17 Cum să conduci un grup mic

Ce și de ce

 

Domnul lucrează în tine și prin tine. Ai văzut cum persoanele de care ai grijă și îți pasă fac pași de credință importanți. Unii dintre ei au început să-și dezvolte o bază spirituală solidă. Cum ai putea să-i ajuți să crească în continuare?

 

Dezvoltarea de mișcări spirituale implică existența unei comunități, iar aceasta necesită o echipă care are aceeași inimă. Ea înflorește când oamenii vin împreună pentru a căuta adevărul, și Domnul te va folosi pentru a zidi această comunitate.

 

Atunci când începem să-L urmăm pe Hristos descoperim că noi aparținem unei familii mult mai extinse. Studenții cu care tu lucrezi au nevoie de această familie. Ei au nevoie de un loc în care să se poată conecta cu alți studenți ca ei. Creșterea lor spirituală va fi mai rapidă dacă au un context în care pot dezvolta prietenii și relații de încredere. Unii studenți sunt chiar sceptici cu privire la o structură religioasă sau atunci când sunt introduși în ceva organizat.

 

Ei au tendința de a-L căuta pe Dumnezeu într-un mod individualist. Este adevărat că o astfel de abordare nu este sănătoasă și poate avea consecințe negative. Isus ne-a făcut pe toți parte din același trup și dorința Sa pentru noi este să fim într-un context de interdependență. El ne-a chemat să slujim și să I ne închinăm împreună, de aceea este înțelept dacă dezvoltăm o comunitate de studenți care se întâlnesc în grupuri mici pentru a învăța. În contextul grupurilor mici avem posibilitatea să dezvoltăm relații mai profunde, să fim parte din viața celorlalți și să experimentăm cum Domnul lucrează prin noi atunci când ne îndreptăm atenția și eforturile și spre cei din jurul nostru.

Învățând din Cuvânt

 

Viața creștină este atât învățată cât și ”se prinde”. Unele aspecte ale umblării cu Hristos pot fi înțelese doar printr-o explicare logică, pe când altele au nevoie să fie observate. A vedea exemple de oameni/studenți care Îl iubesc pe Isus și aplică Scriptura la diferitele situații din viața de zi cu zi este ceva foarte puternic și motivant.

 

Citește Evrei 10:19-25

Click pentru text

 

În Evrei 10:19-25 suntem îndemnați să ne apropiem de Dumnezeu (vs. 22), iar pe măsură ce facem acest lucru, ne exprimăm credința (v.22), speranța (v.23) și dragostea (v.24). Acestea sunt cele trei mare teme ale umblării creștine.

 

În v. 22 este foarte interesant de observat ce cuvinte alege autorul să folosească. Suntem îndemnați să ne apropiem de Dumnezeu împreună. Versetele 19-25 sunt adresate ”fraților” și nu doar unei singure persoane. De ce crezi că este important că acest îndemn este adresat la plural?

 

Prin acest pasaj autorul explică ce se așteaptă de la noi să facem când suntem împreună.

Ce înseamnă să ”ne apropiem de Dumnezeu” (împreună)? (v.22)

 

Ce înseamnă să ”ținem la mărturisirea nădejdii noastre” (împreună)? (v.23)

 

Care sunt niște moduri concrete prin care putem să ne îndemnăm unii pe alții la ”dragoste și la fapte bune”? (v.24)

 

După ce pasajul acesta ne îndeamnă la aceste trei lucruri, ne sfătuiește să evităm ceva – să nu renunțăm la a ne întâlni împreună. De ce crezi că aceasta ar fi o problemă?

 

Acest pasaj ne îndeamnă să trăim și să creștem într-o comunitate. Grupurile mici nu sunt singura expresie a unei comunități, dar sunt o formă importantă a ei care îi ajută pe credincioși să crească.Conectându-ne la adevăr

 

Punctul de pornire al unui grup mic este să stabilești scopul lui. Atunci când te gândești să formezi un grup mic (sau poate ești deja în procesul de formare), este bine să încerci să răspunzi la următoarele întrebări.

