12. Svetopisemski poziv k delanju učencev

18 Jezus je pristopil in jim spregovoril: »Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. 19 Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence. Krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha 20 in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.«

Matej 28,18–20

Kaj in Zakaj

 

Bog deluje v življenjih ljudi. Daje nam privilegij, da se mu pridružimo v tem delu, ko se ljudje spremenijo za celo večnost. Njihova odločitev, da bodo zaupali Kristusu ni konec, ampak le začetek procesa, ko postanejo Jezusovi učenci in rastejo proti zrelosti.

 

Kdo je učenec?

 

Učenec je sledilec Jezusa, ki ga želi bolj spoznati in ubogati njegove zapovedi.

 

Ko je Jezus učencem dal »Veliko poslanstvo« (Matej 28,16–20), je imel v mislih več kot le evangeliziranje. Predstavljal si je, da bodo njegovi sledilci pomagali drugim rasti, da bodo postali zreli verniki. Rezultat tega bi bile generacije kristjanov, ki hodijo z Jezusom in izpolnjujejo nalogo govorjenja evangelija in mentorstva drugih. Rast cerkve je bila odvisna od tega!

 

Malo pomisli. Ti si rezultat procesa učenstva, ki se je začel v prvem stoletju. Imaš priložnost, da se pridtužiš delu Velikega poslanstva, tako da delaš učence v svoji generaciji, ki bo naprej delala učence v prihodnjih generacijah.

 

Vzemi si trenutek in se zahvali Bogu za ljudi, ki jih je postavil v tvoje življenje, da so ti povedali evangelij in imeli pozitiven vpliv na tvoj proces učenstva.

 
 

Učenje iz Besede

Pobližje si poglejmo Veliko poslanstvo. Zapoved nas pregovarja o tem, da je pomembno, da razumemo učenstvo.

 

Preberi Matej 28,16–20

Kliknite za besedilo

Kaj lahko opaziš, da je v srcih učencev in njihovih dejanjih v teh vrsticah? (Vrstici 16 in 17)

 

Opiši izvor in obseg Jezusove avtoritete. Zakaj misliš, da je bilo pomembno, da je to rekel učencem? (Vrstica 18)

 

Vrstica 19

Ko beremo iz Mateja 28 danes, mogoče nekaj ni očitno, tako kot je bilo to tistim, ki so to prvič slišali. V tej zapovedi je en glaven glagol. »Naredite učence« je osrednja ideja. Ostala dejanja pa opisujejo, kako naj delamo učence. 

Kako lahko poznavanje glavne ideje te zapovedi vpliva na tvoje razumevanje Velikega poslanstva?

 

Lahko »gremo« v veliko krajev in »delamo« veliko stvari pa vseeno prezremo bistvo tega, kar je Jezus rekel. Želel je, da smo delavci učencev.

 

Kakšno obljubo je dal Jezus glede Velikega poslanstva? Zakaj je bilo to pomembno? (Vrstica 20)

 

Osrednja ideja je oblikovala prvo cerkev

 

V Apostolsih delih odkrijemo, da je bil Barnaba Jezusov učenec. Iz njegovega zgleda se lahko kaj naučimo. V Apd 11,19–26 dobimo bežen vpogled v Barnabovo življenje in delo.

 

Preberi Apostolska dela 11,21–26

Kliknite za besedilo

Ko je veliko ljudi prišlo h Krisusu, je cerkev v Jeruzalemu poslala Barnaba v Antiohijo.

 

Zakaj so mislili, da je bilo potrebno nekoga poslati v Antiohijo? (Vrstica 22)

 

Katere besede so uporabljene za opis Barnaba? (v. 24)

Kaj je naredil Barnaba, ko je prispel v Antiohijo?

Glede na to, kar si prebral o Barnabu, kaj bi moralo veljati za učenca?

Barnaba je opisan kot evangelist in delavec učencev. Bog je deloval preko njega, tako da je cerkev v Antiohiji rastla v številu in duhovni globini. Zanimivo je, da je bila ta cerkev prva, za katero vemo, ki je poslala delavce ven (Apd 13,1–3).

rhpas0844

Povezovanje z resnico

 

Povezati se z resnico v tej lekciji bo prineslo velike spremembe v tvojem življenju. Bog želi, da delaš učence in dal ti je vse potrebno, da lahko izpolniš to nalogo. Če sledimo glasu dobrega Pastirja, bo lahko Bog preko nas vzgajal nove učence. Želi pa, da hodimo po veri in sodelujemo v njegovem načrtu doseganja sveta. Naslednji video kaže na to, kaj namerava narediti Bog.

Učenci niso imeli veliko stvari, ko so začeli delati učence. Imeli pa so:

1. Izkušnjo z Jezusom, ki jim je spremenila življenje
2. Pripravljenost ubogati
3. Moč Svetega Duha

 

 

Kaj pa ti? Opiši svojo povezavo s temi tremi stvarmi.

