14 Cuvântul lui Dumnezeu

23 fiindcă aţi fost născuţi din nou nu dintr-o sămânţă care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu şi care rămâne în veac. 24 Căci orice făptură este ca iarba şi toată slava ei, ca floarea ierbii. Iarba se usucă şi floarea cade jos, 25 dar Cuvântul Domnului rămâne în veac. Şi acesta este Cuvântul care v-a fost propovăduit prin Evanghelie.

1 Petru 1:23-25

 

Ce și de ce

 

O sete de cunoaștere îi aduce pe tineri la universitate. Căutarea de a cunoaște mai multe despre fizică, psihologie, programare sau istorie i-a condus pe colegii tăi spre cea mai mare tranziție din viața lor.

 

Apostolul Pavel a pornit și el într-o astfel de căutare pentru a dobândi cunoașterea. El spunea astfel: ”Şi să-L cunosc pe El şi puterea învierii Lui, şi părtăşia suferinţelor Lui.” (Fil 3:10) Pavel a căutat o altfel de cunoaștere, una care părea o nebunie din perspectiva sofisticată a grecilor. Dar căutarea lui l-a dus la o cunoaștere adevărată a lui Dumnezeu. Un lucru vital din această căutare a lui Pavel a fost Cuvântul lui Dumnezeu.

 

Pavel a spus: ”Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”   (2 Tim 3:16,17) Când ne gândim la oameni care ne-au fost un exemplu pentru ceea ce înseamnă ”să fii bine echipat”, Pavel este unul dintre ei și un bun exemplu. Domnul l-a folosit pentru a iniția mișcări în multe provincii ale Imperiului Roman. El a dezvoltat mișcări spirituale și le-a dezvoltat bine.

 

Și noi, la rândul nostru, căutăm ceea ce și Pavel a căutat – o cunoaștere mai profundă a lui Hristos. Unii credincioși au dobândit-o. Alții nu. De exemplu, să presupunem că ieri ai cunoscut pe cineva care este creștin de 5-6 ani. Observi că se bucură de relația lui cu Dumnezeu și are roade în urma mărturiei pe care a depus-o despre Isus. Apoi cunoști o altă persoană. Și aceasta L-a cunoscut pe Hristos cu 5-6 ani în urmă. Totuși, nu vezi prea multe semne ale creșterii sale spirituale. Se luptă cu aceleași întrebări și îndoieli pe care le aveau atunci când au venit la Hristos. Datorită acestor îndoieli și a nesiguranței, ei nu vorbesc despre Isus. De ce există acest contrast dintre cele două persoane?

 

Deși pot exista mai mulți factori, o trăsătură distinctivă este aceea că prima persoană a început să citească în mod constant, să studieze și să aplice Cuvântul lui Dumnezeu, pe când ce-a de a doua persoană nu face acest lucru. Contează enorm felul în care căutăm să-L cunoaștem pe Dumnezeu. Dumnezeu ni se descoperă prin Cuvântul Său. El îi duce la maturitate pe copiii Săi prin învățăturile sale pe care le găsim în Cuvântul Său. El ne pregătește pentru faptele bune care le-a pregătit pentru noi tocmai prin școala Scripturii.

Să învățăm din Cuvânt

 

Citește 2 Timotei 3:16-17.

Click pentru text

 

Pavel listează 4 caracteristici unice ale Bibliei. Care sunt acelea? 

 

Descrie cum poate fiecare dintre aceste caracteristici să contribuie la creșterea ta spirituală.

 

Citește pasajele următoare și scrie cât mai multe dintre beneficiile pe care le găsești, beneficii produse de Biblie în viața credinciosului:

 

Citește Psalm 1:1-3.

Click pentru text

 

Beneficiile identificate:

 

Citește Psalm 119:97-105.

Click pentru text

 

Beneficiile identificate:

 

Citește Ioan 8:31-32.

Click pentru text

Beneficiile identificate:

 

Citește Coloseni 3:16.

Click pentru text

 

Ce înseamnă ”Cuvântul lui Hristos să locuiască din belșug în voi?”

 

Cum poate Cuvântul să te împuternicească să înveți sau să mustrii pe alții?

 

Cuvântul lui Dumnezeu este o sursă nelimitată de adevăr și înțelepciune. Totuși, nu este sufficient doar să citești din el. Luca scrie: ”Ferice mai degrabă de cei ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc!"   (Luca 11:28)

 

Citește Iacov 1:22-25.

Click pentru text

Ce i se poruncește credinciosului în versetul 22?

 

De ce crezi că Iacov face o astfel de distincție între a fi ”o persoană care face” versus a fi doar ”o persoană care ascultă/aude”?  

 

Cum este descrisă în versetele 23 și 24 o persoană care doar ascultă dar nu face?  

