13 Cum să obții o a doua întâlnire

După ce Pavel a împărtășit evanghelia cu oamenii din Atena, textul ne arată că aceștia au avut diferite reacții față de mesajul său.

“Totuşi unii au trecut de partea lui şi au crezut.” Faptele Apostolilor 17:34

“Alţii au zis: „Asupra acestor lucruri te vom asculta altădată”’ 17:32

Ce și de ce

 

Peste tot în lume există studenți care sunt gata să-L primească pe Hristos în inima lor încă de prima oară de când li se vestește evanghelia, și noi dorim ca să-I cunoaștem pe acești studenți. Mulți dintre studenții care vin la Hristos au nevoie de mai mult decât de o singură conversație prin care să li se prezinte evanghelia, pentru ca ei să înțeleagă bine și să-și pună încrederea în Hristos.

 

Acest lucru ridică niște întrebări:

> Suntem pregătiți să conducem acea persoană nu doar prin prima conversație, dar să-i conducem și spre cea de a doua?

> Există vreo strategie prin care putem să creștem numărul persoanelor cu care să ne întâlnim mai mult decât o dată?

 

Fiind o organizație internațională, am putut strânge informații de la mai multe universități. Am observat că, pentru mulți studenți este mai ușor să obțină o primă întâlnire, decât pe o a doua. Și de multe ori, cei care și-au exprimat interesul și dorința pentru o a doua întâlnire, ei nu mai vin la acea întâlnire.

 

O persoană care dezvoltă mișcări este bine pregătit nu doar pentru prima întâlnire. Vrem să fim pregătiți să îi influențăm pe alții dincolo doar de contactul inițial.

Învățând din Cuvânt

 

Să nu fim surprinși de faptul că Biblia identifică și specifică persoane care au avut nevoie de mai multe întâlniri pentru a ajunge să-și pună încrederea în Hristos.

Citește Ioan 9:1-12

Click pentru text

 

Acest text ne prezintă un om care suferea de o boală gravă. Interacțiunea sa inițială cu Isus pare să fi fost de scurtă durată.

 

Prezintă pe scurt interacțiunea sa cu Isus?

 

Cum se referă acest orb la Isus în versetul 11? Cuvintele sale sugerează ceva despre întelegerea sa cu privire la Isus ca urmare a primei lor întâlniri?  

Citește Ioan 9:13-17

Click pentru text

 

Se pare că acel om nu era lăsat în pace ca să se bucure de faptul că-și căpătase vederea. Fiindcă Isus îl vindecase, acest lucru imediat l-a atras într-o controversă.

 

Ce titlu nou a dat omul lui Isus în timp ce fariseii l-au întrebat?

 

Ce sugerează acest titlu despre credința acelui om?

 

Citește Ioan 9:35-38

Click pentru text

 

Ca și Fiu de Dumnezeu, Isus a știut de la început ce credea acel om. Știa ce înțelesese acel om și ce încă nu înțelesese. Isus a căutat să se întâlnească cu el și a doua oară și l-a întrebat: ”Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu?”

 

De ce crezi că Isus i-a pus această întrebare?

 

Ce ne spune versetul 36 despre inima acelui om?

 

A doua întâlnire a lui Isus cu acel om a dus la o altă mare schimbare în viața lui. În versetul 38, despre ce schimbare este vorba?

 

Pe scurt, un om s-a întâlnit cu Isus. El credea ceva anume despre Isus. Totuși, credința și cunoștința lui nu erau complete. În timpul celei de a doua conversații, el ajunge să înțeleagă și să creadă că Isus este Fiul lui Dumnezeu. Și abia după aceea el ajunge să I se închine.

 

Să ne conectăm la Adevăr:

Ca și omul care se născuse orb, călătoria spirituală a multora necesită mai mult decât o singură conversație. Ei fac pași de credință. Dacă această călătorie spirituală către Isus necesită mai mulți pași, atunci apare o problemă când studenții nu mai sunt interesați să se mai întâlnească încă o dată.

 

Care sunt niște motive pentru care avem de a face cu o astfel de provocare:

Pavel a spus că evanghelia lui Hristos este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării (1 Cor. 1:18). Isus a mai spus că întunericul nu poate birui lumina (John 1:5). De aceea, a auzi evanghelia nu este o experiență ușoară și confortabilă. Evanghelia tulbură inima unei persoane în care Eu-l este pe tronul vieții ei. De aceea, natura mesajului nostru îi poate face pe unii să ezite să se mai întâlnească cu noi.

