04. Oslanjanje na Duha Svetoga

„Evo, ja ću poslati na vas ono što je Otac moj obećao. A vi ostanite u gradu dok se ne obučete u silu odozgo.“

Evanđelje po Luki 24,49

Što i kako?

 

U gore navedenom retku Isus učenicima daje iznenađujuće upute. Kaže im da NE IDU govoriti drugima poruku koja mijenja živote. Zašto bi on želio privremeno usporiti širenje jedine radosne vijesti? Odgovor se nalazi u gore navedenim redcima. Bez sile Duha Svetoga učenici nisu bili spremni obaviti taj zadatak.

 

Tu nam činjenicu najbolje ilustrira Petrov život. Noć prije nego što je Isus umro, Petar je neustrašivo izjavio: „Ja sam spreman s tobom i u tamnicu i u smrt ići“ (Lk 22,33). No, njegove je odlučnosti brzo nestalo. Čovjek koji je ranije ljubio Isusa te iste večeri tri puta ga je zanijekao.

 

Onda se nešto promijenilo. Za Pentekosta Bog je spustio svoga Duha na apostole. Petar, koji je proveo više dana u strahu se skrivajući, hrabro se i s pouzdanjem obratio mnoštvu sakupljenom u Jeruzalemu (Dj 2,14-41). Toga je dana 3000 ljudi povjerovalo u Krista.

 

Petrova priča, kao i ostatak Novog zavjeta, potvrđuje ključnu ulogu Duha Svetoga. Svaka osoba koja ima Krista zapečaćena je Duhom Svetim. Međutim, postoji potreba da naučimo što to znači svakodnevno se ispunjavati Duhom Svetim i oslanjati se na njegovu silu. U ovoj ćemo lekciji naučiti više o tome kako se oslanjati na Boga.

Učenje iz Riječi

 

Isusovo primarno učenje o Duhu Svetome nalazimo od 14. do 16. poglavlja Evanđelja po Ivanu. Dok se spremao otići na križ, objašnjavao je učenicima što će trebati znati kada on više ne bude tjelesno prisutan. Naglasio je tri važne stavke: Bog će poslati svoga Duha Svetoga, prebivat ćemo i dalje u Isusu, te će nas Duh voditi.

 

Pročitajte Evanđelje po Ivanu 14,16-18

Kliknite kako biste vidjeli tekst.

Što 16. i 17. redak govore o Duhu Svetom i tome što će on učiniti u životima učenika?

 

U 18. retku nailazimo na ohrabrujuću činjenicu. Isus je imao plan. Iako se spremao fizički otići, nije ih namjeravao napustiti. Dolaskom Duha Svetoga ostvarit će se povezanost kako bi Isus mogao ostati s nama i kako bismo mi ostali povezani s njim.

 

Pročitajte Iv 15,4-5

Kliknite da biste vidjeli tekst

Zahvaljujući dolasku Duha Svetoga i dalje možemo imati odnos s Isusom. Zahvaljujući Duhu Svetom, možemo prebivati u Kristu.

 

Riječ prebivati znači „ostati ili zadržati se“ čvrsto povezanim s nekim ili nečim. Vjerniku se kaže da ostane povezan s Isusom. Peti redak uspoređuje povezanost vjernika s Kristom s povezanošću mladice s trsom. Jedino što mladica treba učiniti kako bi donosila plod jest da ostane povezana s trsom. Trs daje mladici sve što joj je potrebno kako bi donijela plod.

 

Svojim riječima opišite što to znači „prebivati u Kristu“.

Što Isus kaže za kršćane koji prebivaju u njemu?

 

Što će doživjeti kršćani koji ne prebivaju u Isusu?

 

Pročitajte Iv 16, 5-13

Kliknite da biste vidjeli tekst

U redcima 6-7 Isus uočava razočaranje učenika te im objašnjava kako je njegov odlazak na njihovu dobrobit. Koja je to dobrobit?

 

Kada dođe, Duh Sveti će izvršiti nekoliko zadataka:

Svijetu će Duh Sveti … (redci 8-11)  

 

Vjernicima će Duh Sveti … (redci 13-14 ).

 

Zašto je značajno Isusovo obećanje da će Duh voditi vjernike i otkrivati im ono što dolazi od Isusa?

 

Uživajte gledajući kako Duh Sveti radi u vašim životima.

