03 Evanghelizare plină de compasiune

5 Purtaţi-vă cu înţelepciune faţă de cei de afară; răscumpăraţi vremea. 6 Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia.

Coloseni 4:5-6

Ce și de ce

 

Oricui îi place să aibă conversații bune. Ne place să ne conectăm cu ceilalți în mod semnificativ. Pretutindeni studenții tânjesc după interacții personale și autentice. Și acesta este contextul pe care dorim să-l creăm atunci când vorbim despre Isus. Într-un astfel de context, discuția decurge în mod natural.

 

Ce putem face pentru a avea cât mai des astfel de conversații? Cum putem fi niște comunicatori înțelepți și să prezentăm mesajul într-un mod atractiv? Această lecție ne va ajuta să dezvoltăm astfel de abilități și o astfel de mentalitate care ne vor facilita astfel de conversații la un nivel cât mai profund. 

Învățând din Cuvânt

 

Citește Matei 9:36

 

"Când a văzut gloatele,

I s-a făcut milă de ele,

pentru că erau necăjite şi risipite,

ca nişte oi care n-au păstor."

Ce înseamnă că lui Isus I s-a făcut milă de gloate?

Care crezi că erau niște nevoi pe care El le-a văzut și care au determinat să-I fie milă? 

 

Cum putem și noi să avem o compasiune similară cu a Lui?

Începem să avem compasiune atunci când avem o inimă ca a Lui pentru cei pierduți.

 

Citește Coloseni 4:2-6.

Click pentru text

Versetele 2-3. Pavel cere să se roage pentru el. Dar el cere acest lucru nu pentru un beneficiu personal. Ce le cere prietenilor săi să se roage pentru el?

 

Versetele 3-4. Pavel își exprimă dorințele și atitudinea sa față de Cuvânt. Acest ”cuvânt” este mesajul evangheliei care a cauzat întemnițarea lui. Care sunt aceste dorințe ale lui Pavel cu privire la acest ”cuvânt”?

 

Versetul 4. Pavel le cere prietenilor săi să se roage ca să vorbească așa cum trebuie. Evident, dacă este un mod în care cineva ”ar trebui să vorbească”, atunci în mod sigur există și moduri în care cineva nu ar trebui să vorbească. Pavel le cere prietenilor săi să se roage pentru felul în care va comunica evanghelia, pentru ca să facă într-un mod potrivit acest lucru.

 

Ce crezi că înseamnă acest lucru?

 

Versetele 5-6. Pavel își instruiește cititorii cum ar trebui să se poarte cu cei de afară, dintre cei necredincioși. El le oferă două instrucțiuni.

 

În ceea ce privește timpul/oportunitățile, Pavel spune ...

 

În ceea ce privește felul în care ar trebui să comunice credincioșii, Pavel spune ...

 

Evanghelia este așa de importantă încât noi, ca și Pavel, ar trebui să le cerem altora să se roage pentru noi atunci când dorim să spunem altora despre această veste bună. Vrem să vorbim despre Hristos într-un mod înțelept, așa cum trebuie. Aceste cuvinte sugerează faptul că noi avem responsabilitatea de a ne pregăti pentru a putea vorbi într-un mod adecvat și potrivit.

 

Versetul 6. Pavel folosește un limbaj sugestiv spunând că, atunci când vorbim cu un necredincios, ar trebui să avem o vorbire dreasă cu sare.

Studiu de caz

 

Oana se consideră o persoană singuratică. Puțini oameni știu acest lucru. Ea este drăguță, isteață și lasă impresia unei persoane încrezătoare. Dar, în sinea ei, ea se luptă cu îndoieli față de ea însăși și cu răni cauzate de relații dureroase.