 

Conform versetului 25, care sunt beneficiile Cuvântului lui Dumnezeu pentru cei care-l împlinesc?

 

Să ne conectăm cu adevărul

 

VOLT a fost creat ca să tea jute să crești în relația ta cu Hristos și ca să te echipeze astfel încât să poți ajuta la dezvoltarea unei mișcări de multiplicare spirituală în locul în care te afli. A devine un ucenic al lui Hristos presupune a-L urma și a acorda atenție la ceea ce El ne-a spus să facem. ( Matei 28:19)

 

Una dintre cele mai importante abilități pe care le poți învăța ca și ucenic este aceea de a citi, studia și aplica Cuvântul lui Dumnezeu. Un mod simplu, dar bun de a studia Biblia este să:

1) facem observații despre pasaj,

2) facem o interpretare a sensului textului pentru audiența căruia i-a fost inițial destinat,

3) aplicăm pricipiile extrase în viețile noastre.

 

Completează următorul studiu biblic:

 

Citește Matei 7:24-27 de trei ori.

Click pentru text

 

Te rog să faci cât mai multe observații posibile. Observațiile sunt simple fapte care se regăsesc în text. ( de ex.: erau doi oameni; unul era înțelept, celălalt era nebun; amândoi au vrut să construiască o casă; etc.)

 

Observații din Matei 7:24-27  

 

Ce mesaj a dorit să comunice Isus ascultătorilor inițiali? (Interpretare)

 

Ce înseamnă pentru noi, astăzi, acest mesaj? În ce fel el este încă relevant acum? (Aplicație)

 

Cum poți aplica tu acest mesaj în viața ta? (Acesta este un pas care ne duce de la fi doar un ”ascultător”, la o persoană care ”împlinește”.) Ca răspuns al faptului că ”am auzit” cuvântul lui Dumnezeu, ce voi face ca răspuns la acest lucru?

 

Bucură-te de următoarea versiune artistică a parabolei spuse de Isus.

Făcând pași de acțiune

Pregătește-te să pornești într-o mare aventură – aceea de a interacționa personal cu Dumnezeu pe paginile Cuvântului Său! D.L.Moody a fost un om care a iubit Scriptura și i-a încurajat pe credincioșii de pretutindeni să ”se hrănească ei înșiși”, adică să fie persoane care se duc ei înșiși în Cuvânt și se hrănesc spiritual de acolo. El a spus odată astfel:

”Ce avem nevoie ca și creștini este de a fi capabili să ne hrănim noi înșine. Sunt prea mulți creștini care par neajutorați și apatici, înfometați din punct de vedere spiritual, căutând ca altcineva să-i hrănească, în timp ce Scriptura este un festin deja preparat, dar în care ei niciodată nu se aventurează.”

Fie ca acest lucru să nu fie adevărat și despre tine! Nu lăsa ca acest lucru să se întâmple! Angajează-te să te hrănești personal din Scriptură. Dacă această idée este nouă pentru tine, este bines ă-ți dai seama că acest lucru cere timp și consecvență pentru a forma un obicei nou. Iată câteva sugestii despre cum poți deveni ”o persoană care se hrănește singur” din Cuvânt.

1) Alege un timp consecvent când poți petrece timp în Scriptură.
2) Alege un loc liniștit și fără lucruri care să te distragă.
3) Alege o carte din Scriptură pe care să o studiezi. (dacă dorești o sugestie – Efeseni ar fi una potrivită.)
4) Selectează câteva versete la care să te concentrezi în fiecare zi și stabilește ca un scop să studiezi câte o carte întreagă din Biblie.

Folosește următoarele întrebări pentru a te călăuzi în timpul tău zilnic:

• Ce observații faci în acest pasaj?
• Care a fost mesajul dat ascultătorilor inițiali?
• Ce îți spune ție Dumnezeu cu privire la atitudinile tale, la gândurile și acțiunile tale care au nevoie să fie schimbate pentru a putea trăi mesajul acestui pasaj?
• Cum te-a încurajat Domnul prin acest pasaj?

Să dăm mai departe

 

În interacțiunea ta cu Dumnezeu prin Cuvântul Său, vei începe să înveți lucruri uimitoare despre Dumnezeu, despre tine însuți și despre ce face astăzi Dumnezeu în Biblie. Nu ține doar pentru tine însuți!

 

Ia inițiativa și împărtășește cu o altă persoană ceea ce tu ai învățat din studiul tău Biblic. Fii o binecuvântare pentru altcineva!

 

Împărtășește cu ei ceea ce tu faci pentru a fi o persoană ce se hrănește singură din Cuvânt. Poate că acest lucru va deveni parte din lucrarea ta de multiplicare spirituală – anume să ajuți pe altcineva să devină o astfel de persoană.

 

Să ai un timp minunat!

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.