05. Zaključevanje pogovora

volt-two-guys-by-the-sea

»Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč,

da postanejo Božji otroci,

vsem, ki verujejo v njeno ime …«

Janez 1,12

Kaj in Zakaj

 

Ko gledaš nekoga, ki prestopi iz kraljestva teme v kraljestvo luči, je to ena najbolj zadovoljujočih izkušenj na tej strani nebes. Ko Bog odstrani greh osebe in jo obleče v Kristusovo pravičnost, nam to jemlje dih. Ko gledamo, ko se dogaja in Bog pri tem uporablja nas, je vznemirljivo. Kot bi trenil, Božja milost naredi to, kar ne more noben človek.

 

Vsak duhovni pogovor se ne konča s tako veličastnim trenutkom. Lahko imamo nek splošen pogovor o Jezusu in krščanskem verovanju. Nekaj povsem drugega pa je voditi pogovor do te točke, ko lahko nekoga povabimo, da svojo vero položi v Jezusa, Rešitelja vseh.

 

V tej lekciji se bomo naučili, kako voditi takšen pogovor in nekoga pripeljati do točke odločitve.

Učenje iz Besede

 

Preberi Apd 16,25–34

Kliknite za besedilo

 

Tukaj najdemo enega najboljših vprašanj v Svetem pismu: »Gospoda, kaj naj storim, da se rešim?« Nekaj se je zgodilo v srcu tega rimskega vojaka. Zjutraj se je zbudil v običajen dan in mislil je, da bo njegov um razmišljal običajne stvari. Vendar se je nekaj spremenilo. Doumel je, da potrebuje odrešenje.

 

Kaj misliš, da je povedal ta rimski vojak z besedami: »Gospoda, kaj naj storim, da se rešim?«

 

V vrstici 33 izvemo, da je Bog uporabil njegovo vprašanje in pripeljal izgubljeno osebo h Kristusu.

Kakšen pomen ima to dejstvo, da je Pavel krstil tega rimskega vojaka?

 

V tej zgodbi vidimo, da rimski vojak pride do osebnega zaključka. Zakaj je bilo pomembno to, da je ta vojak videl potrebo po odrešenju?

 

V zaporu v Filipih je rimski ječar spremenil svoje dojemanje. Zavedal se je svoje potrebe. Ta ugotovitev je spremenila njegova vprašanja.

 

Veliko ljudi ima vprašanja o Bogu ali duhovnih dejstvih. Pogosto jih ta vprašanja ne vodijo v Božje kraljestvo. Premisli o naslednjih vprašanjih:

 

♦ Ali sem res tako slab?

♦ Ali je res pomembno, kaj verjamem?

♦ Ali nisem boljši od povprečne osebe?

 

Za temi vprašanji se skriva dojemanje sebe. Napačno duhovno dojemanje sebe je vedno velika ovira.

 

Pomagati ljudem, da lahko začnejo pravilno duhovno dojemati sebe

 

Štirje duhovni zakoni vsebujejo pripomoček, ki je narejen prav v ta namen. Poglej stran o štirih duhovnih zakonih, ki vsebuje shemo z dvema krogoma. Vprašanje, ki se nanaša na to shemo služi zelo pomembni nalogi. Sprašuje po oceni duhovne realnosti nekoga.         

 

»Kateri krog najbolje predstavlja tvoje življenje?« je zelo koristno vprašanje. Osebo prosi, naj definira svojo povezavo z Jezusom.

 

Ljudje lahko različno odgovorijo na to vprašanje o krogih. Želimo se pripraviti na pogovor s tremi najbolj pogostimi odgovori.

 

Povezovanje z resnico

 

Ponavadi ljudje na vprašanje:  »Kateri krog najbolje predstavlja tvoje življenje?« odgovorijo s temi tremi tipi odgovorov”

 

1. Najbolje me predstavlja življenje, ki ga vodim jaz sam (krog 1) 

2. Najbolje me predstavlja življenje, ki je osredotočeno na Jezusa (krog 2)

3. Noben. Nahajam se nekje med obema. (noben)

 

Če se nekdo poistoveti z življenjem, ki ga vodi sam, potem se lahko enostavno pomaknemo k naslednjemu vprašanju: »Kateri krog pa bi si želel, da bi predstavljal tvoje življenje?«

 

 

Če se nekdo poistoveti z življenjem, ki je osredotočeno na Kristusa, se moramo odzvati pozitivno in biti hvaležni, da je oseba potrdila to, da ima Kristus pomembno vlogo v njegovem življenju. Če nekdo sebe dojema kot osebo, ki je osredotočena na Kristusa, se lahko z njim pogovarjamo tako: »To je krasno, ali mi lahko poveš, kdaj je Kristus postal središče tvojega življenja?« To vprašanje spodbudi osebo, da pove svoje osebno pričevanje. Ko ti nekdo pove, kako je postal oseba, osredotočena na Kristusa, boš lahko presodil, če razume osrednjo vlogo evangelija in vere v Jezusa.

