05b Cum să închei conversația – Diagrama

”Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu.” 

Ioan 1:12

Ce și de ce

 

Privind la cineva care trece de la împărăția întunericului la împărăția luminii este una dintre cele mai extraordinare experiențe trăite de vreun om de această parte a cerului. Faptul că Dumnezeu ridică păcatul unui om și-l îmbracă în neprihănire este un lucru care-ți taie respirația. Privind cum se întâmplă acest lucru și, fiind folosit de către Dumnezeu în acest process, este emoționant. Într-o clipire de ochi, harul lui Dumnezeu face ceea ce nici un om nu poate face.

 

Nu orice conversație spirituală sfârșește cu un astfel de moment măreț. Una este să ai o conversație generală despre Isus și convingeri creștine, și alta este să ajungi în cadrul acelei conversații la a invita pe cineva să-și pună încrederea în Isus, ca și Salvator personal.

 

În cadrul acestei lecții vei învăța cum să direcționezi discuția, ajutând acea persoană să ajungă să ia o decizie.

Învățând din Cuvânt

 

Citește Fapte 16:25--34

Click pentru text

 

 

Aici găsim una dintre cele mai bune întrebări din Scriptură – ”Domnule, ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?” Ceva se întâmplase în inima acestui temnicer roman. El se trezise în acea dimineață ca în orice altă zi normală în care mintea lui urma o cărare tipică și obișnuită. Dar ceva se schimbase. Ajunsese la decizia că are nevoie de mântuire.

 

Ce crezi că exprima soldatul roman prin aceste cuvinte: ”Domnule, ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?”

 

În versetul 33, descoperim că întrebarea pusă de soldatul roman a fost o întrebare folosită de Dumnezeu pentru a aduce o persoană pierdută la Hristos. Care crezi că a fost semnificația botezului făcut de Pavel soldatului roman?

 

În această poveste, vedem cum soldatul ajunge la o concluzie personală. De ce crezi că este important că soldatul a înțeles nevoia sa de mântuire?

 

În închisoarea din Filipi, un temnicer roman și-a schimbat percepția. El a devenit conștient de o nevoie pe care o avea, iar această nouă realizare a dus la o schimbare a întrebărilor pe care el le-a pus.

 

Mulți oameni au un set de întrebări despre Dumnezeu și realitățile spirituale pe care le pun. Adesea, acele întrebări nu îi îndreaptă către Împărăția lui Dumnezeu. Haideți să ne gândim la întrebările următoare:

 

♦ Sunt chiar așa de rău?

♦ Chiar contează ce cred eu?

♦ Nu sunt eu o persoană mai bună decât mulți alții?

 

În spatele unor astfel de întrebări este un mod de a se percepe pe sine,iar un mod inadecvat de identificare de sine din punct de vedere spiritual constituie o mare barieră.

Conectându-ne cu Adevărul

 

Ajutându-I pe alții să facă o adecvată identificare spirituală de sine

 

Diagrama conține câteva întrebări special desemnate acestui scop. Te rog să privești la pagina cu diagrama. Acolo vei găsi următoarea întrebare: ”Dacă ar fi să te plasezi oriunde în această imagine, unde te-ai pune?

Această întrebare solicită persoanei cu care porți această conversație să ia o decizie. Ei se pot identifica undeva pe linia superioară a graficului ceea ce presupune că ei au avut un moment când au decis să-L primească pe Hristos în inima lor. Sau se pot identifica undeva pe linia inferioară, ceea ce presupune că nu au avut un moment când să-L primească pe Hristos în inima lor. Sunt câteva răspunsuri care pot fi date atunci când îi rogi să se plaseze oriunde în acea imagine pentru a se descrie.

 

Dacă cineva se plasează pe linia inferioară (adică nu și-au pus încrederea în Hristos) putem să trecem la următoarea întrebare: ”Unde ți-ai dori să te afli pe această diagramă?”

Dacă cineva se identifică pe linia superioară, ar trebui să ne bucurăm de acest lucru, deoarece aceasta înseamnă că Isus are un rol important în viața lor. Putem răspunde spunând: ”Este minunat, poți să-mi împărtășești mai multe despre acel moment când ai decis să te încrezi în Hristos?” O astfel de întrebare invită persoana să-și spună mărturia personală. Pe măsură ce îți împărtășesc cum ei și-au pus încrederea în Hristos, îți vei putea da seama ce rol joacă evanghelia și Isus în viața acelei persoane.  

 

Uneori, unele persoane nu se pot identifica cu nici una dintre linii: nici cea superioară, nici cea inferioară. Pot fi foarte creativi și să se identifice undeva în alt loc pe acea diagramă. Astfel de răspunsuri creative ne lasă să înțelegem că linia superioară nu îi reprezintă în totalitate. Dar și o astfel de identificare este importantă. Ne dă ocazia să mergem la următoarea întrebare – ”Unde ți-ar place să te afli pe această diagramă?”

Care linie reprezintă cel mai bine viața ta?

Această întrebare invită persoana respectivă să facă o evaluare de sine. Atunci când ei indică care este locul pe acea diagramă care îi reprezintă cel mai bine, ei deschid astfel o ușă pentru o conversație importantă.