 

Video je namignil na največji izziv, s katerim se soočamo danes: »Vsi, ki verujejo v Jezusa, niso poslušni Jezusovi sledilci.«

Kakšni problemi se lahko pojavijo, če verniki niso poslušni Jezusovi sledilci?

 

Tisti, ki se izkažejo pri delanju učencev, imajo srce, ki je predano Gospodu, in imajo radi ljudi. Učenstvo je zadeva srca. Uspeva v kontekstu ljubezni in poslušnosti. Če želiš delati učence, prosi Boga, naj te oblikuje v osebo ljubezni in sledilca, ki se odlikuje v poslušnosti.

Po branju Božjega poziva k delanju učencev, kaj se je dotaknilo tvojega srca?

 

Čas za samoevalvacijo

Upamo, da bo po tem preučevanju Bog povečal tvoje razumevanje učenstva in velikega poslanstva. To ocenjevanje je namenjeno temu, da ti pomaga ovrednotiti tvojo trenutno povezavo z učenstvom in delanjem učencev. Preberi izjave in napiši, kolikor iskreno lahko, kaj velja zate.

1 = To vedno velja zame.

2 = To ponavadi velja zame.

3 = Včasih je res, včasih ni.

4 = To redko velja zame.

5 = To nikoli ne velja zame.

Zaradi moje izkušnje z Jezusom, ki mi je spremenila življenje, sem motiviran, da delam učence.
Pripravljen sem biti poslušen Božjemu pozivu, da postanem delavec učencev.
Namerno želim živeti v moči Svetega Duha.
Skupaj z drugimi se želim naučiti, kako postati delavec učencev.
Imam vero, da me Bog lahko uporabi za mentorja nekomu.
Redno molim in prosim Boga, naj me uporabi za izpolnitev svojega Velikega poslanstva.

Namen kakšnegakoli ocenjevanja ni, da bi dobili »dober« ali »slab« občutek o sebi. Namen je, da bi bolje razumeli sebe v nekem trenutku. Ocenjevanja nam lahko pomaga vedeti, kaj delamo dobro, in prepoznati področja, kjer moramo še zrasti.

 

Glede na tvoje ocenjevanje – zaradi katerih stvari, ki jih je Bog že naredil v tvojem življenju, se lahko veseliš?

 

Kako bi rad rastel na enem ali več področjih?

 

Ukrepaj

 

Beseda učenec vključuje osredotočenje na »noter« (tvoja rast kot sledilec Jezusa) in »ven« (pomagati drugim, da rastejo kot sledilci Jezusa). Pregovori 27,17 pravijo: »Železo se brusi z železom, človek brusi svojega bližnjega.« Bog uporablja odnose, ki vsebujejo brušenje, da se lahko v našem življenju zgodi rast. Premisli o dveh tipih odnosa učenstva, ki ju predstavljata Pavel in Timotej.

 

»Pavel« – to je oseba, ki je tvoj mentor. Pri tej osebi ceniš duhovno zrelost, ki jo ima. Ima znanje in modrost, ki ti ju lahko posreduje. Lahko bi sledil takemu zgledu.

 

»Timotej« – to je oseba, ki si ji mentor. Ta oseba je duhovno mlajša. Imaš znanje in modrost, ki ju lahko posreduješ. Lahko mu služiš kot zgled, ki mu bo sledil.

 

Če imaš v svojem življenju oba tima odnosa, bo to ustvarilo bogato okolje za duhovno rast. Moramo biti namerni in iskati takšne odnose. Ne zgodijo se samo od sebe.

 

*Opomba: Biti mentor nekomu, ne zahteva popolnosti. Če čakaš na popolnost, potem ne boš nikoli mentor. Spomni se na definicijo učenstva na začetku te lekcije. Pojdi nazaj in jo še enkrat preberi. Z nekom se lahko pogovoriš o tem, kaj si se naučil in doživel.

 

Tri dejanja, za katera si lahko prizadevaš:

 

1) Ali imaš »Pavla« v svojem življenju?

 

Ali lahko pomisliš na koga, ki ga prav zdaj uporablja v tvojem življenju in ti pomaga rasti? Če imaš takšno osebo, jo prosi, naj ti pomaga rasti v veri. Če še nimaš takšne osebe, prosi Boga, naj ti priskrbi »Pavla«, ki ti bo pomagal rasti.

 

Moj »Pavel« je:

 

2) Ali imaš »Timoteja« v svojem življenju?

 

Prosi Boga, naj te vodi do nekoga, v katerega lahko vlagaš s svojim življenjem? Mogoče si že nekoga vodil h Kristusu. Mogoče si srečal mlajšega vernika, ki ga lahko spodbudiš. Naredi korak vere in zaupaj Bogu, da te bo uporabil.

 

Moj »Timotej« je/Moji »Timoteji« so:

 

3) O ocenjevanju se pogovori s svojim mentorjem ali krščanskim prijateljem.

 

Skupaj določita, kako boš delal naslednje korake in postajal mentor drugim.

Klikni za medijske kredite


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.