 

Alți factori care ar putea contribui la această provocare:

Nu doar evanghelia poate fi o piatră de poticnire. Uneori, se poate ca noi să fim cei care nu comunicăm dragostea lui Hristos. Se poate să fim așa de concentrați pe a transmite mesajul evangheliei, încât putem pierde din vedere și alte aspecte. Dar, comportamentul și tactul nostru lasă o impresie. Dacă acea impresie este pozitivă, sunt șanse ca oamenii să își dorească să se mai întâlnească cu noi. Dacă interacțiunea noastră cu acea persoană este percepută ca lipsită de sensibilitate sau plină de aroganță, oamenii vor evita să se mai întâlnească cu noi.

 

Două comportamente cresc șansele noastre de a avea și o a doua întâlnire:

 

 1. Asigură-te ca porți un dialog cu acea persoană, și nu doar un monolog.

 

Dacă ți-ai analiza conversația evanghelistică, poate că ai observa că, la începutul ei, obișnuiești să pui întrebări, și ca urmare al acestui lucru, atât tu cât și interlocutorul tău aveți un schimb de opinii și idei. Acest schimb de idei și opinii demonstrează respect, comunică grijă și creează o atmosferă plăcută.

 

Dar uneori, pe măsură ce trecem la a împărtăși evanghelia, dialogul nostru se transformă într-un monolog. (dialog – ambele persoane vorbesc, fiecare persoană este activ implicată. Monolog – o persoană vorbește, iar cealaltă doar ascultă) Este adevărat că avem multe de împărtășit, și avem chiar ilustrații care ne place să le folosim; suntem entuziasmați cu privire la subiectul discuției. Toate acestea sunt lucruri bune; totuși, dacă acea comunicare se transformă într-un monolog, mulți se vor simți că li se face o prezentare.

 

Și mulți oameni nu caută astfel de prezentări. Un monolog schimbă atmosfera conversației și poate transforma acel sentiment plăcut al ei ce se crease la început. Iar dacă acea conversație devine un monolog, persoana respectivă va experimenta teamă când se gândește la o următoare întâlnire, teamă de a nu asista din nou la o altă prezentare.

 

Vrem să păstrăm acel dialog pe măsură ce prezentăm evanghelia. Având în inimă dorința de a ajuta acea persoană să ajungă să-L cunoască pe Hristos, trebuie să creăm un context care să ne ofere ocazia pentru mai mult decât doar o singură întâlnire.

 

2. A stabili o a doua întâlnire, poate să arate că dorești să auzi mai mult din ce ei au de spus.

 

Principiul: Este mai probabil ca o persoană să își dorească să se întâlnească cu tine pentru a doua oară dacă ei simt că sunt importanți și au și ei o contribuție de adus. În sens invers, dacă ei se simt că sunt invitați să se întâlnească cu un expert pe un anume subiect, la care ei au prea puțin de contribuit, vor căuta să evite următoarele interacțiuni cu tine.

 

Strategia ”cândva”

 

Această strategie ne ajută să comunicăm că este valoroasă persoana cu care stăm de vorbă și credem că și ea are ceva de oferit. Această strategie începe prin a asculta cu atenție. Atunci când încercăm să ne conectăm cu cineva, ar trebui să putem să identificăm un lucru care a fost indicat ca important pentru interlocutor. Ar trebui să considerăm ca valoros ceea ce ei împărtășesc cu noi. Iată niște exemple de lucruri care pot apărea într-o discuție și cărora ar trebui să le acordăm atenție:

 

♦ Bunica lui Yuri a fost un exemplu spiritual pozitiv pentru familie.

♦ Maria a avut odată o ”experiență spirituală” atunci când a stat de vorbă cu un preot.

♦ Sergei a fost foarte rănit de un ipocrit spiritual, iar acum este destul de suspicios cu privire la orice are legătură cu religia.

♦ Magda a citit odată o carte despre experiența cuiva cu Dumnezeu care i-a ridicat multe întrebări.

