08 Cum să ajuți un nou creștin să crească – 1

6 Astfel dar, după cum aţi primit pe Hristos Isus, Domnul, aşa să şi umblaţi în El, 7 fiind înrădăcinaţi şi zidiţi în El, întăriţi prin credinţă, după învăţăturile care v-au fost date, şi sporind în ea cu mulţumiri către Dumnezeu. 

Coloseni 2:6-7

Ce și de ce

 

Faptul că studiezi această lecție este un indiciu al faptului că ești pe drumul bun, pe drumul de a fi întărit și consolidat în credința ta. Ai descoperit că Scriptura este plină de adevăruri care îți schimbă viața. Prin puterea Duhului Sfânt și prin Scriptură, ești călăuzit pe o cărare care este bine luminată.

 

Nu toată lumea merge pe această cărare. Probabil că îți amintești destul de bine ce înseamnă să te împiedici pe cărarea vieții, încercând să dai sens și înțelegere pe baza unor asumpții false. Probabil că îți amintești de zilele când ceea ce știai despre Isus era foarte puțin. Mulți studenți încă se află în această ceață a vieții și au nevoie disperată de o mână de ajutor. Domnul te pregătește ca să poți fi un astfel de ajutor.

 

Tu ești ambasadorul Lui, slujitorul Lui care să îi ajute pe alții să găsească cărarea vieții și luminii pe care și tu ai găsit-o. Pentru a putea face acest lucru, este nevoie să-ți dezvolți câteva abilități. Astăzi ne vom îndrepta atenția la dezvoltarea abilității de a-i ajuta pe alții să crească în credința lor.

 

Vom exersa astfel de abilități în timp ce vom lucra pe un subiect foarte important. Atunci când Isus ne-a iertat păcatele și a devenit Domnul vieții noastre, El ne-a adus într-o nouă relație cu Dumnezeu. Această nouă relație ne conferă încrederea și siguranța de care nu am beneficiat mai înainte. Mulți creștini petrec prea mult timp suferind consecințele nesiguranței pe care de fapt Isus a dat-o la o parte. Ei se îndoiesc de dragostea lui Dumnezeu, de iertarea și acceptarea Sa. Aceste îndoieli blochează creșterea spirituală. În cadrul acestei lecții, vei fi pregătit să îi ajuți pe alții să obțină acea încredere biblică și siguranța că ei sunt uniți cu Hristos, pecetluiți cu promisiunea Sa și că sunt copii preaiubiți de El.

Învățând din Cuvânt

 

Citește Coloseni 2:6-7

Click pentru text

 

În v. 6, Pavel pune accentul pe legătura dintre experiența trăită atunci când am venit la Hristos și felul în care ne continuăm relația cu El. În ce constă acea legătură?

 

V. 7 folosește trei termeni pentru a exprima ce se întâmplă atunci când ”umblăm” cu Hristos. Care sunt acele trei fraze?

 

Ce crezi că înseamnă aceste trei fraze?

 

Înrădăcinat și zidit în Hristos

Privește înapoi la ce te-a învățat Hristos. Ce exemplu poți să dai de felul în care tu ai fost ”înrădăcinat” și ”zidit” în credința ta?  

 

 Citește Coloseni 2:1-3

Click pentru text

În aceste versete, Pavel spune prietenilor săi din Colose că el nu este pasiv. El se luptă pentru ei și face mari eforturi ca să-i ajute.

 

Care sunt niște ținte pe care Pavel le are pentru credincioșii cărora le adresează cuvintele din cele 3 versete?

 

De ce crezi că termenul ” plinătății de pricepere” este asociat cu ”o deplină siguranță și înțelegere”? (v. 2)

 

Unde pot fi găsite aceste priceperi? (vs. 3)

 

Gândindu-te la viața ta dinainte să-L cunoști pe Hristos, unde căutai atunci înțelepciune și cunoștință?  

 

Dorim să-i ajutăm pe alții să descopere și să experimenteze bogățiile lui Dumnezeu. De aceea o să ”ne luptăm” ca Pavel. O să învățăm cum să-i ajutăm pe alții să descopere bogățiile lui Dumnezeu.

Să ne conectăm cu adevărul

 

Isus a ajutat în mod continuu pe alți oameni să se apropie de Dumnezeu. El i-a ajutat și își schimbe vechile asumpții cu unele noi. Și el nu a făcut acest lucru îndreptându-i spre o sinagogă sau vreun serviciu religios. Isus a arătat că El îi poate ajuta pe oameni să facă pași de credință oriunde și în orice vreme.

 

Ca și persoane care vrem să dezvoltăm mișcări, dorim să fim ca Isus, ajutându-i pe alții să facă pași de credință oricând și oriunde. Prin harul său, ne putem întâlni cu ei, putem deschide Cuvântul Său, putem să împărtășim adevărul Său și să-i ajutăm pe alții să crească.

 

Prin această lecție vrem să te introducem într- o nouă serie de patru lecții desemnate să îi ajute pe noii credincioși să facă primii lor pași de credință. Aceste lecții interactive au fost o binecuvântare pentru mulți (chiar și pentru cei care Îl cunoșteau pe Hristos de ani buni, dar care, cumva, nu ajunseseră să descopere aceste adevăruri). Cele patru lecții de follow-up sunt:

♦ De la incertitudine la încredere

♦ De la nevrednicie la iertare

♦ De la neputință la împuternicire

♦ Crescând spre maturitate

 

Ne vom concentra atenția numai asupra primei lecții de follow-up acum.

