04 Să învățăm să ne bazăm pe Duhul Sfânt

Şi iată că voi trimite peste voi făgăduinţa Tatălui Meu, dar rămâneţi în cetate până veţi fi îmbrăcaţi cu putere de sus.”

Luca 24:49

Ce și de ce

 

În versetul de mai sus, Isus le dă ucenicilor o poruncă destul de surprinzătoare. El le spune SĂ NU plece sau să spună altora despre acel mesaj care schimbă vieți. De ce, pentru moment, dorește El să încetinească răspândirea unei vești așa de minunate? Răspunsul îl găsim chiar în acest verset. Fără puterea Duhului Sfânt, ucenicii nu erau pregătiți să ducă la îndeplinire o asemenea sarcină.

 

Puțini oameni pot reuși să ilustreze acest lucru mai bine decât Petru. În noaptea dinaintea morții lui Isus, Petru a spus, cu mare îndrăzneală: ”Cu Tine sunt gata să merg chiar şi în temniţă şi la moarte." (Luca 22:33). Și totuși, toată această hotărâre a lui a dispărut destul de curând. Un om care mai devreme își declarase devotamentul și dragostea, ajunge să se lepede de El de trei ori chiar în seara zilei când făcuse acea declarație.

 

Dar apoi ceva s-a schimbat. În ziua Cincizecimii, Dumnezeu a trimis Duhul Său peste ucenici. Petru, care a petrecut mai mult de câteva zile ascunzându-se de frică, a început să vorbească cu putere și încredere mulțimii de oameni strânse la Ierusalim. (Fapte 2:14-41) În acea zi, 3000 de oameni și-au pus încrederea în Hristos.

 

Povestea lui Petru și restul Noului Testament ne arată rolul vital pe care îl are Duhul Sfânt. Orice persoană care L-a primit pe Hristos, a fost pecetluit cu Duhul Sfânt. Și totuși, avem nevoie să învățăm ce înseamnă să fim plini de Duhul Sfânt zi de zi, bazându-ne pe puterea Sa. În această lecție vom învăța mai mult despre cum să ne bazăm pe Dumnezeu.

 

Învățând din Cuvânt

 

Principala învățătură a lui Isus despre Duhul Sfânt se găsește în evanghelia după Ioan, capitolele 14-16. Pe când se pregătea să meargă la cruce, Isus le explică ucenicilor Săi ce aveau nevoie ca ei să știe atunci când El nu va mai fi prezent fizic printre ei. El a vorbit cu ei despre trei aspecte foarte importante: Dumnezeu va trimite Duhul Său, vom continua să rămânem în Hristos, și Duhul Său ne va călăuzi.

 

Citește Ioan 14:16-18

Click pentru text

 

Ce ne spun versetele 16 și 17 despre Duhul Sfânt și despre ce va face El în viețile ucenicilor?

 

Versetul 18 ne spune un adevăr încurajator. Deși El urma să-i părăsească pe ucenici fizic vorbind, totuși nu-i abandona. Prin venirea Duhului Sfânt se va crea o legătură astfel încât Isus rămâne cu noi, dar și noi râmânem conectați cu El.

Citește Ioan 15:4-5

Click pentru text

Pentru că Duhul Sfânt va fi trimis, noi vom putea continua să avem o relație cu Isus. Prin Duhul Sfânt, noi vom putea rămâne în Hristos.

 

Cuvântul ”a rămâne” înseamnă ” a sălășlui, a sta”, termen ce indică o legătură puternică cu ceva sau cineva. Credinciosul este îndemnat să rămână sau să stea în legătură cu Hristos. Versetul 5 compară legătura noastră cu Hristos cu aceea dintre o mlădiță și vița-de-vie. Singurul lucru pe care o mlădiță poate și trebuie să-l facă pentru a putea aduce roadă, este acela de a rămâne ”conectată” (legată) de viță-de-vie. Vița îi va da mlădiței orice are nevoie pentru a putea aduce roadă.

 

Scrie în cuvintele tale ce înseamnă ” a rămâne în Hristos.”

Ce spune Isus că va face un creștin care rămâne în El?

 

Care va fi situația cu creștinii care nu rămân în Hristos?

 

Citește Ioan 16:5-13

Click pentru text

 

În versetele 6 și 7, Isus recunoaște faptul că ucenicii se vor întrista, și le explică de ce este nevoie ca El să plece. Ce se va întâmpla dacă El va pleca?

 

Când Duhul Sfânt va veni, El va îndeplini câteva lucruri:

În ce privește lumea, Duhul va … (verses 8-11)  

 

În ce-i privește pe creștini, Duhul va … (verses 13-14).

