09. Pomagati novemu verniku, da raste 2

»Kakor ste torej sprejeli Gospoda Kristusa Jezusa, v njem živite, ukoreninjeni in sezidani v njem ter utrjeni v veri, kakor ste bili v njej poučeni, polni zahvaljevanja.«

Kološanom 2,6–7

Kaj in Zakaj

 

Neizmerno nam je všeč takrat, ko nekdo položi svojo vero v Jezusa. Praznujemo ta trenutek, se zahvaljujemo Gospodu in povemo svojim prijateljem o velikem Božjem delu. Bog je ustvaril novo življenje, ki je še v zgodnji fazi zelo ranljivo in krhko. Novi verniki potrebujejo spodbudo in pomoč v kritičnih trenutkih.

 

Kako pogosto se zdi, da takoj ko nekomu predstavimo Kristusa, doživimo pritisk zaradi izpitov, dejavnosti gibanja ali potreb prijateljev? Tedni minevajo in kmalu se zavemo, da nismo bili v stiku z osebo, ki je prišla h Kristusu. Mogoče je to del bitke, v kateri se nahajamo  

 

Vsi smo na neki poti, različni ljudje imajo svoj tempo. Mogoče se boš dobil z ljudmi, ki niso tako aktivni glede duhovnih stvari, kot bi si želel. Naj ti to ne vzame poguma.

 

Ponovno usmerimo svojo pozornost k temu, da pomagamo nekomu, da bo ukoreninjen in utrjen v veri. Ta process bo namerno zahteval ljubezen in modrost.

Učenje iz Besede

 

Preberi 1 Korinčanom 3,5–9

Kliknite za besedilo

Kateri dve nalogi najdemo v besedilu? (v. 6)

 

Glede na lekcije do sedaj, ali imaš kakšno idejo, kako lahko izpolnimo te naloge?

 

Zakaj imamo lahko gotovost glede rezultata dela? (v. 6–7)

 

Če uporabimo besede iz tega besedila, zakaj želimo, da nekdo nadaljuje s skupnim pogovorom?

 

Kako bi to vplivalo na gibanje, če z nekom ne bi nadaljevali pogovora?

 

Zalivanje semena je lahko polno izzivov:

 

C. S. Lewis v svoji knjigi Pisma izkušenega hudiča pogleda na duhovne teme iz zelo edinstvene perspektive. Njegovo kreativno pisanje nam omogoči, da se ozremo v fiktivne pogovore naših dveh sovražnikov (demonov), ki želita zadušiti rast Božjega kraljestva.

 

V enem od teh pogovorov zlodej pove svojemu vajencu, da človek ne bi smel pregloboko razmišljati o duhovnih stvareh. Globoko razmišljanje vodi do predanosti in rastoče vere. Torej, strategija sovražnika je čim bolj zaposliti in zamotiti vernika, da se ne bi osredotočali na svojo duhovno rast.

 

C. S. Lewis opisuje pogost problem, ki vpliva na naš trud, da bi delali učence. Pomagati nekomu, da raste, se včasih zdi kot bitka. Izgovori, da nima časa ali da je prezaposlen, so zelo pogosti. Mogoče smo imeli tudi mi včasih takšne izgovore.

 

Čeprav se naloga »zalivanja« zdi enostavna, to ni res. To je tudi sestavni del dela kmetovalcev. Izpolnitev naloge zahteva marljivost in vztrajnost. Zahteva tudi molitev. Vedi, da je tudi oseba, ki ji želiš pomagati, v duhovni bitki. Moli zanj, moli zanjo. Posveti se mu/ji. Tudi, ko je ovca najdena, še vedno potrebuje usmeritev pastirja.

 

Povezovanje z resnico

Primer:

 

Emil je bil zbegan. Pred kratkim je svojega sostanovalca Tomasa vodil h Kristusu. Imela sta dober pogovor, kar se je očitno dotaknilo Tomasovega srca. Po tem pogovoru je Emil povedal Tomasu, da mu je na voljo, če bo imel kakršno koli vprašanje. V zadnjih treh tednih pa Tomas ni imel nobenih vprašanj. Čeprav sta se videvala vsak dan, se njun pogovor o Gospodu ni nadaljeval.