 

Victoria este o studentă obișnuită, de nivel mediu. Nu foarte populară. A muncit din greu, a mers la cursuri și a făcut tot ce ține de ea ca să se conecteze cu câți mai mulți colegi și colege. Nu este foarte extrovertă, dar are motivație din belșug. Anul trecut Isus i-a schimbat viața. S-a rugat pentru prima oară, a început să citească din Biblie și să afle că Dumnezeu are un plan cu viața ei.

 

Când Victoria a început să vorbească cu Oana a fost o conversație ocazională. Oana nu ar fi ales-o pe Victoria ca și o colegă cu care să petreacă mai mult timp și să o cunoască. Dar Vio (așa cum își spune) are un talent. Ea pare interesată de Oana și pune întrebări bune. Spiritul ei optimist este ca o gură de aer proaspăt.

 

În timpul uneia dintre aceste conversații ocazionale, Vio observă ceva ce alții nu au văzut. Percepe o urmă de tristețe în inima Oanei. Și acest lucru a determinat ceva în Vio. A sensibilizat-o, așa că a început să se roage pentru Oana și să caute diferite ocazii în care să se conecteze cu ea.

 

Într-o zi frumoasă, însorită, Vio o zărește pe Oana stând pe o bancă la soare, așa că a mers și s-a așezat lângă ea. Conversațiile dintre ele deja decurgeau mai ușor. Întrebările au generat o conversație de care se bucurau amândouă. Atunci Vio a luat un pas de credință. Ea a mărturisit că este o persoană mai fericită decât obișnuia să fie și că ultimul an fusese cel mai bun an din viața ei. Oana oftă și murmură: ”Cred că e tare bine..” Vio a confirmat, iar apoi spuse: ”Pot să-ți împărtășesc ce s-a întâmplat?” Și în acea zi, Oana a auzit pentru prima oară evanghelia într-un mod foarte clar.

Victoria

Oana

Acestei povești îi lipsește drama. Nu există un conflict major și nici o tragedie care să declanșeze un punct de cotitură. Această poveste este despre sare și a fi sare în societatea noastră. Suntem chemați să fim sare zi de zi, în ritmul vieților noastre.

 

Ce anume apreciezi la Vio și alegerile pe care le-a făcut?

 

În Coloseni 4:6, Pavel ne îndeamnă ca vorbirea noastră să fie dreasă cu sare. Știind că una dintre utilitățile sării este aceea de a da gust, în ce fel poți spune despre Vio că a fost ”sare”?

 

Conectându-ne cu adevărul

Toți dorim să ne conectăm cu alte persoane în felul în care Vio s-a conectat cu Oana. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să ne pese, așa cum a făcut și Victoria. Vrem să comunicăm evanghelia cu cumpasiune, așa cum Isus a avut compasiune când a văzut gloatele. (Matei 9:36)

Evanghelistul este un explorator

Pe măsură ce ne concentrăm atenția în a ne dezvolta abilitățile de a face evanghelizare trebuie să dăm atenție atât felului cum prezentăm evanghelia cât și felului în care interacționăm cu ceilalți. Oamenii se bucură mai mult de o conversație dacă simt că sunt iubiți și că interlocutorului le pasă de ei. Ei sunt sensibili la orice discrepanță din comunicarea noastră. De exemplu, dacă vorbim despre dragostea lui Dumnezeu, dar prea puțin o manifestăm, atunci au tot dreptul să pună la îndoială ceea ce le spunem.

Un bun evanghelist este în mod veritabil interesat de persoana cu care vorbește. Dumnezeu iubește acea persoană și și-a sacrificat Fiul pentru a o răscumpăra. Ei poartă imaginea Creatorului lor. Dumnezeu îi așteaptă cu răbdare….și ”dorește ca niciunul să nu piară ci toti să vină la pocăință.” (2 Petru 3:9).

