06. Povej svojo zgodbo

Jezus mu je rekel: »Pojdi domov k svojim ljudem in jim naznani,

kako velike reči ti je storil Gospod in se te usmilil.«

            Marko 5,19

Kaj in zakaj

 

Božji Duh ti je že spregovoril v srce. Veš, kako je, če greš na predavanje in tvoj um zapolni veliko vprašanj. Ko pogledaš naokrog in vidiš druge, ki ne poznajo Jezusa, se sprašuješ: Kdaj bodo slišali o Rešitelju? Kdaj bodo izvedeli za križ?  

 

Ta vprašanja so od Gospoda. Zaradi ljubezni do njega želimo, da Jezus postane prepoznaven. Zaradi ljubezni do študentov jim želimo predstaviti Edinega, ki lahko obnovi njihov odnos z Bogom. Zato se sprašujemo: »Kako lahko pomagam? Kako jim lahko povem evangelij?«

 

Bog pripravlja svoje otroke, da postanejo poslanci (2 Kor 5,20). En način, kako nas Gospod pripravlja, je, da nam da zgodbo. Po Božji milosti nismo več takšni, kot smo bili prej. Po Božji milosti poznamo odpuščanje in imamo gotovost, da nas ljubi z večno ljubeznijo. Takšna sprememba ustvari zgodbo, ki je vredna, da jo vedno znova pripovedujemo.

 

Bog želi, da pripoveduješ zgodbo. Želi, da poveš, kako ti je spremenil življenje.

Učenje iz Besede

 

Zgodilo se je na prašni cesti med Jeruzalemom in Damaskom leta 35 n.št. Nebo se je razprlo in nad Pavlom ter njegovimi religioznimi nasilneži je posijala svetloba. Pavel je padel na svoja kolena. Prestrašil se je zaradi besed, ki so prišle iz nebes. Glas mu je povedal, da tisti, ki ga najbolj sovraži, ki ga fanatično preganja, ni nihče drug kot Božji Mesija. Za tega farizeja je bila to dramatična prelomnica, ker je bil prepričan, da je bil Jezus iz Nazareta lažni prerok. (Zgodbo lahko najdemo v Apd 9,1–19.)

 

Sveto pismo pravi, da je Savel, ki je potem postal Pavel, pogosto pripovedoval svojo zgodbo. Iz dejstva, da jo je vedno znova pripovedoval, se lahko veliko naučimo.

4_paul-conversion

V Apd 22 Pavel pripoveduje svojo zgodbo. Kontekst je bil dramatičen. Pavel je služil Bogu kot apostol že 15 let. Bil je izvrsten pridigar, filozof in govornik. Ni mu primanjkovalo gradiva in sposoben ga je bil posredovati. Vseeno pa se je ob neki priložnosti, ko je govoril veliki skupini ljudi … veliko od njih ga prej ni osebno poznalo oz. še nikoli ni srečalo … odločil, da pove to zgodbo.

 

Preberi Apostolska dela 22,1–21

Kliknite za besedilo

 

Kaj opaziš o tem, kako Pavel pripoveduje zgodbe? Kaj se odloči, da bo povedal?

 

Kako dolgo si potreboval, da si prebral zgodbo? (Ja, oceni v minutah.)

 

Analiza Pavlove zgodbe razkriva, da je sledil osnovni shemi. Na kratko je povedal, kako je izgledalo njegovo življenje, PREDEN je prišel h Kristusu. Potem je povedal, KAKO je prišel h Kristusu. Na koncu je omenil nekaj sprememb v svojem življenju, ki so se zgodile kot REZULTAT tega, da je prišel h Kristusu.

 

Zdi se, da je bila zgodba eden od njegovih najljubših načinov pogovora. V Apd 26 je imel Pavel priložnost govoriti s kraljem. Kralj Agripa je bil zelo pomemben uradnik, ki je nadziral večji del Izraela. Spet se je Pavel znašel v situaciji, ko je z nekom govoril prvič, in zdelo se mu je, da ne bo imel druge priložnosti za pogovor. V tej situaciji se je ta učenjak, verski voditelj in pridigar odločil, da bo povedal svojo zgodbo.

 

Preberi Apostolska dela 26,1–23 (ali pa si oglej dramatični odziv na posnetku iz Apd 26).

