09. Të ndihmosh një besimtar të ri të rritet – 2

Ashtu si e keni marrë Krishtin Jezus, Zotin, ashtu, pra, ecni në të, duke pasur rrënjë dhe duke u ndërtuar në të, dhe duke u forcuar në besim ashtu sikurse ju mësuan, duke mbushulluar në të me falenderim.  

Kolosianëve 2:6-7

Çfarë dhe përse

 

Ne gëzohemi shumë kur dikush beson Krishtin. Ne festojmë për këtë moment, falenderojmë Zotin dhe u themi miqve tanë për punën e mrekullueshme të Perëndisë. Zoti na ka dhënë një jetë të re, e cila në hapat e saj të parë është e brishtë. Besimtarët e rinj kanë nevojë për ndihmë dhe inkurajim në këtë moment kritik.

 

Sa shpesh na ndodh që pasi drejtojmë dikë për tek Krishti, ndjejmë barrën dhe presionin e provimeve apo aktiviteteve të lëvizjes? Mund të kalojnë javë derisa të kuptojmë se në fakt nuk po tregohemi aq të kujdesshëm në mbajtjen e kontakteve me personat që sapo kanë pranuar Krishtin. Ndoshta kjo është pjesë e betejës sonë shpirtërore.  

 

Gjithëkush është në një udhëtim, persona të ndryshëm lëvizin drejt pikave të ndryshme. Ndoshta mund të rrethoheni nga njerëz që nuk kanë interesin shpirtëror që ju mund të donit, megjithatë mos u dekurajoni.

 

Le të kthehemi tek tema kryesore, si të ndihmojmë një besimtar të ri të rritet në besim. Ky proces ka nevojë për dashuri, urtësi dhe qëllimshmëri.

Të mësojmë nga fjala

 

Lexoni 1 Korintasve 3:5-9

klikoni për tekst

Cilat janë dy detyrat që dalin nga pasazhi? (vargu 6)

 

Bazuar në mësimet që keni studiuar deri më tani, cilat janë idetë tuaja për përmbushjen e këtyre detyrave?

 

Nga buron siguria për rezultatin e punës? (vargu. 6-7)

 

Bazuar tek vargu, përse duam të vazhdojmë kurset pasuese?

 

Si do ta ndikonte lëvizjen mungesa e kurseve pasuese?

 

Ujitja mund të jetë process sfidues:

 

C. S. Lewis në librin e tij “Letrat e Hirziut” (The Screwtape Letters) i shikon çështjet shpirtërore nga një prespektivë unike. Stili i tij krijues në të shkruar na paraqet diskutime të hamendësuara midis dy armiqve tanë (demonëve) të cilët po përpiqen të pengojnë rritjen e mbretërisë së Perëndisë.

 

Në një nga letërkëmbimet, veterani, Hirziu i tregon asistentit të tij se njeriu nuk duhet të lejohet tu shkojë shumë thellë gjërave shpirtërore. Të menduarit thellë prodhon përkushtim dhe rritje në besim. Ndaj strategjia e armikut është t’i mbajë besimtarët vazhdimisht të zënë dhe të shpërqëndruar që të mos fokusohen tek rritja shpirtërore.

 

C. S. Lewis përshkruan një problem që ndikon përpjekjen tonë për të bërë dishepuj. Të ndihmosh dikë të rritet është betejë. Justifikimet e tipit s’kam kohë, jam i/e zënë janë shumë të shpeshta. Ndoshta mund të jenë justifikime që i kemi përdorur dhe vetë më parë.

 

Ndoshta pjesa e “ujitjes” duket e lehtë, por në të vërtetë nuk është. Eshtë punë për fermerët e zotë. Përmbushja e detyrës kërkon vazhdimësi dhe këmbëngulje. Kërkon edhe lutje. Kini parasysh që personi që doni të ndihmoni është në një betejë shpirtërore. Lutuni për të. Ndiqini. Edhe pasi një dele e humbur gjendet, ajo përsëri ka nevojë për bariun.

 

Lidhja me të vërtetën

Studio rasti:

 

Emili ndihej konfuz. Kohët e fundit, kishte drejtuar tek Krishti shokun e tij të dhomës, Tomasin. Ata paten një bisedë shumë të mirë që e preku zemrën e Tomasit. Pas kësaj bisede, Emili i tha Tomasit që ai mund t’i përgjigjej pyetjeve që mund të kishte. Por gjatë tri javëve të fundit, Tomasi nuk kishte bërë asnjë pyetje. Kështu ata të dy takoheshin çdo ditë, ama diskutimi i tyre mbi Zotin nuk vazhdoi më tej.