Linia inferioară a diagramei

Dacă cineva se identifică cu linia inferioară a diagramei, ei exprimă o perspectivă importantă. La momentul de față ei nu cred că și-au pus încrederea în Hristos pentru a avea intrare liberă la Tatăl. Poți trece la următoarea întrebare care încearcă să afle ce și-ar dori să fie reprezentativ pentru viața lor.

Linia superioară a diagramei

Dacă cineva se identifică pe linia superioară a diagramei, ei fac o afirmație semnificativă despre cât de important este Hristos pentru viața lor. Este potrivit să întrebi: ”Poți să-mi împărtășești mai multe despre momentul când ți-ai pus încrederea în Hristos ca să-ți restaureze relația cu Dumnezeu?” O astfel de întrebare le oferă ocazia să-și împărtășească povestea cu tine.

Nici o linie. Eu văd altfel lucrurile.

Unora nu le plac răspunsurile de genul: ori – ori. Unii chiar nu se pot regăsi în diagrama pe care ai desenat-o, cu atât mai puțin nu se pot identifica cu linia superioară care spune ceva despre perspectiva lor despre Isus. Acest lucru poate indica faptul că ei nu și-au pus încrederea în Hristos ca Salvator. Poți totuși trece la întrebarea următoare.

Timpul pentru simulare

 

Cel mai bine învățăm făcând. Începem să dobândim îndemânare prin practică.

 

Împreună cu partenerul tău de simulare citiți cele trei opțiuni menționate mai sus. În cadrul acestei simulări vei folosi diagrama pentru a-ți ajuta partenerul să se identifice din punct de vedere spiritual. Explică sfârșitul diagramei partenerului tău și pune prima întrebare. Partenerul tău va răspunde, folosind unul din cele trei răspunsuri menționate mai sus, iar tu vei interacționa cu el pe baza răspunsului dat.

Faceți acest exercițiu de trei ori, de fiecare dată folosind un alt răspuns din cele trei oferite mai sus.

 

Hai să privim la următoarea întrebare:

 

Dorința nostră este de a da persoanei respective șansa să-și pună încrederea în Hristos. Următoarea întrebare – ”Unde îți dorești să te regăsești pe diagramă?” – o poate ajuta să se îndrepte spre a lua o decizie. Desigur, pot fi oferite diferite răspunsuri unei astfel de întrebări.

 

Dacă cineva răspunde, spunând că și-ar dori să se regăsească pe linia superioară, poți continua să-i explici cum se poate încrede în Hristos și cum Îl poate primi în inima sa. Îi poți da ocazia să se roage chiar atunci ca să-L primească pe Hristos în inima sa.

 

Trebuie să fim pregătiți să interacționăm cu cineva care spune că-și dorește să rămână pe linia inferioară. Un mod de a aborda un astfel de răspuns este să-i spui că poate va veni o zi când o să fie interesat să știe cum să-și pună încrederea în Hristos. De aceea, ai dori ca să-i explici pe scurt cum poate face acest lucru.

 

 

Timpul pentru simulare 2

 

Împreună cu partenerul tău, simulați ambele răspunsuri oferite întrebării: ”Unde ți-ai dori să te regăsești pe această diagramă?”

 

 

A treia întrebare

 

Mai este o întrebare pe care să o adresezi:

”Ți-ar place să-ți pui încrederea în Hristos ca Salvator și ca El să-ți restaureze relația cu Dumnezeu”

 

Punând această întrebare Dumnezeu o poate folosi pentru a aduce persoana respectivă foarte aproape de punctul în care să ia o decizie. Dacă doresc să-și pună încrederea în Hristos, împărtășește cu el/ea încă o dată rugăciunea pe care o pot face. Invită-l/o să se roage chiar atunci, fie folosind propriile lui/ei cuvinte, fie după tine.

 

Dacă cineva îl primește pe Hristos sau este deja un credincios

 

Când cineva îl primește pe Hristos sau dacă îți dai seama că stai de vorbă cu o persoană credincioasă, este potrivit să-i mai adresezi două întrebări.

 

♦ Ce semnificație are pentru tine acest mesaj?

♦ Care din prietenii tăi ți-ai dori să audă această veste/mesaj?

 

Încurajează-l să scrie numele lor și să împărtășească cu ei acest mesaj.

"Unde ți-ai dori să te regăsești pe această diagramă?" 


“Ți-ar place să-L primești pe Hristos, încrezându-te în El că va restaura relația ta cu Dumnezeu?”

 

Luând pași de acțiune

 

Mergi cu un prieten sau cu cineva care are aceeași pasiune pentru Hristos, împărtășește despre credința ta și ajută pe cineva să identifice unde se află din punct de vedere spiritual. Cere-I Domnului să pregătească drumul pentru tine astfel încât să poți invita acea persoană să-și pună încrederea în Hristos.

 

Reflectând la ceea ce am învățat

 

Ce anume ai învățat despre a ajuta pe cineva să facă o identificare spirituală adecvată de sine?

 

Ce a mers bine pe parcursul conversației?

 

Ce ai putea să îmbunătățești data viitoare când îți vei mai împărtăși credința?

 

A existat vreun moment din conversație când ți-ai dorit să dezvolți conectarea interpersonală, dar a fost dificil să faci acest lucru? Reflectând la acel moment, ai idee ce ai putea încerca la o următoare conversație?

 

Vobește despre experiența ta cu antrenorul tău. Cere-i să împărtășească cu tine ce el/ea a învățat din experiența lor despre conectarea cu alții.

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.