09 Ajutând un nou credincioș – 2

6 Astfel dar, după cum aţi primit pe Hristos Isus, Domnul, aşa să şi umblaţi în El, 7 fiind înrădăcinaţi şi zidiţi în El, întăriţi prin credinţă, după învăţăturile care v-au fost date, şi sporind în ea cu mulţumiri către Dumnezeu. 

Coloseni 2:6-7

Ce și de ce

 

Ne bucurăm enorm când cineva își pune încrederea în Hristos. Sărbătorim acel moment, îi mulțumim Domnului și spunem prietenilor noștri despre ce Domnul a făcut. Domnul a creat o nouă viață care, acum în forma ei incipientă, este vulnerabilă și fragilă. Noii credincioși au nevoie de încurajare și ajutor în acest moment critic.

 

Cum se întâmplă că exact după ce ajutăm pe cineva să Îl cunoască pe Hristos, începe presiunea examenelor, sau se întețesc activitățile din lucrarea noastră spirituală, iar diferite nevoi ale prietenilor noștri vin peste noi? Pot trece săptămâni până să ne dăm seama că nu am făcut mare lucru ca să păstrăm legătura cu noul credincios. Poate că aceasta face parte din lupta spirituală din care facem parte.

 

Fiecare om este într-o călătorie spirituală, oamenii mergând în ritmuri diferite. Poate că îți dai seama că încerci să investești timp și energie în niște relații cu persoane care nu sunt așa de interesațe de lucrurile spirituale așa cum tu ți-ai dori. Nu fii descurajat.

 

Ne vom îndrepta din nou atenția către sarcina de a ajuta pe cineva să devină ”înrădăcinat” și ”zidit” în credința lui/ei. Acest proces solicită dragoste și înțelepciune arătate cu intenție.

Învățând din Cuvânt

 

Citește 1 Corinteni 3:5-9

Click pentru text

Care sunt două sarcini pe care le regăsim în text? (vs. 6)

 

Gândindu-te la lecțiile pe care le-ai făcut până acum în această antrenare, cum crezi că putem duce la îndeplinire aceste sarcini?

 

De ce putem să avem încredere că vom avea rezultate? (vs. 6-7)

 

Folosind limbajul acestui text citit, de ce vrem să conducem pe cineva prin follow-up?

 

Cum ar fi lucrarea/mișcarea afectate dacă nu am face follow-up?

 

A uda sămânța poate fi provocator:

 

În cartea sa, ”Scrisorile lui Zgândărilă”, autorul C. S. Lewis privește la diferite teme spirituale dintr-o perspectivă inedită. Modul său creativ de a scrie ne dă posibilitatea să aruncăm o privire la discuția fictivă a doi dintre dușmanii noștri (demoni), care încearcă să împiedice extinderea Împărăției lui Dumnezeu.

 

Într-una dintre discuții, un inamic veteran, unchiul Screwtape, îi spune învățăcelului său că nu ar trebui să i se permită omului să mediteze prea mult și profund la lucrurile spirituale. O gândire profundă duce la angajament și la o credință mai mare și crescândă. De aceea, strategia inamicului este aceea ce a-i ține pe credincioși ocupați și distrași de la lucrurile spirituale la care ar trebui să mediteze.

 

C. S. Lewis descrie o problemă comună care afectează eforturile noastre de a uceniciza. A ajuta pe cineva să crească se simte uneori ca o bătălie. Scuze precum nu am avut timp sau am fost prea ocupați pot fi auzite destul de frecvent. Poate că și noi am spus uneori astfel de scuze.

 

În timp ce sarcina noastră de ”a uda” sămânța pare ușoară, trebuie să ne dăm seama că nu este chiar așa. Se aseamănă cu munca asiduă depusă de un fermier. Pentru a îndeplini această sarcină este nevoie de perseverență și sârguință. De asemenea, implică și rugăciune. Este bine să iei în considerare faptul că persoana pe care dorești să o ajuți, se află și ea într-o luptă spirituală. Roagă-te pentru el, roagă-te pentru ea. Caută să te întâlnești cu ei. Chiar și după ce o oaie a fost găsită, ea încă are nevoie să fie păstorită.

 

 

Conectându-ne cu adevărul

Studiu de caz:

 

Emil era confuz. Recent el și-a condus colegul său de cameră, Tom, la Hristos. Au avut o conversație foarte bună care a atins inima lui Tom. După acea conversație, Emil i-a spus lui Tom că este disponibil să-i răspundă la orice întrebare ar avea. Dar în următoarele trei săptămâni, Tom nu i-a adresat nici o întrebare. Deși Emil și Tom se vedeau în fiecare zi, totuși discuția lor despre Domnul nu a mai continuat.