                  

Në të njejtën kohë, Korina, një shoqe e Emilit kishte drejtuar tek Krishti Olgën. Olga, që ishte e panjohur për të dukej shumë e zellshme për tu rritur. Korina dhe Ollga u takuan rregullisht për kurset pasuese. Ndërsa Emili ndjeu se dështoi në punën e tij me Tomasin. Sot do të takoheni me Emilin. Ai do t’ju shpjegojë se pse Korina po ecën shumë mirë në kurset pasuese, ndërsa po has vështirësi në këtë pikë

Cfarë do t’i thonit Emilit?

 

Cilat parime duhet të zbatojë Emili në punën e tij si dishepullizues?

 

Parime për tu ndjekur gjatë kurseve pasuese

 

Nuk ka formula magjike për takime të suksesshme. Një pjesë e madhe e ecurisë së takimit varet nga gatishmëria e personit tjetër për tu rritur. Gjithçka mund të bëjmë është të jemi të pregatitur, të lutemi dhe t’i ndjekim besimtarët e rinj.

 

Në vija të përgjithshme, ka disa gjëra për tu mbajtur në mendje .

1. Merrni iniciativën

Si drejtues i kursit pauses, ju duhet të jeni të parët që merrni iniciativën për tu takuar.   .

 

2. Lidhja ka rëndësi

Njerëzit i vlerësojnë miqësitë dhe i përgjigjen kujdesit dhe ndërveprimit personal. Një takim i mirë pauses shkon përtej mësimit. Merrni kohë për tu lidhur me studentin/en dhe për ta njohur atë

Shprehni interes dhe kujdes për ta jashtë takimeve formale. Një ide do të ishte të bëheni miq në facebook dhe të bëni “like” në postimet e tyre. Mund të jenë efektive dhe ndjekja e tyre në rrjetet e tjera si Twitter ose Instagra.

 

3. Kohëzgjatja ka rëndësi

Mos e zgjasni shumë takimin. Ju mund ta shijoni një takim dy orësh, ama për besimtarin e ri dy orë mund të jenë shumë. Nëse takimi zgjat shumë atyre mund t’ju humbasë interesi për tu takuar herë tjetër.

 

4. Përshtateni mesazhin me personin që do ta ndani.

5. Si drejtues i takimit, ju duhet ta zotëroni materialin shumë mirë, në mënyrë që të fokusoheni tek personi.

6. Lutuni, kërkojini Zotit t’ju ndihmojë të shihni pikat e lidhjes me personin.

7. Brenda takimit, caktoni një datë për takimin e rradhës.

 

 

Pregatitja për të drejtuar studimin e rradhës

screen-shot-2016-10-25-at-11-30-22-pm♦ Lexoni mësimin e Kursit pauses 2 (E gjeni tek fjalori i VOLT). Shikoni pasazhet dhe shikoni si pasazhi i përgjigjet çdo pyetje. Ju gjithashtu mund të ndiqni këtë link për mësim - Nga të ndjerit i pavlerë tek falja

♦ Praktikoni mësimin me një partner.

♦ Zgjidh një person që është i gatshëm t’ju ndihmojë (Ndoshta mund të punoni me dikë nga Skype ose fomra të tjera komunikimi në distancë).  

♦ Ndajeni mësimin në disa seksione të ndryshme. Në seksionin e parë drejtoni partnerin tuaj përgjatë materialit dhe në seksionin e dytë ndërroni rolet.

♦ Pas sesionit të praktikës, vlerësoni ecurinë. Kërkojini partnerin sugjerime si mund të përmirësoheni.

Hap veprimi

 

Caktoni një takim me dikë për të diskutuar mbi temën se si e ndikon mëkati marrëdhënien tonë me Perëndinë (Mësimi 2). Para takimit, thuajini personit që Bibla ka vargje specifike për këtë çështje dhe se do t’ju ndihmonte shumë po të shikonit se çfarë thotë Bibla.

 

Reflektim mbi mësimin

 

Çfarë mësova mbi ndihmën që mund të jap në rritjen e një besimtari të ri?

 

Cilat janë pyetjet që më lindën gjatë mësimit?

 

Diskutojini këto pyetje me dishepullizuesin/trajnerin tuaj.

Click for MEDIA CREDITS


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.