 

♦ Cum se încadrează grupul tău în imaginea mai mare și de ansamblu a dezvoltării de mișcări?

♦ Grupul tău face parte dintr-un plan de a atinge cu evanghelia o anumită secțiune din campus? 

♦ Este ținta voastră de a spune evanghelia? De a întări în credință pe noii credincioși?

♦ Încearcă grupul tău să dezvolte alți lideri?

 

Cere-I Domnului să te călăuzească spre scopul cel mai bun pentru grupul tău.

 

Elemente cheie

 

Stabilind scopul pentru grupul tău te va ajuta să stabilești ce nevoi să fie adresate în cadrul întâlnirilor. Deoarece există o gamă foarte mare de scopuri pentru un grup mic, noi nu-ți putem oferi o listă precisă a ce a-i putea face. Totuși, mai mulți lideri de grupuri mici, în contextul dezvoltării unei mișcări, au considerat că le-a fost de ajutor să se gândească la următoarele aspecte:

 

- Rugăciunea /Închinarea                         - Să stabilească o viziune

- Timp să împărtășească                          - Antrenare

- Să studieze Cuvântul lui Dumnezeu     

- Să stabilească ținte & să dea socoteală

 

Link-ul următor ți-ar putea fi de folos: https://youtu.be/sa_WFQPg-s0

 

Roluri de conducere

 

Un lider de grup mic are mai multe roluri. El este un învățător, cel care facilitează discuțiile și care îi implică și pe alții în diferite aspecte de conducere ale grupului. Ca și lider se poate ca tu să ai mai multă experiență decât oricare dintre membrii grupului în a studia Cuvântul lui Dumnezeu. Sunt anumite lucruri care trebuiesc explicate atunci când studiem și încercăm să înțelegem Scriptura. Ca și lider de discuții, scopul tău este acela de a-i ajuta pe ceilalți ca ei singuri să descopere adevărul. Este o cale foarte bună de învățare atunci când o persoană descoperă ea însăși. În cadrul acelui grup, vor fi unii care se vor remarca și dezvolta ca și lideri. Implică-i, dă-le responsabilități în cadrul grupului. (Oferă grupului viziunea de a conduce și se poate ca, nu după foarte mult timp, ei să conducă alte grupuri)

 

Discuțiile de grup pot fi un joc de volei captivant și bine jucat. Ca și lider, tu servești mingea punând o întrebare bună. Cineva răspunde, ”plasând mingea” pentru un alt jucător. Toți sunt implicați în acțiune, lucrând împreună.

 

Când jocul de volei se încheie, liderul pune/”servește” o altă întrebare. Scopul nu este acela de a face ca discuția să continue, ci de a o direcționa astfel încât să ofere ocazia de a învăța și de a fi transformați. De exemplu, în cadrul unui studiu Biblic, întrebările au rolul de a înțelege sensul versetelor biblice, de a descoperi principiile transmise și de a putea să le aplice în viața lor. Atunci când grupul tău discută care este rolul său în acel campus, întrebările le vor oferi ocazia să participe la discuții și să-și împărtășească gândurile.

 

Este nevoie de practică, pregătire și muncă pentru a avea un joc de volei atrăgător. La fel putem spune și despre a conduce un grup mic în mod eficient. Unele întrebări sunt extrem de potrivite și eficiente, iar altele pot părea copilărești sau greu de dat un răspuns.

 

Este esențial să pui întrebări:

 

Unul din scopurile grupului mic este acela de a clădi o comunitate, iar acea comunitate crește prin interacțiune. Domnul va folosi acea dinamică relațională a grupului. Un lider bun de grup va ajuta fiecare membru să participe, creînd un context în care se pot dezvolta relații tot mai profunde. Iar a pune întrebări este un mod excelent de a dezvolta interacțiunea dintre membrii grupului.