 

Desigur, sunt o mulțime de subiecte care pot apărea într-o conversație. Atunci când identifici un astfel de subiect interesant, poți arăta dorință și interes pentru cealaltă persoană folosind această strategie. Hai să vedem cum funcționează:

 

 

“Yuri, tu ai spus că bunica ta a fost un exemplu spiritual pozitiv pentru tine și familia ta. Mi-ar place să ne mai întâlnim și să îmi povestești mai mult despre acest lucru și despre impactul pe care ea l-a avut asupra familiei tale. Ți-ar place să ne mai vedem?”

 

“Maria, nu am uitat despre întâlnirea pe care ai avut-o cu acel preot și care a avut un impact asupra felului în care tu gândești acum. M-a făcut curios și aș dori să aflu mai multe. Ai dori să ne mai întâlnim ca să-mi povestești despre acel eveniment?” 

 

”Sergei, ai spus ceva care mi-a strârnit interesul și aș dori să aflu mai multe. Ai fost foarte deranjat de o persoană care era ipocrită. Cred că a fost o experiență deloc plăcută. Mi-ar place ca să aud mai multe despre ea. Crezi că ne mai putem întâlni ca să-mi povestești mai multe despre acel eveniment?”  

 

”Magda, știu că amândouă trebuie să mergem la ore acum. Dar m-ai făcut curioasă. Tu ai menționat despre o carte care a avut o influență asupra ta. Crezi că ne-am mai putea întâlni cândva ca să îmi povestești mai multe despre acest lucru?”

Aceste exemple ilustrează o idee centrală. Invitând pe cineva ca să împărtășească ceea ce știu sau au experimentat, îi inviți la un dialog. Prin asta le comunicăm faptul că și ei au o contribuție la acel dialog și le arătăm că noi considerăm valoros ceea ce ei au de împărtășit. De asemenea, prin acest lucru putem afla mai multe despre unde se află acea persoană în călătoria ei spirituală, lucru care ne poate ajuta să ne conectăm cu ei. Folosind cuvântul ”cândva” în invitația de a ne revedea cu ei, evităm în a pune o prea mare presiune asupra lor. Este un mod de a crea un mediu și o atmosferă bună.  

 

Cum funcționează acest lucru? După ce ai pus acea întrebare cu privire la o altă dată când să vă revedeți, faceți schimb de datele de contact. Dacă sunt dispuși să facă asta, înseamnă că ei se așteaptă că îi vei căuta pentru o eventuală reîntâlnire. După câteva zile, conteactează-i pentru ați exprima această dorință. Iată un exemplu: ”Magda, mulțumesc pentru timpul acordat acum….zile. Am stabilit ca să ne reîntâlnim cândva, ca să-mi povestești mai multe despre experiența ta după ce ai citit acea carte. Și am vrut să văd când am putea pune acel timp împreună.”

 

Această strategie se axează și pe contribuția celeilalte persoane la acea conversație. Deși se poate să ne simțim interesați de cealaltă persoană, uneori eșuăm în a comunica acest lucru. Și din neglijență, putem lăsa impresia unor persoane care vor să poarte toată conversația. Această strategie nu îți garantează că și te vei putea întâlni cu acea persoană pentru a doua oară. Dar mulți au împărtășit că i-a ajutat să poată stabili și alte întâlniri. Ne dă ocazia să putem continua să împărtășim evanghelia.

Luând pași de acțiune

 

Este timpul ca tu să folosești strategia ”cândva/o altă dată”. Împreună cu antrenorul tău, luați inițiativa ca să împărtășiți evanghelia cu cineva. Nu uita de faptul că-ți dorești să porți un dialog, nu un monolog. Ascultă cu atenție persoana cu care te întâlnești. Atunci când vă apropiați de sfârșitul conversației, caută să creezi poduri pentru noi ocazii de a vă revedea. Arată-i persoanei respective că ești dornic să te reîntâlnești cu ea și că faci acest lucru din dorința de a afla mai multe despre experiența ei. Spune: ”Cândva mi-ar place să ne reîntâlnim pentru a….”

 

Faceți un sumar al întâlnirii:

 

Discută cu antrenorul tău ce părți din acea conversație au mers bine, și ce nu a mers bine și au fost ca un monolog.

 

Care au fost părțile tari și părțile slabe ale conversației?

 

Evaluați cum a funcționat strategia ”cândva/o altă dată”.

 

Ai vreo idee despre cum ai putea să îmbunătățești conversația?

 

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.