 

 

Včasih se nekdo ne more poistovetiti s to shemo. Ko se to zgodi, oseba ponavadi reče, da jih ne predstavlja noben krog ali pa bo poskusil razložiti, da je bolj podoben kombinaciji obeh slik. Takšen odgovor neposredno potrjuje, da jih življenje, ki je osredotočeno na Kristusa, ne predstavlja popolnoma. Dojemanje sebe je pomembno. Omogoči nam naslednje vprašanje – »Kateri krog želiš, da bi predstavljal tvoje življenje?«

volt-3-responses-to-circles-01 volt-3-responses-to-circles-02 volt-3-responses-to-circles-03

Simulacija

 

Največ se naučimo, če to delamo. Neko spretnost obvladamo z vajo.

 

volt-two-guys-outside-conversations-winter

 

S svojim partnerjem pri tej vaji preberita 3 možnosti, ki so bile omenjene zgoraj. V tej simulaciji boš uporabil shemo krogov in tako pomagal svojemu partnerju opisati, kako duhovno dojema sebe. Partnerju razloži, kaj kroga pomenita in potem postavi prvo vprašanje. Tvoj partner bo odgovoril z enim od treh odgovorov, ki so omenjeni zgoraj. Potem se bosta skupaj o tem pogovarjala.

 

Trikrat pojdita skozi to vajo in vadita vse tri možne odgovore.

Spustni pripomocek

Kateri krog najbolj predstavlja tvoje življenje?

Krog, kjer sem na prestolu jaz

Če nekdo dojema sebe kot osebo, kjer je on sam na prestolu, je primerno sprejeti njegov odgovor in se pomakniti k naslednjemu vprašanju

Krog, kjer je na prestolu Kristus

Če nekdo dojema sebe kot osebo, ki ima na prestolu Kristusa, ga moramo spodbuditi. Poistovetiti se s Kristusom je pomembno. Čeprav smo seveda navdušeni, moramo vseeno malo poizvedeti, da bi lahko bolje razumeli. Primerno je, če vprašaš: »Ali mi lahko poveš, kdaj je začel ta krog predstavljati tvoje življenje?« To da osebi priložnost, da pove svoje pričevanje z nami. Lahko pa bo nekdo povedal nekaj, kar sporoča, da ni povsem prepričan o tem, če je Kristus res na prestolu njihovega življenja.

Noben, nahajam se nekje vmes

Ta odgovor je zanimiv. Čeprav lahko vodi v dolg pogovor o tem, kaj ta »noben« zares pomeni, to ni nujno. Z naslednjim vprašanjem se lahko ozremo globlje v srce osebe in ji damo priložnost, da pove, kako bi si želela, da izgleda njeno življenje.

Naslednje vprašanje identifikacije:

 

Želimo dati osebi priložnost, da položi svojo vero v Kristusa. Naslednje vprašanje: »Kateri krog bi želel, da predstavlja tvoje življenje?« lahko nekomu pomaga, da se približa trenutku odločitve. Seveda so na to vprašanje možni različni odgovori.

 

Če si nekdo želi, da bi njegovo življenje predstavljal desni krog, je najbolje, da nadaljuješ na naslednji strani, ki razlaga, kako lahko nekdo položi svojo vero v Kristusa.

 

Moramo se biti pripravljeni pogovarjati tudi z nekom, ki želi ostati oseba, ki se vodi sama. Lahko omenimo, da ga bo nekoč morda zanimalo življenje, ki ga vodi Kristus. Zato lahko na kratko razložiš, kako lahko spremeni svoje življenje tako, da ga bo vodil Kristus, če želijo.

 

Če osebo zanima, kako lahko Kristus začne voditi njegovo življenje, nadaljuj na naslednji strani.

Simulacija

 

Največ se naučimo, če to delamo. Neko spretnost obvladamo z vajo. 

 

volt-guys-eating-and-talking

 

In še končno vprašanje: »Ali ta molitev izraža željo tvojega srca?« To vprašanje lahko Bog uporabi in pripelje osebo bliže točki odločitve. Če molitev izraža željo osebe, potem je seveda primerno, da osebo spodbudiš, da moli k Bogu in izrazi vero v Jezusa.

 

Ko nekdo sprejme Kristusa ali pa se pogovarjaš z vernikom, je modro, če postaviš še ti dve vprašanji.

 

♦ Ali ti je to sporočilo smiselno?

♦ Kateri tvoj prijatelj bi rad slišal to sporočilo??  

 

Vernika spodbudi, da si napiše imena in se pogovori s temi osebami.

Ukrepaj

 

Pojdi s prijateljem ali z nekom, ki je tudi goreč za vero v Kristusa. Pogovarjaj se o veri in pomagaj nekomu prepoznati, kje se nahaja duhovno. Prosi Gospoda, da pripravi pot, da boš lahko to osebo spodbudil, da položi svojo vero v Kristusa.

 

Razmišljanje o naučenem

 

Kaj si se naučil o tem, kako lahko nekomu pomagaš, da natančno opiše, kako duhovno dojema sebe?

 

Kaj je šlo dobro pri pogovoru?

 

Kaj se lahko še izboljša naslednjič, ko se bosta pogovarjala o veri?

 

Kdaj v pogovoru si želel navezati oseben stik, ampak je bilo težko? Če razmišljaš o tem trenutku, ali imaš kakšno idejo za naslednjič? 

 

O tej izkušnji se pogovori s svojim mentorjem ali vodjem. Vprašaj ga, kaj se je naučil o odnosu z drugimi?.

 

Če bi radi videli, kako so nekateri učenci delajo z različnimi odgovori naslednji video bo zanimivo.

 

Klikni za medijske kredite


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.