 

Cam în același timp, prietena lui Emil, Corina, a condus-o și ea pe Olga la Hristos printr-un sondaj pe care l-a făcut. Olga, care nu o mai cunoscuse pe Corina până atunci, era dornică să crească. Ele se întâlneau frecvent pentru a face studii follow-up. Emil se simțea că a eșuat în lucrarea lui cu Tom. O să-l mai întâlnim puțin mai târziu pe Emil. El dorește să-ți împărtășească de ce Corina a procedat bine în procesul de follow-up cu Olga, iar el a eșuat.”

Ce ai împărtăși tu cu Emil?

 

Ce principiu crezi că Emil ar trebui să aplice în lucrarea sa ca și ucenicizator?

 

Principii care să le aplici în follow up

 

Nu există o formulă magică care să ducă la întâlniri de follow-up de succes. O parte semnificativă o are și cealaltă persoană și dorința ei de a crește. Tot ce putem face este să ne pregătim, să ne rugăm și să căutăm ocazii de a investi în noul credincios.

 

Dar vorbind la modul general, este bine să reținem câteva principii.

1. Fii tu cel care ia inițiativa

Ca și lider de întâlnire follow-up, tu ești cel care trebuie să inițieze astfel de întâlniri care să-l ajute pe noul credincios să crească.

 

2. Conectarea contează

Oamenii caută prietenii și răspund atunci când simt grijă și o interacțiune personală. O bună întâlnire de follow-up înseamnă mai mult decât a parcurge o lecție. Ia-ți timp să te conectezi cu acel student, ca să-l cunoști/ să o cunoști mai bine.

Exprimă interes și grijă și în afara întâlnirilor formale. Este o idee bună să deveniți prieteni pe Facebook și să dai like la diferite postări ale studentului. Poți, de asemenea, să urmărești postările lui/ei și pe Twitter sau Instagram.

 

3. Lungimea timpului contează

Încearcă să faci întâlnirile să nu fie prea lungi. Deși poate că ți-ar face plăcere să aveți o discuție de două ore, pentru noul credincios acest timp poate părea prea lung. Dacă întâlnirile sunt prea lungi, devin mai puțin interesante, iar studentul mai puțin interesat să se întâlnească cu tine o altă dată.

 

4. Fă contextul discuției relevant pentru persoana cu care te întâlnești .

5. Ca și lider al acelei întâlniri, trebuie să fii foarte bine familiarizat cu materialul lecției, pentru ca să te poți focaliza mai bine pe persoana cu care ești.

6. Roagă-te și cere-I Domnului să te ajute să observi puncte de conectare personală cu acea persoană pe care să poți lucra și dezvolta.

7. Stabilește o următoare întâlnire cât încă sunteți împreună.

 

Cum să te pregătești să conduci pe cineva prin următorul studiu interactiv

♦ Citește cea de a doua lecție de follow-up (o poți găsi pe pagina VOLT). Citește pasajele din Scriptură și cum acestea răspund întrebărilor din lecție.  You can also follow this link to the lesson - De la sentimente de nevrednicie la iertare 

♦ Parcurge această lecție cu cineva care să-ți fie partener

♦ Găsește pe cineva care este gata să te ajute să înveți cum să o folosești. (Poți lucra cu cineva chiar folosind Skype sau un alt format ce-ți permite comunicarea pe distanță lungă)

♦ Împarte lecția în secțiuni. La prima secțiune, tu ”conduci” discuția, ajutându-ți partenerul să treacă prin acel material. Schimbați rolurile la următoarea secțiune, și lasă-l pe el să te conducă prin lecție.

♦ După ce ați practicat, discutați și evaluați cum a decurs acest proces. Cere feed-back pentru a te ajuta să-ți îmbunătățești deprinderile.


 

Luând pași de acțiune

 

Stabilește o întâlnire cu cineva cu care să poți discuta despre cum păcatul afectează relația noastră cu Dumnezeu. (Lecția 2) Spune-le dinainte că sunt versete din Biblie care adresează anumite teme și că tu consideri de folos să vedeți ce are de spus și Biblia cu privire la acel aspect.

 

Reflectează la ce ai învățat:

 

Ce am învățat despre a ajuta pe cineva să crească în credință?

 

Ce întrebări am cu privire la acest lucru?

 

Împărtășește aceste întrebări cu antrenorul tău.

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.