Kliknite za besedilo

Kaj opaziš o Pavlovem pripovedovanju v tej situaciji? (vs. 14)

 

Zdi se, da je Pavel lahko hitro povedal svojo zgodbo. Svoje pričevanje je uporabil, da je navezal stik z občinstvom in usmeril njihovo pozornost k Jezusu. Želimo si biti kot Pavel.

 

Povezovanje z Resnico

 

Že stoletja ljudje uživajo v poslušanju zgodb. Še danes ima lahko zgodba enak vpliv, kot ga je imela pred tisoč leti. V poslušalcu zbudi radovednost in sporočilo naredi resnično.

 

Tvoja zgodba je lahko najboljše orodje, ki ga imaš pri pogovoru o evangeliju. Če jo poveš pogosto in dobro, bodo ljudje bolje razumeli tebe in verjetno tudi evangelij.

 

Čas je, da začneš delati na svoji zgodbi. Večina ljudi, ki prepoveduje zgodbe, se je učila, kako jo povedati. Pripravljeni so na pripoved. Ne le, da zgodbo poznajo, znajo jo tudi povedati.

 

Večina zgodb ne vsebuje bleščeče luči iz nebes. Ja, Pavlova zgodba vsebuje dramatični element, ki je edinstven. Tudi tvoja zgodba je edinstvena. Vsebuje različne elemente, ki jih bo Bog uporabil, da se dotakne srca tvojega občinstva.

Korak za korakom lista:  

 

Izberi primer tega, kako je izgledalo tvoje življenje, preden si položil svojo vero v Kristusa.

   Povej, kakšen si bil?

   Kaj si delal?

   Lahko poveš tudi primer, ki jasno ponazarja sliko, kako so izgledale stvari prej.

 

Potem razmisli, kako si prišel h Kristusu.

   Kje si bil?

   S kom si bil?

   O čem si razmišljal?

   Kaj ti je Bog povedal?

   Kaj si razumel o Jezusu?

   Zakaj si se določi, da boš položil svojo vero v Jezusa?

 
Kako je potem tvoja odločitev, da zaupaš Jezusu, spremenila tvoje življenje?

   Kakšne znake tega, da Bog deluje v tvojem življenju, lahko opaziš zdaj?

   Kako je zdaj tvoje življenje drugačno?

 

Da bi lahko povečal svojo vizijo o vlogi, ki jo ima lahko zgodba pri pogovoru o evangeliju, si poglej to pričevanje. Spodaj lahko najdeš tudi povezave do več pričevanj.

 

Pričevanja na spletu:

http://www.testimonyonline.net

http://www.everystudent.com/videos/amanda.html   

http://www.everystudent.com/videos/george.html

 

 

Ukrepaj

 

Čas je, da poveš svojo zgodbo.

 

Prvič, povej svojo zgodbo svojemu mentorju ali nekomu v svojem timu. Prosi ga, naj ti pomaga, tako da te posluša. Nato ga vprašaj, če je tvoja zgodba jasna in če ima kakšen predlog, kako jo lahko dobro poveš.

 

Drugič, svojo zgodbo povej nekomu, ki mora slišati o Jezusu. Dogovori se za kavo s prijateljem. Izkoristi priložnost, ko se z nekom dobiš, in tej osebi povej za najpomembnejši trenutek v svojem življenju. Moli, da bo Bog uporabil tvojo zgodbo in v tej osebi zbudil duhovno lakoto.

 

Razmišljanje o naučenem

 

Zdaj, ko si že večkrat povedal svojo zgodbo, si vzemi trenutek in razmisli o tem, kaj ti je bilo všeč pri pripovedovanju zgodbe.

 

Kaj si naredil, kar se ti je zdelo učinkovito?

 

Ali bi na katerem delu zgodbe rad še delal? Če kaj, na katerem?

Predati naprej

 

Vsak ima svojo zgodbo. Nekomu lahko pomagaš naučiti se povedati njegovo zgodbo.

 

Nekoga prosi, naj ti pove, kako je prišel h Kristusu. Pozorno poslušaj. Ko konča, ga spodbudi tako, da mu poveš, kateri del zgodbe je ganil tebe. Če ga zanima, mu povej, da obstaja orodje, ki ga lahko uporabi, da se nauči pripovedovanja zgodb. Pokažeš mu lahko delovni list, ki si ga uporabil, ko si pripravljal svoje pričevanje.

 

Dodatna pomoč:

 

                   Ta filmček dobro razloži, kako pripravimo osebno pričevanje:

http://crupressgreen.com/videos/crupress-presents-your-personal-testimony/

Klikni za medijske kredite


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.