 

 

O privire de ansamblu asupra acestei lecții:

 

Următoarea lecție este o lecție interactivă. Pe măsură ce folosești această lecție, nu uita că rolul tău principal este acela de a ajuta persoana respectivă să descopere adevărul lui Dumnezeu pe măsură ce privesc în Scriptură. Inima acestei lecții este cuprinsă în câteva întrebări care vor ajuta acea persoană să afle ce a spus Dumnezeu în Cuvântul Său.

 

Mergi la prima lecție de follow-up și citește-o. Urmează acest link:  De la incertitudine la încredere

 

Pe măsură ce parcurgi lecția, transform-o într-o activitate de echipă. Citiți pe rând întrebările. Atunci când în lecție se solicită să citiți anumite pasaje din Scriptură, cere-i studentului să le citească. Atunci când aveți întrebări, lasă-l pe student să răspundă primul.

 

Încurajează-l/-o să-și împărtășească gândurile și opiniile, chiar dacă acestea nu sunt foarte precise. Încurajează ce este corect și ajută-l să vadă ce părți din textul respectiv răspund întrebării.

 

Acest studiu interactiv este simplu și acest lucru vine să te ajute să fii relaxat și să te bucuri de faptul că studiați Cuvântul împreună.

 

Cum să te pregătești să călăuzești pe cineva să parcurgă acest studiu.

 

1. Citește lecția. Privește la pasajele din Scriptură și observă cum acestea răspund întrebărilor din lecție.

2. Parcurge această lecție cu cineva care să-ți fie partener

3. Găsește pe cineva care este gata să te ajute să înveți cum să o folosești.

4. Împarte lecția în secțiuni. La prima secțiune, tu ”conduci” discuția, ajutându-ți partenerul să treacă prin acel material. Schimbați rolurile la următoarea secțiune, și lasă-l pe el să te conducă prin lecție.

 

După ce ați practicat, discutați și evaluați cum a decurs acest proces. Cere feed-back pentru a te ajuta să-ți îmbunătățești deprinderile.

Ponturi ca să știi cum să lucrezi cu lecțiile de follow-up VOLT

Pavel vorbește ca un expert în a-I dezvolta pe alții, ceea ce înseamnă că el știa bine ce făcea. Vrem să fim ca el atunci când Îl slujim pe Domnul.

Pune întrebări; fii curios

Lecția este plină de întrebări, și fiecare așteaptă de la noul credincios să dea un răspuns. Lasă-I să se lupte cu textul și să găsească el răspunsul. Atunci când ei oferă un răspuns, ascultă-l cu atenție și încearcă să afli ce crede cu adevărat acel nou creștin. Ai făcut o treabă foarte bună dacă cea mai mare parte din timp, el este cel care a vorbit. Încearcă să afli ce crede cu adevărat și îndreaptă-I spre Cuvântul lui Dumnezeu. Lasă ca acesta să fie cel care să îi modeleze convingerile.

Citiți pe rând versetele din Biblie

Cea mai important parte din fiecare lecție este Biblia. Asigură-te că discuția voastră este ancorată în Cuvânt. Roagă persoana cu care lucrezi să citească tare unele pasaje, iar tu poți citi altele. Pasajele din Scriptură sunt fie scrise în text, fie trebuie urmat un link pentru a ajunge la ele.

Relaxați-vă și bucurați-vă de videoclipuri

Fiecare lecție follow-up are cel puțin un videoclip. Aceste scurte prezentări virtuale aduc varietate interacțiunii voastre. Unii chiar se vor bucura de aceste filmulețe care aduc diversitate materialului; alții vor fi mai puțin impresionați, si acest lucru se datorează faptului că lucrăm cu diferiți oameni. Luați timp și dă-i ocazia celeilalte persoane să se bucure de experiența de a asculta un mesaj video.

De ce nu există loc pentru student/studentă să-și scrie răspunsurile?

Lecțiile de follow-up sunt intenționat create pentru a avea o discuție interactivă. Preferăm discuția decât timpul petrecut în a nota răspunsurile.

Desenează și mâzgălește

Fiecare persoană are un stil personal. Dacă îți place să desenezi sau să schițezi, TE ROG SĂ FACI ACEST LUCRU. Personalizează-ți această lecție de follow-up. Fă-o să te reprezinte. Împărtășește-ți inima. Dacă îți place să lucrezi cu creion și hârtie…. cu toată plăcerea!

Luând pași de acțiune

 

Stabilește o întâlnire cu noul credincios pentru a discuta prima lecție de follow-up. (Dacă nu ai pe cineva care L-a primit pe Hristos, poți să te întâlnești cu cineva care poate să fie un ucenic). Spune-le dinainte că sunt versete din Biblie care adresează anumite teme și că tu consideri de folos să vedeți ce are de spus și Biblia cu privire la acel aspect.

 

 

Reflectează la ce ai învățat

 

Ce am învățat despre a ajuta pe cineva să crească în credință?

 

Ce întrebări am cu privire la acest lucru?

 

Împărtășește aceste întrebări cu antrenorul tău?  

 

Dă mai departe

 

Această lecție ți-a prezentat câteva lucruri pe care tu poți să le dai mai departe la rândul tău. Ai la dispoziție materiale cu care se lucrează ușor și cu care pot lucra și alții.

 

Ce dorești să dai mai departe și cui?

 

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.