05a Cum să închei conversația – Cele 4 legi spirituale

”Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu.”

Ioan 1:12

Ce și de ce

 

Privind la cineva care trece de la împărăția întunericului la împărăția luminii este una dintre cele mai extraordinare experiențe trăite de vreun om de această parte a cerului. Faptul că Dumnezeu ridică păcatul unui om și-l îmbracă în neprihănire este un lucru care-ți taie respirația. Privind cum se întâmplă acest lucru și, fiind folosit de către Dumnezeu în acest process, este emoționant. Într-o clipire de ochi, harul lui Dumnezeu face ceea ce nici un om nu poate face.

 

Nu orice conversație spirituală sfârșește cu un astfel de moment măreț. Una este să ai o conversație generală despre Isus și convingeri creștine, și alta este să ajungi în cadrul acelei conversații la a invita pe cineva să-și pună încrederea în Isus, ca și Salvator personal.

 

În cadrul acestei lecții vei învăța cum să direcționezi discuția, ajutând acea persoană să ajungă să ia o decizie.

Învățând din Cuvânt

 

Citește Fapte 16:25--34

Click pentru text

 

Aici găsim una dintre cele mai bune întrebări din Scriptură – ”Domnule, ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?” Ceva se întâmplase în inima acestui temnicer roman. El se trezise în acea dimineață ca în orice altă zi normală în care mintea lui urma o cărare tipică și obișnuită. Dar ceva se schimbase. Ajunsese la decizia că are nevoie de mântuire.

 

Ce crezi că exprima soldatul roman prin aceste cuvinte: ”Domnule, ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?”

 

În versetul 33, descoperim că întrebarea pusă de soldatul roman a fost o întrebare folosită de Dumnezeu pentru a aduce o persoană pierdută la Hristos. Care crezi că a fost semnificația botezului făcut de Pavel soldatului roman?

 

În această poveste, vedem cum soldatul ajunge la o concluzie personală. De ce crezi că este important că soldatul a înțeles nevoia sa de mântuire?

În închisoarea din Filipi, un temnicer roman și-a schimbat percepția. El a devenit conștient de o nevoie pe care o avea, iar această nouă realizare a dus la o schimbare a întrebărilor pe care el le-a pus.

 

Mulți oameni au un set de întrebări despre Dumnezeu și realitățile spirituale pe care le pun. Adesea, acele întrebări nu îi îndreaptă către Împărăția lui Dumnezeu. Haideți să ne gândim la întrebările următoare:

 

♦ Sunt chiar așa de rău?

♦ Chiar contează ce cred eu?

♦ Nu sunt eu o persoană mai bună decât mulți alții?

 

În spatele unor astfel de întrebări este un mod de a se percepe pe sine,iar un mod inadecvat de identificare de sine din punct de vedere spiritual constituie o mare barieră.

Ajutându-I pe alții să facă o adecvată identificare spirituală de sine

 

Cele patru legi spirituale are o unealtă desemnată tocmai pentru acest aspect. Te rog să privești la pagina din broșură unde se află o diagramă cu două cercuri. Întrebările alăturate diagramei au un rol important. Solicită cititorului/ interlocutorului să se evalueze din punct de vedere spiritual.

 

“Care cerc descrie cel mai bine viața ta?” este o întrebare de un mare ajutor. Îi solicită persoanei să își definească conexiunea sa cu Hristos.

 

Sunt o multitudine de răspunsuri pe care oamenii le pot oferi acelor întrebări legate de cele două cercuri. Dar dorim să ne pregătim să răspundem la trei dintre cele mai frecvente dintre ele.

Conectându-ne cu Adevărul

 

În general, oamenii oferă trei tipuri de răspuns acelei întrebări – ”Care cerc descrie cel mai bine viața ta?”

 

1. Cel mai bine mă reprezintă viața condusă de mine (cercul 1)

2. Viața care Îl are pe Hristos în centru mă reprezintă pe mine (cercul 2)

3. Nici una. Sau, sunt undeva între cele două (nici unul din cercuri)

Dacă cineva se identifică cu viața condusă de sine putem trece ușor la următoarea întrebare: ”Care cerc ai dori să reprezinte viața ta?”

 

Dacă cineva se identifică cu viața care îl are pe Hristos în centru ar trebui să fim pozitivi și să ne bucurăm de faptul că ei afirmă că Hristos joacă și are un rol central în viața lor. Cu o astfel de persoană putem să interacționăm astfel: ”Minunat! Mă bucur pentru tine! Îmi poți împărtăși mai mult despre momentul când L-ai lăsat pe Hristos să preia conducerea vieții tale?” Punând această întrebare îi dăm posibilitatea acelei persoane să-și spună mărturia. Pe măsură ce ei împărtășesc, ne putem da seama dacă ei au înțeles rolul important pe care îl au evanghelia și credința în Isus.

 

Câteodată oamenii nu se pot identifica cu nici una dintre diagrame. Când acest lucru se întâmplă, ei fie spun că într-adevăr nici unul dintre cercuri nu reprezintă viața lor, fie încearcă să spună că pe ei îi reprezintă o combinație dintre cele două cercuri, implicit dintre cele două vieți reprezentate de acele cercuri. Răspunsul lor afirmă, în mod indirect, că o viață care Îl are pe Hristos în centru nu îi reprezintă în totalitate. Și o astfel de identificare este importantă. Ne oferă ocazia să adresăm următoarea întrebare – ”Care cerc dorești să reprezinte viața ta?”

