07 Multiplicarea spirituală

“Şi ce-ai auzit de la mine în faţa multor martori încredinţează la oameni de încredere, care să fie în stare să înveţe şi pe alţii.”

2 Timotei 2:2

Ce și de ce

 

În Fapte 17:30 Dumnezeu Își exprimă dorința ca oameni de pretutindeni să se întoarcă la El. În   2 Petru 3:9 aflăm ca Domnul este răbdător și că dorește ca niciunul să nu piară.

 

În data de 12 martie 2012, populația globului a atins, pentru prima oară, numărul de 7 bilioane de locuitori, număr ce este în continuă creștere. Cum se poate ca TOȚI să audă evanghelia? Cum este posibil ca oameni, de pretutindeni să aibă oprtunitatea să crească în credința lor? Cum este posibil ca orice student din orașul tău să audă despre Isus?

 

Isus ne-a dat un exemplu de o strategie menită să împlinească această Mare Trimitere – multiplicarea spirituală. Făcând ucenici care fac la rândul lor ucenici. (Matei 28:19-20) Ca să putem vedea acea zi când orice făptură va auzi evanghelia și va avea ocazia să crească în credință, trebuie să adoptăm metoda lui Isus de a atinge lumea.

Să învățăm din Cuvânt

Creștini din întreaga lume au ca punct de referință 2 Timotei 2 pentru a înțelege multiplicarea spiritual. În această scrisoare, Pavel, un evanghelist și ucenicizator cu experiență, oferă niște sfaturi unui credincios mai tânăr. Îi spune lui Timotei cum ar trebui să lucreze. Versetul 2 schițează o strategie. Versetele de la 3-7 vorbesc despre perseverență, focalizare și râvna de care Timotei are nevoie pentru a implementa strategia.

Citește 2 Timotei 2:2

 

"Şi ce-ai auzit de la mine în faţa multor martori încredinţează la oameni de încredere, care să fie în stare să înveţe şi pe alţii."  (2 Timotei 2:2)

Folosind cuvintele tale, scrie îndemnul dat de Pavel lui Timotei.

Sunt mulți oameni implicați în acest verset. Scrie fiecare persoană sau grup de oameni menționați aici. (Începe cu Pavel, care vorbește despre sine)

Acum, că ai făcut o listă cu toți cei implicați, cum ai sumariza conceptul de multiplicare spirituală?

Pavel îl îndeamnă pe Timotei să lucreze în așa fel încât să crească numărul lucrătorilor. Dacă analizăm cu atenție acest verset, observăm că acolo se vorbește despre ”generații” de lucrători. Ceea ce a început cu Pavel acum se extinde, trecând de Timotei.

Verbele din versetul 2 ilustrează o imagine despre ce este cuprins într-o mișcare spirituală.

”Lucrurile care le-ai auzit:”

Un mesaj a fost dat. Este evanghelia, adevărul lui Dumnezeu.

“A încredința:”

Ce comunică acest cuvânt ”a încredința” ?  

“În stare să învețe pe alții.”

Ce crezi că implică acest lucru – de a fi ”în stare să învețe pe alții?”

Strategia menționată de Pavel în versetul 2 este urmată de trei metafore care descriu munca unei persoane implicate în multiplicare spirituală.

3 Suferă împreună cu mine, ca un bun ostaş al lui Hristos. 4 Niciun ostaş nu se încurcă cu treburile vieţii, dacă vrea să placă celui ce l-a înscris la oaste. 5 Şi cine luptă la jocuri nu este încununat, dacă nu s-a luptat după rânduieli. 6 Plugarul trebuie să muncească înainte ca să strângă roadele.  - 2 Timotei 2:3-6

Ce înveți din comparația cu soldatul din versetele 3 și 4?

Ce înveți din comparația cu atletul din versetul 5?

Ce înveți din comparația cu fermierul din versetul 6?

Să ne conectăm cu adevărul

 

Suntem recunoscători că Pavel ne-a lăsat o strategie de lucrare în 2 Timotei 2:2. Suntem binecuvântați, de asemenea, să putem vedea în cartea Faptele Apostolilor cum el a căutat să implementeze această strategie. Pavel l-a luat pe Timotei sub ”aripa” sa și l-a ucenicizat iar Timotei a crescut în timp ce slujea împreună cu Pavel. Se pare că Timotei l-a însoțit pe Pavel atât în a doua cât și în a treia sa călătorie misionară.

 

Cei doi erau așa de apropiați, încât Pavel i-a scris în 2 Timotei 3:10-11: ”Tu însă ai urmărit de aproape învăţătura mea, purtarea mea, hotărârea mea, credinţa mea, îndelunga mea răbdare, dragostea mea, răbdarea mea,   prigonirile şi suferinţele care au venit peste mine în Antiohia, în Iconia şi în Listra. Ştii ce prigoniri am răbdat; şi totuşi Domnul m-a izbăvit din toate.” Este evident că textul descrie o relație apropiată între cei doi. Cu timpul, și Timotei demonstrează că este un om credincios, în stare să-i învețe pe alții. Pavel îl descrie ca ”tovarășul/camaradul meu de lucru”. (Romani 16:21).

 

Timotei a crescut din punct de vedere spiritual și a avut proprii săi ucenici. El i-a învățat, iar apoi și ei au învățat pe alții, la rândul lor, și astfel biserica creștea.