Povezivanje s Istinom

 

Apostol Pavao često je govorio o Duhu. Pavao je zapisao specifične Božje upute o Duhu Svetom.

 

Pročitajte Poslanicu Efežanima 5,15-21

kliknite za tekst

Ispunjenost Duhom Svetim omogućuje nam da prebivamo u Isusu. Biti ispunjen znači biti „pod kontrolom“ Duha Svetoga i „opunomoćen“ Duhom Svetim koji prebiva u svakom vjerniku. Zapovijed doslovno glasi: „Dopustite Duhu Svetome da vas ispuni“. Ispunjenje Duhom Svetim voljni je čin, odnosno nešto što dopuštamo Bogu da učini u našem životu. Kada smo ispunjeni Duhom Svetim, dopuštamo Bogu da preuzme kontrolu nad našim životima, a kada nismo, mi smo ti koji preuzimamo kontrolu.

 

Što je Božja volja za svakog kršćanina (redci 17-18) ?

 

Što očekujete da ćete vidjeti u životu kršćanina ispunjena Duhom Svetim, a koji dopušta Bogu da kontrolira njegov život (redci 18.19)? 

“D

u

Što se može dogoditi kršćaninu koji želi zadržati kontrolu nad vlastitim životom i pokušava živjeti kršćanskim životom u vlastitoj snazi?

 

Možemo biti ispunjeni Duhom i osposobljeni kako bismo slijedili Božju volju i živjeli pustolovinu koju je pripremio za nas.

 

Na temelju petog poglavlja Poslanice Efežanima, što trebate odlučiti kako biste se ispunili Duhom?

 

Koji bi se novi prioriteti mogli pojaviti u vašem životu nakon što se podložite vodstvu Duha?

 

Kretanje u akciju

 

Ovo su tri preporučena koraka koja će vam pomoći da iskusite vodstvo i silu Duha Svetoga:

1. Napravite korak u vjeri. Ispunjenje Duhom Svetim Božje je djelo. Iako je to nešto što Bog čini, svejedno nešto očekuje i od nas. Očekuje da vjerujemo. To zahtijeva vjeru. Bog neprestano u Riječi naglašava važnost vjere. Po vjeri dolazimo k Isusu i čistimo se od grijeha. Po vjeri hodamo u njemu. Sada možemo vidjeti da se po vjeri ispunjavamo Duhom.

 

Ako ste spremni napraviti taj korak u vjeri, možete moliti nešto poput ove molitve:

 

Dragi Bože, želim prebivati u Isusu. Priznajem da sam preuzeo kontrolu nad vlastitim životom. Zahvaljujem ti što si mi oprostio moje grijehe Kristovom smrti na križu. Sada pozivam Krista da preuzme kontrolu nad mojim životom. Ispuni me Duhom Svetim kao što si zapovjedio. Osposobi me da slijedim Krista i usmjeri me prema njegovoj volji.

 

2. Pročitajte „Prenosive koncepte#3 – Kako biti ispunjen Duhom Svetim“. Zapišite tri do pet važnih koncepata na koje ste naišli tijekom čitanja. Slijedite poveznicu za Prenosive koncepte.

   Kliknite na poveznicu kako bi vam se prikazali Prenosivi koncepti.

 

3. Podijelite svoje dojmove i uvide vezane uz ovu lekciju sa svojim učenicima. Potaknite ih da vam ispričaju kako Duhom ispunjen život utječe na njih.

Nedavno iskustvo naviještanja evanđelja već vas je podučilo o važnosti oslanjanja na Boga i njegovog Duha. Svaki segment izgradnje pokreta povezan je s djelovanjem Duha Svetoga kroz nas. Upustili smo se u proces rasta koji ne bismo trebali pokušavati ostvariti u vlastitoj snazi. Božji Duh vodit će nas naprijed; prema zrelosti u Kristu.

Prenošenje dalje

 

Navedite neke važne istine koje ste naučili u ovoj lekciji?

 

Što mislite, tko bi mogao imati koristi od ovih istina?     Navedite dvoje ljudi:

 

Ova lekcija upućuje vas na jednu od knjiga iz serije „Prenosivi koncepti.“ Ta će vam serija možda biti od velike koristi. Možete pregledati i druge naslove iz ove serije kako biste vidjeli postoje li druge teme koje biste željeli proučavati.

 

Kliknite na poveznicu kako bi vam se prikazali Prenosivi koncepti:

        Prenosivi koncepti

Click for MEDIA CREDITS


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.