Răspunsul #1

O viață condusă de sine


Răspunsul #2

O viață care-L are pe Hristos în centru


Răspunsul #3

Nici unul dintre cercuri sau undeva între cele două cercuri

Timpul pentru simulare

 

Cel mai bine învățăm făcând. Începem să dobândim îndemânare prin practică.

 

Împreună cu partenerul tău de simulare citiți cele trei opțiuni menționate mai sus. În cadrul acestei simulări vei folosi diagrama cu cercurile pentru a-ți ajuta partenerul să se identifice din punct de vedere spiritual. Explică ce reprezintă cercurile partenerului tău și pune prima întrebare. Partenerul tău va oferi una dintre cele trei variante de răspuns de mai sus, iar tu vei interacționa cu el pe baza răspunsului oferit de el.

 

Treci prin acest exercițiu practicând interacțiunea pe baza fiecăruia dintre cele trei răspunsuri tipice.

Care cerc descrie cel mai bine viața ta?

Ajutând pe cineva să facă o identificare spirituală cât mai potrivită.

Cercul cu Eul pe tron

Dacă cineva se identifică cu acel cerc ce reprezintă o viață care are în centrul ei Eul, este indicat să arăți că ai înțeles răspunsul lor și să treci la următoarea întrebare.

Cercul cu Hristos pe tron

Când cineva se identifică ca o persoană care Îl are pe Hristos în centru și pe tronul vieții, ar trebui să ne arătăm bucuroși de acest lucru. A te identifica cu Hristos este ceva minunat. În timp ce ne bucurăm de acest lucru, trebuie totuși să verificăm acest lucru pentru a înțelege mai bine. Este potrivit să îl/o rugăm să ne împărtășească despre momentul când Hristos a venit pe tronul vieții acelei persoane. Acest lucru le oferă posibilitatea de a împărtăși mărturia cu noi, sau poate ei vor împărtăși ceva care va reflecta că sunt confuzi cu privire la acest aspect al vieții care Îl are pe Hristos în centru.

Nici unul sau undeva între

Acesta este un răspuns interesant. Deși acesta poate duce la o lungă conversație despre ce poate însemna ”nici unul”, totuși nu este neapărat nevoie să se întâmple așa. Următoarea întrebare va reflecta ce este în inima acelei persoane, dându-i șansa să exprime ce își dorește cu adevărat să reprezinte viața ei.

Următoarea întrebare de identificare:

 

Vrem să oferim ocazia acelei persoane de a-și pune încrederea sa în Hristos. Întrebarea următoare – ”Care cerc dorești să reprezinte viața ta?” poate ajuta acea persoană să se îndrepte către o decizie. Evident, sunt mai multe răspunsuri care pot fi date și acestei întrebări.

 

Dacă cineva își dorește ca cercul din dreapta să reprezinte viața sa, atunci poți merge la pagina următoare unde se explică cum se poate încrede în Hristos și cum poate să-L primească pe Hristos.

 

Trebuie să ne pregătim să știm ce să răspundem unei persoane care exprimă dorința ca cercul cu Eul pe tron să reprezinte viața sa. Un mod de a aborda un astfel de răspuns este acela de a le spune că, poate va veni o zi când ei vor fi mai interesați de o viață care Îl are pe Hristos în centrul ei, de aceea am vrea să le explicăm pe scurt cum cineva poate să aibă o astfel de viață.

 

Dacă persoana respectivă este dechisă să afle acest lucru, treci la pagina următoare.

Timpul de simulare

 

Împreună cu partenerul tău de simulare, exersați ambele răspunsuri pentru întrebarea: ”Care cerc ai dori să reprezinte viața ta?”

 

Mai este o ultimă întrebare pe care să o adresezi: “Această rugăciune reprezintă dorința inimii tale?”

 

Punând această întrebare poate aduce o persoană foarte aproape de punctul în care să ia o decizie. Dacă acea rugăciune reprezintă dorința inimii lor, este potrivit să le propui să se roage chiar atunci, ca o expresie a încrederii pe care doresc să și-o pună în Hristos.

 

Când cineva Îl primește pe Hristos, sau îți dai seama că persoana respectivă este deja o persoană credincioasă, este înțelept să mai pui niște întrebări.

 

♦ Este acest mesaj semnificativ pentru tine?

♦ Care dintre prietenii tăi crezi că s-ar bucura să audă acest mesaj?

 

Încurajează-l pe noul credincios să scrie numele lor și să împărtășească această veste bună cu ei.

Luând pași de acțiune

 

Mergi cu un prieten sau cu cineva care are aceeași pasiune pentru Hristos, împărtășește despre credința ta și ajută pe cineva să identifice unde se află din punct de vedere spiritual. Cere-I Domnului să pregătească drumul pentru tine astfel încât să poți invita acea persoană să-și pună încrederea în Hristos.

 

Reflectând la ceea ce am învățat

 

Ce anume ai învățat despre a ajuta pe cineva să facă o identificare spirituală adecvată de sine?

 

Ce a mers bine pe parcursul conversației?

 

Ce ai putea să îmbunătățești data viitoare când îți vei mai împărtăși credința?

 

A existat vreun moment din conversație când ți-ai dorit să dezvolți conectarea interpersonală, dar a fost dificil să faci acest lucru? Reflectând la acel moment, ai idee ce ai putea încerca la o următoare conversație?

 

Vobește despre experiența ta cu antrenorul tău. Cere-i să împărtășească cu tine ce el/ea a învățat din experiența lor despre conectarea cu alții.

 

Dacă îți dorești să afli cum unii studenți procedează atunci când primesc anumite răspunsuri, cred că următorul video îți va răspunde acestei dorințe.

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.