06 Povestea Mea

Isus nu i-a dat voie, ci i-a zis: „Du-te acasă la ai tăi şi povesteşte-le tot ce ţi-a făcut Domnul şi cum a avut milă de tine”. 

Marcu 5:19

Ce și de ce

 

Ai experimentat vocea Duhului Sfânt care îți vorbește în inima ta. Știi cum este să fii pe drum spre clasa ta și să ai întrebări care-ți invadează mintea. Când privești în jur și vezi pe atâția alții care nu-L cunosc pe Isus, te întrebi: ”Când vor auzi și ei că au un Salvator? Când vor afla mai multe despre crucea lui Hristos?

 

Astfel de întrebări vin de la Domnul. Fiindcă Îl iubim, vrem să spunem oamenilor despre El. Și fiindcă îi iubim și pe studenți, vrem să le spunem despre Singurul care îi poate ajuta să-și refacă relația cu Dumnezeu. De aceea, ne punem frecvent întrebări precum: ”Cum aș putea să ajut și eu?”, ”Cum aș putea să împărtășesc si eu evanghelia cu ceilalți?”

 

Dumnezeu îi pregătește pe copiii Săi să fie ambasadorii Lui (2 Cor. 5:20). Un mod prin care Domnul ne pregătește este prin a ne oferi o poveste pe care putem să o spunem. Prin harul lui Dumnezeu, noi nu mai suntem persoanele care eram odată. Prin harul lui Dumnezeu, am cunoscut iertarea și avem încredere că suntem iubiți cu o iubire veșnică. O astfel de schimbare formează o poveste care merită să fie spusă din nou și din nou.

 

Domnul dorește ca tu să fii un povestitor. El dorește ca tu să spui altora cum El ți-a schimbat viața.

Învățând din Cuvânt

 

A avut loc pe un drum prăfuit între Ierusalim și Damasc, probabil în anul 35 dH. Cerul s-a deschis strălucind de o lumină orbitoare, care s-a revărsat peste Saul și banda lui de oameni religioși. L-a făcut pe Saul să îngenuncheze. Era îngrozit de cuvintele care veneau din cer. Vocea îi spunea că Cel pe care el Îl urăște cel mai mult și pe care, într-un mod fanatic Îl persecuta, nu era altcineva decât Mesia, Fiul lui Dumnezeu. A fost un punct de cotitură dramatic pentru un fariseu care avea o convingere bine întemeiată că Isus din Nazaret era un profet fals. (Povestea se găsește în Fapte 9:1-19)

 

Scriptura ne spune că Saul, care mai apoi a devenit Pavel, își spunea adesea povestea. Avem multe de învățat din faptul că el obișnuia să-și spună povestea din nou și din nou.

În Fapte 22, Pavel își spune povestea. Contextul este unul dramatic. Până în acel moment, Pavel Îl slujise pe Domnul ca și apostol pentru 15 ani. Era un predicator bun, un filozof și orator. Nu exista subiect despre care el să nu poată vorbi. Totuși, în acest moment când el se adresa unui grup mare de oameni,…mulți pe care nu-i cunoscuse până atunci și mulți pe care urma să nu-i mai vadă din nou,….el a ales să-și spună povestea.

 

Citește Faptele 22:1-21

Click pentru text

 

Ce observații ai făcut cu privire la relatarea lui Pavel a poveștii sale? Ce a ales el să comunice?

 

Cât ți-a luat ca să citești povestea lui? (încearcă să estimezi în minute)

 

O analiză a poveștii lui Pavel ne arată faptul că ea urmează o linie de bază. El a povestit pe scurt cum era viața lui mai ÎNAINTE să vină la Hristos. Apoi el a împărtășit CUM L-a cunoscut pe Hristos, și în cele din urmă care au fost CÂTEVA SCHIMBĂRI ca urmare a faptului că s-a întors la Hristos.

 

Povestea vieții sale pare să fie o metodă favorită a lui Pavel de a comunica. În Fapte 26 a avut o ocazie de a se adresa regelui. Împăratul Agripa era o persoană oficială foarte importantă, care avea responsabilitatea de a supraveghea o mare parte a Israelului. Încă o dată, Pavel se găsea în situația de a se adresa unei persoane pe care o vedea atunci pentru prima oară, și din câte știa el, nu mai urma să aibă altă ocazie să i se adreseze. În această situație, acest scolar, lider religios și predicator a ales să fie un povestitor.

 

 

Citește Faptele 26:1-23 (sau poți să privești la prezentarea dramatică a unei scene din Fapte 26).