 

V istem času je Emilova prijateljica Corina vodila Olgo h Kristusu preko ankete. Olga, ki je bila neznanka, si je želela rasti. Corina in Olga sta se redno dobivali in preučevali naslednje lekcije. Emil pa se je počutil kot zguba pri svojem delu s Tomasom. Danes se boš dobil z Emilom. Želi se pogovarjati o tem, zakaj gre Corini tako dobro pri nadaljevanju pogovora z Olgo, njemu pa gre tako slabo

Kaj bi rekel Emilu?

 

Katera načela misliš, da bi moral uporabiti Emil pri svojem delu kot delavec učencev?

 

Načela, ki jih lahko uporabimo pri nadaljevanju pogovora

 

Čarobnega trika za vodenje uspešnega nadaljevanja pogovora ni. Velik del srečanja je odvisen o druge osebe in njegove želje po rasti. Vse, kar lahko naredimo mi, pa je, da se dobro pripravimo, molimo in se osebi posvetimo.

 

Če rečemo na splošno, pa si je dobro tudi zapomniti nekaj stvari:

1. Prevzemi pobudo

Kot voditelj srečanja, moraš prevzeti pobudo, da se bosta dobivala z namenom rasti..

 

2. Navezovanje stika je pomembno

Ljudje iščejo prijatelje in se odzovejo za osebni stik z nekom, ki mu je mar. Dobro srečanje vključuje več kot le preučevanje lekcije. Vzemi si čas in se s študentom poveži, spoznaj ga/jo.

 

Pokaži zanimanje tudi izven »uradnih« srečanj. Dobra ideja je tudi, če postaneta prijatelja na Facebooku in da všečkaš objave, ki jih ima ta študent. Mogoče je učinkovito tudi sledenje Twitterja in Instagrama.

 

3. Dolžina je pomembna

Naj bo srečanje dokaj kratko. Če mogoče ti uživaš v dvourni diskusiji, se bo novemu verniku to zdelo predolgo. Če bodo srečanja predolga, mu mogoče ne bo več toliko do tega, da bi se spet dobil s tabo.

 

4. Naj bo vsebina ustrezna osebi, s katero se dobiš.

5. Kot voditelj srečanja moraš dobro poznati material, zato da se lahko osredotočiš na osebo, s katero se boš dobil.

6. Moli in prosi Boga, da ti pomaga, da boš videl, kje lahko navežeš globlji stik s to osebo.

7. Dogovorita se za naslednje srečanje, ko sta še skupaj.

 

 

Priprava nekoga do naslednjega preučevanja

screen-shot-2016-10-25-at-11-26-10-pm♦ Preberi Nadaljnji pogovor 2 (to najdeš v seznamu Volt). Preglej vse odlomke in tudi kako besedilo odgovarja na vprašanja - Od občutkov nevrednosti do odpuščanja 

♦ Lekcijo delaj s partnerjem za vajo.

♦ Poišči nekoga, ki ti je pripravljen pomagati. (Mogoče boš celo delal z nekom preko Skypa ali na daljavo.)

♦ Razdeli lekcijo na več delov. V prvem delu »vodiš« ti in svojega partnerja pelješ čez ta material. Potem zamenjajta vlogi in pusti, da te partner vodi čez material.

♦ Po vaji oceni, kako je šlo. Prosi za povratno mnenje, ki ti bo pomagalo izboljšati spretnosti.

Ukrepaj

 

Dogovori se za srečanje z nekom, kjer se bosta pogovarjala o tem, kako greh vpliva na naš odnos z Bogom (2. lekcija). Vnaprej mu povej, da so v Svetem pismu vrstice, ki obravnavajo to temo in da se ti zdi koristno to, kar tam piše.

 

Razmišljanje o naučenem

 

Kaj sem se naučil o tem, kako lahko pomagam nekomu, da raste v veri?

 

Ali imam kakšno vprašanje glede tega, kako pomagati nekomu, da raste?

 

Svojemu mentorju povej za ta vprašanja

Klikni za medijske kredite


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.