10. Duhovni pokreti – 1

„A Gospodin je svaki da pripajao Crkvi one koji se spasavahu.“

Djela apostolska 2,47

Što i zašto?

 

Bog je u pokretu. Podiže timove vjernika koji se pouzdaju u Krista za rad na sveučilištu. Studenti poput vas i mene ogovaraju na Isusov poziv da ga slijede. U poslušnosti iskoračuju u vjeri i dosežu svoje prijatelje i kolege. Bog djeluje kroz njih kako bi promijenio živote za čitavu vječnost.

 

Studenti ne dosežu samo svoje sveučilište, već Bog upotrebljava njihove timove kako bi pokrenuto pokrete diljem svijeta. Kako sve više studenata otkriva da mogu sudjelovati u pokretanju novog pokreta, možemo si zamisliti kako će jednoga dana doseći svako sveučilište u Istočnoj Europi i Rusiji za Krista!

 

Pogledajte priču studenata iz Volgograda u Rusiji koji govore o Božjem djelu.

Ti studenti sudjeluju u rađanju novog pokreta. Nešto što je započelo kao čin poslušnosti prema Bogu, preraslo je u pokret koji transformira živote diljem njihove zemlje. U godinama koje dolaze, studenti iz ovog malog pokreta proširit će se po cijelom svijetu kako bi svjedočili o Kristu. Tako to izgleda kada posvuda postoje pokreti tako da svi poznaju nekoga tko uistinu slijedi Krista.

 

Sjećate li se Isusovog obećanja učenicima?

„Ali primit ćete snagu pošto Duh Sveti dođe na vas, pa ćete mi biti svjedoci u Jeruzalemu, u svoj Judeji, u Samariji i sve do kraja zemlje.“

Djela apostolska 1,8

 

Učenje iz Riječi

 

U Djelima apostolskim učimo kako je Bog radio u svome narodu. Primjerice, Pavao i Sila bili su predani tome da čine učenike od svih naroda. Putovali su u Filipe i Solun gdje nije bilo vjernika. Nakon pet tjedana, Bog je uspostavio zajednicu vjernika u svakom od tih gradova. Kada su apostoli otišli, te su zajednice cvjetale i naposljetku pomogle da se evanđelje prošiti u Europu.

 

Pročitajte Dj 16,11-15.40

Kliknite da biste vidjeli tekst

Što je Bog učinio? Kako je djelovao?

 

Što su Pavao i Sila činili?

 

Na koji način 40. redak nadopunjuje sliku o Božjem djelovanju u Filipima?

 

U ovom tekstu vidimo početak Božjeg djelovanja u Filipima. Znamo da je Bog djelovao u toj zajednici i da je tu nastala crkva. Kada čitamo Pavlovu poslanicu Filipljanima, u njoj nalazimo nepresušan izvor nadahnuća.

 

 

Pročitajte Dj 17,1-4

Kliknite da biste vidjeli tekst

Što je Bog učinio? Kako je djelovao?

 

Što su Pavao i Sila činili?

 

S kojim izazovima su se suočili?

 

Pavao i Sila morali su, zbog teških progonstava, naglo napustiti oba ova mjesta. Što mislite, tko je vodio te zajednice nakon njihovog odlaska?

new-testament-lydia-young_775495_inl

Dok je slušala Pavla, Gospodin joj otvori

srce te ona prihvati njegove riječi.

 

 

paul-writing-to-ephesians-1426795-print

Neki su povjerovali pa su se pridružili Pavlu i Sili.

Obratilo se i mnogo pobožnih Grka te uglednih žena.

U odlomku koji ste proučavali možete uočiti Božje djelo kroz Pavla i Silu koji su djelovali zajedničkim snagama kako bi postigli cilj. Možemo vidjeti kako su zadobivali izgubljene za Krista i podučavali ljude kako bi bili zreli (izgrađivali ih). U nekim drugim tekstovima možemo vidjeti kako su drugi vjernici poslani da šire evanđelje i umnažaju svoje zajednice. Sve su to činili kako bi ispunili Isusovo Veliko poslanje.

