08. Pomagati novemu verniku, da raste

»Kakor ste torej sprejeli Gospoda Kristusa Jezusa,

v njem živite, ukoreninjeni in sezidani v njem ter utrjeni v veri, kakor ste bili v njej poučeni, polni zahvaljevanja.«

Kološanom 2,6–7

Kaj in Zakaj

 

 

Dejstvo, da preučuješ to lekcijo, kaže na to, da si na poti, da postaneš utrjen in ukoreninjen v svoji veri. Ugotovil si, da je Sveto pismo polno resnice, ki spreminja življenja. Preko Duha in Božje besede si voden po poti, ki postaja vse svetlejša.

 

 

Vsi ne hodijo po tej poti. Verjetno se spomniš občutka, ko ti je v življenju spodletelo, ker si imel napačne predpostavke. Mogoče se tudi spomniš časa, ko si vedel premalo o Jezusu. Večina študentov se še vedno nahaja v tej megli. Obupno potrebujejo pomoč. Bog pripravlja tebe, da jim boš pomagal.

 

Ti si njegov poslanec. Njegov služabnik, ki lahko usmerja druge v luč, ki si jo odkril. Da bi to lahko delal, pa moraš razviti še nekaj sposobnosti. Danes se bomo osredotočili na to, kako lahko nekomu pomagaš, da raste v veri.

 

Vadili bomo v teh spretnostih in delali z zelo pomembno temo. Ko nam je Jezus odpustil grehe in postal Gospod našega življenja, nas je uvedel v nov odnos z Bogom. Ta nov odnos nam daje zagotovilo in zaupanje, ki ga prej nismo imeli. Preveč kristjanov predolgo trpi zaradi posledic negotovosti, ki jih Jezus želi odstraniti. Dvomijo v Božjo ljubezen, odpuščanje in sprejemanje. Takšni dvomi lahko zadušijo duhovno rast. V tej lekciji se boš pripravil na to, kako lahko drugim pomagaš razviti biblijsko gotovost o tem, da so povezani s Kristusom in zapečateni z obljubo kot njegovi dragoceni in ljubljeni otroci.

Učenje iz Besede

 

Preberi Kološanom 2,6–7

Kliknite za besedilo

 

V 6. vrstici Pavel poudari povezavo med izkušnjo, ki smo jo imeli, ko smo prišli h Kristusu, in tem, kako nadaljujemo svoj odnos z Jezusom. Kakšna je ta povezava?

 

7. vrstica uporablja tri besedne zveze o tem, kaj se zgodi, ko »hodimo« z Jezusom. Katere tri besedne zveze so to?

 

Kaj misliš, da te besedne zveze pomenijo?

 

Razmisli o tem, kaj te je naučil Jezus. Povej primer tega, kako si lahko ‘ukoreninjen’ in ‘utrjen’ v veri?  

Ukoreninjeni in sezidani v Kristusu

Preberi Kološanom 2,1–3

Kliknite za besedilo

V teh vrsticah Pavel pove svojim prijateljem v Kolosah, da ni pasiven.  Bojuje se za njih. Zelo se trudi, da bi jim pomagal.

 

Katere cilje ima Pavel za te vernike v vrsticah 1–3?

 

Zakaj misliš, da je beseda »bogastvo« povezana z »gotovostjo v dojemanju«? (v. 2)

 

Kje so skriti ti zakladi? (v. 3)

 

Če razmišljaš o svojem življenju pred Kristusom, kje si prej iskal modrost in spoznanje?  

 

Želimo pomagati drugim, da odkrijejo in doživijo Božje bogastvo. Zato se bomo »bojevali« tako kot Pavel. Naučili se bomo pomagati drugim, kako odkriti Božje bogastvo.

Povezovanje z Resnico

 

Jezus je nenehno drugim pomagal približati se Bogu. Pomagal jim je zamenjati predpostavke. Njegova metoda ni bila usmerjati ljudi v »sinagogo« ali na versko srečanje. Jezus je pokazal, da lahko pomaga ljudem narediti korak vere kjerkoli in kadarkoli.

 

Kot graditelji gibanja želimo biti podobni Jezusu in pomagati ljudem, da delajo te korake vere kjerkoli in kadarkoli. Po Božji milosti se lahko dobimo z ljudmi, odpremo njegovo Besedo, podelimo Božjo resnico in pomagamo ljudem rasti.

 

V tej lekciji začenjamo 4-delna nadaljevalna preučevanja, ki lahko pomagajo novim vernikom delati korake vere. Ta interaktivna orodja so bila v blagoslov mnogim (tudi tistim, ki že leta poznajo Jezusa, ampak nekako niso odkrili teh resnic).

Štiri lekcije nadaljnjega pogovora materiala VOLT:

♦ Od negotovosti do zaupanja

♦ Od občutkov nevrednosti do odpuščanja

♦ Od nezmožnega do okrepljenega

♦ Rast do zrelosti

 

Zdaj se bomo osredotočili na prvi del nadaljevalnih preučevanj.