 

Vrem să urmăm același tipar de lucrare. Prin harul lui Dumnezeu, și noi vom învăța pe alții, care, la rândul lor vor învăța pe alții, și care, la rândul lor vor învăța pe alții. Dorința noastră este ca evanghelia să se extindă de la o inimă la alta, în timp ce lucrătorii sunt formați pentru seceriș.

 

Genialitatea multiplicării spirituale:

 

Am menționat mai devreme că termenul ”ORICINE” se referă la un număr foarte mare de oameni. Multiplicarea spirituală este o strategie lăsată de Dumnezeu care poate duce la îndeplinire această sarcină de a duce mesajul evangheliei la orice om.

Paul and Tim walking

 

 

Ce te-a impresionat din mesajul acestui video?

 

Frumusețea multiplicării spirituale

 

Reflectând la exemplul lui Pavel de a-l dezvolta pe Timotei ca multiplicator spiritual, putem observa natura personală a acestei strategii. O persoană investește în viața altei persoane. Dragostea și grija lui Dumnezeu sunt exprimate prin asta. O persoană îi oferă o provocare alteia și o ajută să crească. De aceea nu ne mirăm că Pavel se referă la Timotei ca la fiul său. Ei aveau o relație specială.

 

Strategia nu numai că implică o latură personală, dar ea are și puterea de a ajunge cu evanghelia și la alte persoane. Putem observa în zilele noastre că există o mare prăpastie: sunt așa de mulți care nu au auzit evanghelia, sunt așa de mulți care știu prea puțin despre Isus și ce a făcut El pentru ei. Ei au nevoie să afle despre Isus.

 

Dacă dorim să închidem această prăpastie, dacă dorim să ducem evanghelia studenților din națiunea noastrră, avem nevoie de o strategie eficientă, iar multiplicarea spirituală este strategia lăsată de Dumnezeu. De aceea, suntem dedicați să devenim multiplicatori spirituali, deoarece mișcarea constă în această strategie.

 

Multiplicarea spirituală presupune a câștiga oameni pentru Hristos și a investi în viețile celor credincioși astfel încât, la rândul lor să câștige, să zidească și să trimită pe alții, formând generații după generații spirituale. Cu alte cuvinte, este a dezvolta ucenici multiplicatori.

 

Următorul video este un exemplu pentru felul în care Dumnezeu multiplică lucrători credincioși pentru ”secerișul” mare din rândul studenților din universități.

Dumnezeu va folosi timpul investit, dragostea și energia pentru a ajuta pe alții să crească.

image

O persoană care a fost ucenicizată învață cum, la rândul ei, să ucenicizeze pe altcineva.

Făcând pași de acțiune

 

Provocarea multiplicării spirituale

 

Multiplicarea spirituală este strategia lui Dumnezeu. El te invită să devii un multiplicator spiritual.

 

Decizia îți aparține. Poți să urmărești împlinirea acestui obiectiv, sau poți căuta să împlinești altceva. Dacă pășim prin credință și ne încredem în El ca să ne facă multiplicatori spirituali, El va lucra prin noi. Îi place foarte mult să-i audă pe copiii Săi cum se roagă: ”Doamne, fă-mă un om/o femeie credincioasă, care este în stare să învețe pe alții.” Această lucrare este plină de studenți care au spus această rugăciune și care s-au dezvoltat ca multiplicatori spirituali.

 

jesus-hand-follow-me

Alegerea îți aparține:

 

Cum ți-a vorbit Domnul în timp ce ai studiat acest principiu al multiplicării spirituale?

 

Dacă dorești să devii un multiplicator spiritual, ce impact va avea acest lucru în universitatea ta?

 

 

Provocarea:

 

A avea ca obiectiv multiplicarea spiritual este un pas de credință. Vrei să spui următoarea rugciune de dedicare?

 

“Doamne,doresc să fiu un multiplicator spiritual. Lucrează prin mine pentru a-I ajuta pe alți studenți să învețe cum să spună evanghelia și să-I ucenicizeze pe alții. Așa cum scrie în 2 Timotei 2:2, îți cer să mă împuternicești să lucrez cu oameni credincioși, care sunt în stare să-I învețe pe alții. Învață-mă, Doamne. Echipează-mă. Dă-mi o inimă pentru oameni, pentru evanghelie și pentru lume. Primesc această provocare de a devein un multiplicator spiritual.”

 

Să dăm mai departe

 

Mulți oameni nu sunt familiarizați cu conceptul de multiplicare spirituală. Ei nu au descoperit această strategie din 2 Timotei 2:2 care este atât personală cât și expansivă. Poate că ei nu cred că Dumnezeu îi poate folosi ca să-i influențeze pe alții în acest mod.

 

Gândește-te la două persoane care ar putea avea nevoie să audă mesajul din 2 Timotei 2:2. Stabilește un timp când să te întâlnești cu ei și cere-le să-ți permită să le împărtășești ce ai învățat recent din mesajul lui Pavel către Timotei. Arată-le și spune-le că ai încredere în ei și că Domnul poate face lucruri mărețe prin ei.

 

Poate că acele două persoane vor decide să ți se alăture pentru a deveni multiplicatori spirituali.

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.