Click pentru text

Cu această ocazie, ce observații ai despre relatarea lui Pavel? (vs. 14)

 

Pare ca și cum Pavel a fost scurt în relatarea poveștii sale. A folosit mărturia sa pentru a se conecta cu audiența, după care a îndreptat atenția lor spre Isus. Ți-ar place să fii ca Pavel.

 

 

Conectându-ne cu adevărul

 

De-a lungul secolelor, oamenii s-au bucurat să asculte o poveste. Astăzi, o poveste bună are același impact ca și cu ani în urmă. Stimulează curiozitatea ascultătorului și face ca mesajul să devină mai real.

 

Povestea vieții tale poate să fie cea mai bună unealtă a ta de a împărtăși evanghelia. Dacă o vei spune adesea și bine, nu numai că oamenii te vor înțelege pe tine mai bine, dar e posibil că ei vor înțelege mai bine și evanghelia.

 

Este timpul ca tu să lucrezi la povestea vieții tale. Mulți povestitori buni au lucrat la acest aspect pe care-l putem numi chiar arta de a spune povești. Ei sunt pregătiți să spună o poveste. Ei nu numai că știu povestea, dar ei știu și cum să o spună. Multe povești nu implică o lumină strălucitoare venită din cer. Într-adevăr, povestea lui Pavel are un element dramatic care a fost unic, dar și povestea ta este unică. Are niște elemente distinctive pe care Dumnezeu le va folosi pentru a atinge inima auditoriului

 

Următoarea foaie de lucru are scopul de a te ajuta. Urmărește linia de bază pe care o regăsim și în mărturia lui Pavel.

Foaie de lucru

 

Alege un exemplu care să descrie cum era viața ta înainte de momentul când L-ai cunoscut pe Hristos.

 Relatează cum erai tu?

 Ce făceai?

 Este util dacă folosești un exemplu viu, care prezintă o imagine despre cum erau lucrurile atunci.

 

Acum, gândește-te cum L-ai cunoscut pe Hristos.

 Unde erai?

 Cu cine erai?

 La ce te gândeai?

 Ce anume ți-a comunicat Dumnezeu?

 Ce anume ai înțeles tu despre Isus?

 De ce ai ales să-ți pui încrederea în El?

 

Iar la final, cum această decizie de a te încrede în Hristos ți-a afectat viața?

  Care sunt niște exemple concrete că El lucrează în viața ta?

  În ce fel este diferită viața ta acum?

Pentru a ne lărgi viziunea despre rolul pe care o mărturie îl joacă în împărtășirea evangheliei, hai să privim la următoarea mărturie. Pentru mai multe astfel de relatări, poți folosi link-ul de mai jos.

Luând pași de acțiune

 

Este timpul să-ți spui povestea. Mai întâi, spune povestea vieții tale ucenicului tău sau cuiva din echipa ta. Roagă-I să te ajute, ascultându-ți povestea. Apoi, roagă-I să-ți spună dacă relatarea a fost clară și dacă are vreo sugestie despre cum ai putea să o spui mai bine.

 

Apoi, împărtășește-ți povestea cu cineva care are nevoie să audă despre Isus. Stabilește să iei o cafea împreună cu un prieten/prietenă și cu persoana căreia dorești să-i spui povestea ta. Spune-i despre cel mai semnificativ moment din viața ta. Roagă-te ca Dumnezeu să folosească mărturia ta pentru a determina o ”foame” spirituală în acea persoană.

 

Reflectând la ceea ce am învățat

 

Acum că ai spus povestea ta de câteva ori, ia un moment să te gândești de ce anume îți place să o spui.

 

Ce anume ai făcut de te-ai simțit eficient și folositor?

 

Este ceva din povestea ta la care ai dori să mai lucrezi? Dacă da, ce anume?

Este timpul să dai mai departe

 

Fiecare om are o poveste de spus. Poți ajuta pe cineva să învețe cum să-și spună povestea.

 

Roagă persoana respectivă să-ți spună cum L-a cunoscut pe Hristos. Ascultă cu atenție. Când au terminat, încurajează-I spunându-i ce anume din povestea lui/ei ți-a atins inima. Dacă arată interes, spune-i că există o unealtă pe care el/ea o poate folosi ca să învețe cum să-și spună povestea mai bine. Poți să îi împărtășești despre foaia de lucru pe care tu ai folosit-o ca să-ți pregătești mărturia.

 

Ajutor extra: Următorul filmuleț face o treabă bună în a explica cum noi pregătim o mărturie: http://crupressgreen.com/videos/crupress-presents-your-personal-testimony/

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.