 

Pregled orodja:

 

Nadaljevalno orodje, s katerim boš delal, je interaktivno. Ko boš delal z njim, je tvoja prva naloga to, da nekomu pomagaš odkriti Božjo resnico, ko bere Božjo besedo. Srž lekcije vsebuje nekaj vprašanj, ki ga bodo vodila k odkrivanju tega, kar Bog pravi v svoji Besedi.

 

Pojdi na nadaljnji pogovor 1 in preberi lekcijo. Sledi tej povezavi: Od negotovosti do zaupanja

 

Ko bosta preučevala lekcijo, naj bo to timsko delo. Izmenjujta se v branju vprašanj. Ko naletita na navodilo, da je treba prebrati odlomek, prosi študenta, naj naslednjič to prebere on. Ko delata z vprašanji, naj študent prvi pove svoj odgovor.

 

Ko student pove svoje mnenje, ga spodbudi, čeprav njegov odgovor mogoče ni povsem natančen. Poudari to, da ima prav, in ga spodbudi, naj pogleda, kateri del besedila odgovarja na to vprašanje.

 

To interaktivno preučevanje je enostavno. Lahko se sprostiš in uživaš v skupnem preučevanju Božje besede.

 

Priprava na vodenje nekoga čez interaktivno preučevanje.

 

1. Preberita lekcijo. Poglejta odlomke in opazujta, kako besedilo odgovarja na vprašanja.

2. Lekcijo naredi tudi s partnerjem za vajo.

3. Poišči nekoga, ki ti je pripravljen pomagati.

4. Razdeli lekcijo na več delov. V prvem delu »vodiš« ti in svojega partnerja pelješ čez ta material. Potem zamenjajta vlogi in pusti, da te partner vodi čez material.

 

Po vaji oceni, kako je šlo. Prosi za povratno mnenje, ki ti bo pomagalo izboljšati spretnosti.

Namigi za delo z VOLT-om

Pavel je govoril o »modrem gradbeniku«, to pomeni, da je dobro vedel, kaj dela. Želimo biti kot on, ko služimo Gospodu

Vprasaj in bodi radoveden

Lekcije so polne vprašanj. Vsako je namenjeno temu, da nanj odgovori nov vernik. Naj pregleda besedilo in sam odkrije resnico. Ko poslušaš njegov odgovor, bodi radoveden. Poizvej, kaj oseba zares verjame. Dobro ti bo šlo takrat, ko bo večino časa med lekcijo govorila druga oseba. Res razišči, kaj misli, in ga usmeri v Božjo besedo. Naj beseda razvije njegovo prepričanje.

Izmenjujta se pri branju vrstic

Najpomembnejši del vsake lekcije je Sveto pismo. Poskrbi, da je vajin pogovor povezan z Božjo besedo. Naj oseba, s katero bereš, naglas prebere dele besedila. Ostale dele lahko prebereš ti. Nekateri odlomki so vidni v lekciji, na nekatere pa je povezava.

Sprosti se in uzivaj v filmckih

Vsaka lekcija vsebuje vsaj en filmček. Te kratke video predstavitve dodajo raznolikost vajinemu pogovoru. Nekateri pravijo, da filmčki tudi malo začinijo to gradivo. Drugi pa niso tako navdušeni nad njimi. Očitno je, da delamo z različnimi ljudmi. Vzemi si čas in pusti, da tudi druga oseba uživa v gledanju sporočila.

Kaj pa dopolnjevanje odgovorov?

Kako ti dopolniš odgovor, je odvisno od tebe. Lahko enostavno poveš svoj odgovor. Lahko pa počakaš, da si oseba, s katero delaš, zapiše odgovor. Odločitev je tvoja. Imaš proste roke!

Risanje in ceckanje

Vsaka oseba ima svoj stil. Če rad rišeš in skiciraš, potem to delaj. Prilagodi te lekcije sebi, dodaj košček sebe. Povej iz srca. Če rad delaš s papirjem in svinčnikom … vsekakor to delaj!

Ukrepaj

 

Dogovori se za srečanje z novim vernikom in skupaj preučujta prvo lekcijo. (Če še nikogar nisi videl, kako je prišel h Kristusu, se lahko dobiš z nekom, ki je potencialen učenec.) Vnaprej mu povej, da so v Svetem pismu vrstice, ki obravnavajo to temo in da se ti zdi koristno to, kar tam piše.

 

 

Razmišljanje o naučenem

 

Kaj sem se naučil o tem, kako lahko pomagam nekomu, da raste v veri?

 

Svojemu mentorju povej za ta vprašanja?

 

Svojemu mentorju povej za ta vprašanja.

 

Predati naprej

 

Ta lekcija ti je predstavila nekaj stvari, ki jih lahko predaš naprej. Imaš gradivo, ki je enostavno za uporabo in s katerim lahko delajo tudi drugi.

 

Kaj in komu bom to predal naprej?

 

Klikni za medijske kredite


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.