Un mod prin care putem să arătăm grijă și dragoste este prin a fi interesați în mod real de ceilalți. Trist este că putem investi mult timp și multă energie în a fi interesanți (spunând povești interesante, folosind ilustrații excelente), dar să eșuăm în a arăta și dovedi că suntem cu adevărat interesați de cealaltă persoană. Pentru a putea face acest lucru, trebuie să devenim niște buni exploratori și să învățăm să punem întrebări bune. Trebuie să ne dezvoltăm o curiozitate sănătoasă despre cealaltă persoană. Și pe măsură ce începem să ne dăm seama de ce este important pentru ei și care sunt valorile lor, putem să dezvoltăm o comunicare reală, prin care să ne conectăm cu ei. Pe măsură ce ascultăm povestea lor, ne putem da seama cum am putea să adaptăm mesajul evangheliei astfel încăt să se adreseze nevoilor lor și poveștii lor de viață.

Gândește-te la trei întrebări pe care ai putea să le adresezi unei persoane deoarece dorești să afli cine este ea. Scrie-le mai jos.

Explorând ceea ce Dumnezeu face în viețile lor

Arătând interes în alții, și punând întrebări bune, acest lucru îi va ajuta pe ceilalți să se deschidă și să împărtășească din povestea vieții lor. Fiecare persoană este într-o călătorie spirituală care are un trecut, un prezent și un viitor. Poți explora pe unde au fost din punct de vedere spiritual, unde sunt în momentul de față și încotro se îndreaptă, punând întrebări ca cele de mai jos. Dumnezeu poate folosi aceste întrebări să ne ajute să înțelegem ce face El în viețile lor.

Află pe unde au fost:
♦ Care este background-ul tău religios, ca și copil?
♦ Ce semnificație a avut până acum aspectul spiritual al vieții și în ce fel?
Află unde se află acum:
♦ Care sunt convingerile tale spirituale?
♦ După părerea ta, cine este Isus?
Află încotro se îndreaptă:
♦ În momentul de față poți spune că te îndrepți către Dumnezeu, te îndepărtezi de El sau totul este la fel ca până acum?

Cei mai buni exploratori sunt empatici

Empatia deține o forță puternică. Ea îi aduce pe oameni împreună. Ea poate transforma două persoane străine destul de repede în prieteni.

Ce ai învățat din acest scurt film?

 

De ce un astfel de film este așa de puternic?

 

Cum ar putea empatia să aibă un impact asupra lucrării noastre de a spune evanghelia celor din jurul nostru?

 

Să facem un sumar:

 

Empatia și o curiozitate potrivită au un impact asupra relațiilor. Ele stimulează dialogul și conectarea. Puțini sunt cei care speră și așteaptă ca cineva să ”le prezinte astăzi niște informații”. Din contră, cei mai mulți sunt plăcut impresionați când cuiva îi pasă suficient de mult încât să le pună diferite întrebări despre ei.

 

Luând pași de acțiune

 

Scopul tău este de a iniția o conversație. Pe parcursul acelei conversații, scopul tău este să fii un explorator, având un spirit empatic și folosindu-ți abilitățile lăsate de Dumnezeu de a fi empatic și curios.

 

Începi prin a te ruga ca Dumnezeu să dezvolte compasiunea ta și să-ți dea o dragoste sinceră pentru persoanele cu care vei vorbi. Iar pe măsură ce vorbești cu ele, caută diferite moduri de a te conecta cu ei. Pune întrebări. Caută să afli care sunt interesele persoanei cât și background-ul său spiritual.

 

Scopul tău este de a arăta dragoste, de a demonstra un interes real și de a exersa abilitatea ta de a pune întrebări bune pentru a-i putea ajuta să se conecteze cu Isus.

 

Ce ai învățat din experiența ta?

 

Ce întrebări te-au ajutat să te conectezi în mod real?

 

A fost un anumit moment din conversația când ai fi dorit să îmbunătățești conectarea interpersonală, dar ți-a fost dificil să faci acest lucru?

Gândindu-te la acel moment, ți-ai putut da seama ce ai putea să încerci la o următoare conversație?

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.