 

De crezi că este importantă mențiunea și promisiunea lui Isus că Duhul îi va călăuzi și va lua din ce este al Lui și le va descoperi lor?

 

Bucură-te de următoarea perspectivă despre cum Duhul Sfânt lucrează în viețile noastre.

Conectându-ne cu adevărul

 

Și apostolul Pavel vorbește adesea despre Duhul Sfânt. Pavel specifică o anumită poruncă pe care Dumnezeu o dă cu privire la Duhul Sfânt.

 

Citește Efeseni 5:15-21

Click pentru text

Fiind plini de Duhul Sfânt face posibil să rămânem în Hristos. A fi plin înseamnă a fi ”controlat” sau ”împuternicit” de Duhul Sfânt care sălășluiește în fiecare creștin. În mod literal, această poruncă înseamnă – ”Lasă ca Duhul Sfânt să te umple!” A fi plin de Duhul Sfânt este ceva ce noi îi permitem lui Dumnezeu să facă și este o chestiune de voință. Face diferența între a fi tu în controlul vieții tale și a-I permite lui Dumnezeu să fie în controlul vieții tale.

 

Care este voia lui Dumnezeu cu privire la toți creștinii? (vs. 17-18)

 

Care sunt câteva lucruri care te aștepți să le vezi în viața unui creștin umplut de Duhul Sfânt și care-I permite lui Dumnezeu să-i controleze viața? (vs. 18-19)

Ce se poate întâmpla cu un creștin care alege să-și controleze și conduce singur viața, încercând să trăiască viața creștină prin forțe proprii?

 

Putem fi umpluți cu Duhul Sfânt, împuterniciți de Dumnezeu ca să facem voia Sa și să trăim viața pe care El a pregătit-o pentru noi.

 

Conform textului din Efeseni 5, ce decizii trebuie să iei pentru a-I permite lui Dumnezeu să te umple cu Duhul Său?

 

Ce alte priorități intervin în viața ta ca urmare a faptului că te supui călăuzirii Duhului Sfânt?

 

Făcând pași de acțiune

 

Iată trei pași recomandați care te vor ajuta să experimentezi puterea și călăuzirea Duhului Sfânt:

 

1. Fă un pas de credință.  A fi umplut cu Duhul Sfânt este ceva ce numai Dumnezeu poate face. Dar, deși este ceva ce numai El poate face, El așteaptă totuși ceva de la noi. El așteaptă ca noi să credem. El cere credință. De foarte multe ori El accentuează în Scriptură importanța credinței. Prin credință am venit la Hristos și am fost curățiți de păcatele noastre. Și tot prin credință umblăm cu El. Acum aflăm că tot prin credință suntem umpluți cu Duhul Sfânt.

 

Dacă ești gata să faci acest pas de credință, poți să faci o rugăciune ca cea care urmează:

 

Draga Tată, doresc să rămân în Hristos. Recunosc că am fost în controlul vieții mele. Îți mulțumesc că mi-ai iertat păcatele prin jertfa de la cruce a lui Isus Hristos. Îl invit acum pe Isus să vină să-mi conducă viața. Umple-mă cu Duhul Tău cel Sfânt așa cum ai poruncit. Dă-mi puterea să-L urmez pe Hristos și ajută-mă să fac voia Ta.

 

2. Citește Concepte Transferabile #3 - “Cum să fii umplut cu Duhul Sfânt.” Scrie 3-5 principii importante din ceea ce ai citit.

   Urmează link-ul către acest  Concept Tranferabil.

 

3. Împărtășește gândurile tale din această lecție cu antrenorul tău. Roagă-l să-ți spună cum viața umplută de Duhul Sfânt i-a schimbat viața.

 

Experiența pe care deja ai avut-o când ai împărtășit evanghelia ți-a exemplificat de ce este așa de important să ne încredem în Isus și în Duhul Său. Orice aspect dintr-o mișcare spirituală depinde de Duhul Sfânt care lucrează prin noi. Ne-am angajat într-un proces de creștere care nu îndrăznim să-l ducem la îndeplinire prin forțe proprii. Duhul Sfânt ne va conduce și ne va călăuzi pentru a ne maturiza în Hristos.

Să dăm mai departe

 

Care sunt câteva adevăruri importante pe care le-ai învățat în această lecție?

 

Cine crezi că ar putea să beneficieze de ele?     Notează două persoane:

 

Această lecție ți-a prezentat o carte dintr-o serie intitulată ”Concepte transferabile”. Sigur vei descoperi cât îți sunt de utile. Poți să arunci o privire și printre celelalte titluri din această serie pentru a vedea ce alte subiecte te-ar putea interesa ca să le studiezi.

Urmează acest link către ”Concepte transferabile"

        Concepte transferabile

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.