 

Povezivanje s Istinom

 

Proučavanjem ovih i drugih tekstova možemo uočiti neke važe teme. Bog djeluje. On gradi zajednicu koja mu služi. Pavao i drugi koji su bili poslani, služili su Bogu zadobivanjem, podučavanjem i slanjem ljudi. Te teme možemo naći u samoj definiciji duhovnog pokreta:

 

Božje djelo

kroz tim učenika koji imaju jedno srce

kako bi zadobili, izgradili i poslali ljude

te time ispunili Veliko poslanjen

 

Pročitajte tekst koji slijedi te nabrojite poveznice koje vidite između ove definicije pokreta i Božjeg djela u Solunu.

 

1 Poslanica Solunjanima 1,2-10

kliknite za tekst

U video isječku o studentima iz Volgograda koji ste gledali, Vanya svoje rane pokušaje opisuje riječima: „Jednostavno smo evangelizirali jer nismo znali što drugo činiti.“ Vanya je htio biti graditelj pokreta, ali nije znao što treba činiti. Ako razmislimo o cilju, postoje tri temeljne aktivnosti koje sačinjavanju pokret. Možemo ih sažeti kao:

Zadobivanje – dovođenje ljudi Kristu.

Izgrađivanje – ulaganje u vjernike, pomoć vjernicima da rastu u zrelosti.

Slanje - umnažanje i pokretanje novih pokreta.

 

Prolazeći kroz lekcije u Obuci volontera već ste se upoznali s nekima od ovih komponenata. U ranim lekcijama, počeli ste razvijati vještine „zadobivanja“. Sada ste sposobni navijestiti evanđelje i dovesti nekoga do točke odluke.

Zatim ste razvili vještine izgrađivanja ljudi, odnosno pomaganja ljudima da rastu u vjeri. Uskoro ćete proučavati dodatne lekcije koje vas pripremaju kako što učinkovitije „izgrađivati“ ljude.

 

Ovo je prigodno mjesto da zastanemo i sagledamo širu sliku onoga što želimo postići. Vaš je cilj postati učinkovit u svakom od ovih zadataka – zadobivanju, izgrađivanju i slanju. Poput Vanye, trebate naučiti sve elemente koji pridonose zdravom i živom duhovnom pokretu.

 

Prođite kroz interaktivni dijagram koji se nalazi niže kako biste vidjeli na koji način te komponente zajedno djeluju u izgrađivanju pokreta.

 

 

 

Ove komponente izgradnje pokreta obično započinju malim koracima. Bilo da radite u timu od 2 ili 3 učenika ili ste dio velikog pokreta, Bog vam može pomoći da primijenite svaki od ovih elemenata.

 

JA i MI

 

Izgradnja pokreta je timski rad. Visoki ciljevi pokreta zahtijevaju duh suradnje i timskog rada. Dok procjenjujemo ključne elemente pokreta, trebali bismo istovremeno procijeniti našu kako mi osobno primjenjujemo te elemente te kako funkcionira naš tim. Tablica koja se nalazi niže pruža vam priliku da promislite i procijenite kako se ti ključni elementi provode u djelo.

JA

Kako ja gradim pokret

ZADOBIVANJE – Povezivanje s izgubljenima (Što radim?)

IZGRAĐIVANJE – Učeništvo koje mijenja živote (Što radim?)

SLANJE – Umnažanje vođa (Što radim?)

MI

Kako mi grade pokret? Building a Movement

ZADOBIVANJE – Povezivanje s izgubljenima (Što radimo?)

 

IZGRAĐIVANJE – Učeništvo koje mijenja živote (Što radimo?)

 

SLANJE – Umnažanje vođa (Što radimo?) 

Kretanje u akciju

 

Bog vas je stavio na vaš fakultet kako biste bili Kristovo svjetlo. Kroz vas i druge na sveučilištu, Bog može razviti pokret. Promislite o definiciji duhovnog pokreta i odgovorite na niže navedena pitanja.

 

Duhovni pokret je:

 

Božje djelovanje

kroz tim učenika

koji imaju jedno srce

kako bi zadobili, izgradili i poslali ljude

te time ispunili Veliko poslanjen

 

Što želite učiniti kako biste razvili duhovni pokret?

 

Što tražite Boga da učini, odnosno za što mu vjerujete da će učiniti?

 

Koga želite pozvati da vam se pridruži u ovom radu (Pomažući vam u radu, molitvom i ili podrškom)?

 

Koje korake u vjeri želite da vaš tim poduzme po pitanju zadobivanja, izgrađivanja i slanja?

 

Click for MEDIA CREDITS


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.