 

Un mod potrivit de a începe studiul este acela de a pune o întrebare deschisă, care adresează o problemă/temă ce se relaționează subiectului studiului. Aceasta nu este o întrebare de cunoaștere, ci una care face legătura dintre Scriptură cu viața de zi cu zi. De exemplu: să presupunem că studiați Efeseni 5, pasaj în care Pavel își încurajează prietenii să-L imite pe Hristos. Ai putea începe studiul cu o întrebare de genul: ”când erai mic, care a fost acea persoană cu care ți-ai dorit foarte mult să te asemeni atunci când vei crește mare și de ce ai vrut să fii ca el/ea?” Cu o astfel de întrebare, membrii grupului încep să se cunoască între ei, dar și creează contextul potrivit pentru studiul capitolului 5 din Efeseni.

 

Pe parcursul studiului, pune întrebări membrilor grupului care să îi ajute să citească textul cu atenție și să caute să-i înțeleagă semnificația. Pentru a ști ce întrebări să folosească, un lider bun de grup trebuie să fi studiat el, în prealabil, lecția, pentru a o înțelege bine și a ști care sunt principiile ce se doresc a fi înțelese și asimilate.

 

Îți recomandăm să cauți să beneficiezi de experiența altor persoane care au pregătit astfel de studii biblice interactive. Campus Crusade are o colecție de astfel de studii biblice, numite “Cru.comm.” Aceste lecții îți oferă unele întrebări bune pentru discuțiile de grup. Poți găsi aceste materiale aici: Cru.comm

 

A conduce un grup divers poate fi provocator.

 

Să presupunem că într-un grup mic se va discuta despre omul înțelept, care și-a zidit casa pe stâncă și cel neînțelept, care și-a zidit-o pe nisip. În linii mari, aceștia sunt jucătorii implicați în acel grup:

 

1. Liderul grupului, care încearcă din greu să facă studiul interactiv și atrăgător; liderul a studiat lecția în prealabil și îi cunoaște bine conținutul.

2. Natasha este foarte tăcută și retrasă din punct de vedere social. Nici chiar liderul nu știe prea multe despre ea. La această întâlnire a grupului, ea este jos emoțional din cauza unor probleme personale.


3. Ivan este foarte vorbăreț. Îi place să se audă vorbind și el are multe teorii și opinii aproape despre orice. Dacă liderul va pune 10 întrebări, el sigur va răspunde la cel puțin 8 dintre ele.

4. Ștefan este drăguț și o persoană plăcută. De-a lungul timpului a început să devină evident pentru liderul grupului că este o valoare pentru Ștefan să fie o persoană plăcută, și din această cauză el tinde să fie de acord cu toată lumea. Gândurile și convingerile sale sunt mai mult o reflecție a grupului în care se află, decât a ceea ce este în inima lui și crede cu adevărat.

5. Elena este o persoană mai tăioasă. Ea este critic aproape cu privire la orice. Nimic nu este îndeajuns de bun. Are obiceiul de a scoate în evidență greșelile pe care le observă.

 

Ce fel de interacțiune de grup crezi că vor avea aceștia 5?

 

Ce provocări anticipezi?

 

Ca și lider de grup, cum te-ai putea pregăti să lucrezi cu acest grup așa de divers?

 

Luând pași de acțiune

 

Este timpul să planifici pentru grupul tău. Treci prin următoarele subiecte care te vor ajuta să hotărăști cum vei începe și cum vei conduce grupul.

1) Cine o să facă parte din grup?

2) Pe cine ar fi bine să inviți ca să facă parte din acel grup?

3) De ce faci o astfel de selecție?

 

În lumina scopului de a zidi mișcări spirituale și luând în considerare persoanele pe care le vei invita să facă parte din grup, care dorești să fie scopul grupului acela?

