijo za njegov trud, ko investira v te ljudi?

 

Moj naslednji korak je:

Klikni za medijske kredite


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.