 

Scrie scopul stabilit. Cu cât este mai clar și specific, cu atât îți va fi mai ușor să inviți pe cineva ca să facă parte din acel grup.

 

Ce veți studia?

Uită-te printre materialele oferite de Cru.comm. Ce pasaje sau teme se potrivesc scopului grupului vostru? Notează-ți câteva din ideile care-ți vin pentru studiu ca și grup.

 

Când, unde și pentru cât timp?

1. Care este cel mai potrivit loc să vă întâlniți?

2. Care este cel mai bun timp să vă întâlniți?

3. Cât va dura întâlnirea de grup?

 

Zidind relații și o comunitate.

 

1. Ce vei face pentru a asigura un context în care oamenii să crească, să se cunoască mai bine și să devină prieteni?

2. Sunt niște activități distractive pe care le puteți face ca și grup?

 

Odată ce ai dat un răspuns acestor întrebări, ar trebui să fii gata și să mergi prin credință, formând acel grup. Domnul te va ajuta, te va împuternici și te va conduce pe măsură ce tu îi vei conduce pe alții.

 

Credem ca Domnul poate folosi aceste grupuri mici cu scopul de a schimba vieți.

Idei cheie care te vor ajuta să creezi o atmosferă bună

Cu puțină planificare, poți crea atmosfera potrivită

Locația:

Întâlniți-vă într-o locație informală și accesibilă. Adesea, un loc potrivit de întâlnire este în camera unuia dintre membrii grupului/studenți, dacă este OK și pentru colegii lui/ei de cameră. Un loc precum o biserică poate să-i intimideze pe noii membrii ai grupului. De asemenea, o sală de curs/clasă ar putea să ofere un loc accesibil și familiar, dar astfel de locuri blochează comunicarea și dezvoltarea unei atmosfere calde.

Timpul:

Stabilește timpul când să vă întâlniți astfel încât toți membrii grupului să poată participa. Alege o oră când toți vor fi treji și pot fi atenți. Asigură-te că nici unul nu are altceva în program. După-amiezele de vineri sau serile târzii sunt mult mai potrivite pentru a diminua  energia și pentru un somn, decât pentru o întâlnire de grup.

Felul cum sunt așezați:

Aranjează locurile astfel încât fiecare să poată observa ușor pe ceilalți. A sta în cerc la același nivel ar putea fi de ajutor. Fii atent, de asemenea, la distanța care îi separă pe fiecare membru. Încearcă să așezi locurile în așa fel încât fie care să-I poată privi pe ceilalți și auzi cu ușurință, dar nici așa de aproape încât să se simtă inconfortabili sau că spațiul lor personal a fost încălcat.

Lucruri care pot distrage:

Întâlniți-vă într-un loc unde poți cât se poate de mult să controlezi distractorii sau întreruperile. Încearcă să faci un obicei ca membrii grupului să nu-și aducă telefoanele cu ei. Pune un semn pe ușă care să ceară să nu fiți deranjați.

Gustări:

Asigură niște gustări (în mod special în primele săptămâni) pentru a ajuta grupul să se acomodeze și să le ofere o preocupare la început. Uneori oamenii interacționează mai bine atunci când au o gustare. Vei vedea că merită investiția. Cu timpul, este posibil ca unii dintre membrii grupului să te ajute cu asta.

Luminozitatea:

Asigură-te că încăperea este bine luminată pentru a crea o atmosferă plăcută. Să dai atenție celor care stau cu fața spre fereastră și ar putea fi deranjați de razele de soare, sau la vreun geam din apropiere care ar putea reflecta razele soarelui. De asemenea, evită încăperile întunecoase, genul de cameră catacombă. Vrei să dezvolți părtășie, nu să vizionați un film.

Bibles:

Biblia poate fi descărcată pe telefoane sau tablete. Îți poți ajuta prietenii cu asta. Fiindcă există mai multe versiuni de traducere, ar fi potrivit ca toți să cautați să folosiți aceeași versiune.

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.