15. Изграждане на бъдещите поколения

“По-голяма радост няма за мене от това, да слушам, че моите чада ходят в истината.”

3 Йоан 4

Какво и защо

 

В движението за духовно умножаване тези, които го изграждат, имат не само ученици, но поколения от ученици. Умножаването започва, когато ученикът, с когото работиш, има свои ученици. Представи си, че работиш с Крис. Той обича Господа и знае, че всички вярващи са призовани да изграждат ученици. В крачка на вяра Крис моли Бога да му даде 2-3 студента, с които да работи.

 

Щом Крис започне да работи с тези студенти, той има нови отговорности, както и ти. Той трябва да увеличи своя набор от умения, за да бъде ефективен в изграждането на ученици. Твоята нова отговорност е да помагаш на Крис да стане човек, който успешно изгражда ученици. Представи си, че Крис идва при теб за помощ. Той те моли да го научиш как да бъде човек, който ефективно изгражда ученици.

 

По смисъла на духовното умножаване, Крис (твоят ученик от първо поколение) иска да се научи как да работи с други хора (твоите ученици от второ поколение).

 

Крис

Учениците от първо поколение – аз работя с моите ученици. Аз ги уча и насърчавам в процеса им на растеж. Аз започвам. Бог ме е поставил да играя значителна роля в растежа им.

 

Ученици от второ поколение – Аз работя с ученици, които от своя страна изграждат ученици. Моите ученици водят други и аз ги насърчавам/обучавам в този процес. Моите ученици развиват и управляват план. Те директно са включени в растежа на второто поколение.

 

Ако искаме да помогнем на Крис да расте и да бъде ефективен в изграждането на ученици, какво трябва да направим? Как можем да допринесем за процеса, като подкрепяме и обучаваме Крис?

Научаване от Словото

 

Прочети Тит 1:4-5

Натисни за текста

В стих 4 Павел ни казва нещо за своите отношения с Тит. Какво научаваме за това взаимоотношение?

 

Знаем от други пасажи в Писанието (Галатяни 2:1) че Тит е бил един от спътниците на Павел. (Можем да разглеждаме Тит като ученик от първо поколение на Павел). Той е отишъл с Павел до Ерусалим. Той също е пътувал до Коринт. Павел описва Тит така: “Тит… той е мой другар и съработник между вас.” (2 Коринтяни 8:23)

 

Какво означава съработник?

 

В Тит 1:5, Павел изпраща Тит на мисия от голяма важност.

 

Каква е мисията, която Тит приема в Тит 1:5?

 

Като се има предвид естеството на задачата, какво доверие е имал Павел на Тит?

 

Тит най-вероятно е повярвал чрез Павел. Той е пътувал с апостола и е станал негов съработник. Павел след това го изпраща с целия авторитет да помогне на няколкото църкви в Крит с важни решения за ръководството. Павел е инвестирал в Тит и Тит следва примера на Павел като инвестира в други. Павел продължавал да помага на Тит, като той е работил с други. До голяма степен това е била и причината Павел да напише писмото до Тит.

 

Какво може да приложиш от примера на Павел и Тит в твоите опити да изграждаш ученици?

 

Как Тит пасва на описанието на „верен човек“, което изучавахме в 2 Тимотей 2:2?

 

Свързване с Истината

 

Спортният свят е пълен с изключителни хора, които са достигнали звездни висоти. Когато тези спортисти се оттеглят, някои стават главни треньори. Интересно е, че някои от големите спортисти не са добри в тренирането на други. Изключителните способности, които имат като индивидуални спортисти, не ги подготвят за това ефективно да изграждат други спортисти.

 

Какви умения трябва да развият тези изключителни спортисти, за да са добри треньори?

 

Точно както личното представяне в спорта не прави автоматично човека треньор на световно ниво, така личната работа в благовестието и последващото развитие не ни дават всички умения, от които се нуждаем за изграждане на поколения от хора, изграждащи ученици.

Стремеж към промяна на начина на мислене

Понякога започваме нашата работа в служение, мотивирани от това, което правим. Ние искаме Бог да ни използва. Ние искаме да водим други при Христос. Ние искаме да обучаваме някого. Тези дейности носят голямо лично удовлетворение и растеж.

Като слушаме Господа, той ни развива и мотивира. Той иска ние да умножаваме работниците. Нашето виждане расте, което запалва страст да видим ДРУГИ да споделят благовестието и да изграждат ученици.

Вероятно апостол Йоан ни е дал за пример тази мотивация. В своето трето послание, стих 4, той пише: “ По-голяма радост няма за мене от това, да слушам, че моите чада ходят в истината.”

Какво научаваш за мотивацията на Йоан от това твърдение?

Как може да приложиш това, което виждаш в този стих към твоето служение?

Ние не знаем конкретното служение, което са имали „децата“ на Йоан. Това, което знаем е, че той се наслаждава на решенията, които взимат. Решения, които карат Йоан да каже, че те ходят в истината.

За да може да възприемеш начина на мислене, който виждаш в Йоан, има ли нещо, което трябва да промениш в живота си?  

Като изграждаме ученици, ние прегръщаме целта да им помагаме да станат успешни работници. Ние приемаме отговорността да им помагаме да изграждат свои ученици. Това изисква ние силно да се заинтересуваме от работата на ТЕХНИТЕ ръце.

Михаил се е срещал с Боб вече няколко седмици. Боб е гладен новоповярвал, пълен с енергия. Той расте бързо. Той е научил наизуст библейски стихове. Сам е намерил добри християнски книги и е прочел неща, които Михаил никога не е изучавал. Боб е започнал да посещава църква и дори ходил с Михаил да споделя благовестието.

 

Тогава Михаил предизвикал Боб да направи крачка на вяра. Имало е група от трима студенти, които живеели в същото общежитие. И тримата били отворени за духовните неща. Един от тях е бил вярващ. Михаил предизвикал Боб да започне библейско изучаване като водач на тази група от студенти.

 

Изведнъж, щастливият енергичен Боб преживял вътрешна буря. Той започнал да задава много въпроси. Започнал във всяка ситуация да се концентрира върху възможно най-лошото, което можело да се случи. Чувствал, че не знае достатъчно за Библията. Той се притеснявал, че няма да може да помогне на тримата студенти. Той не е смятал, че е най-добрият избор за тази задача. Боб бил уплашен от отговорността да води и да се грижи за тези трима студенти.

Кои са някои от причините Боб да е уплашен от новите предизвикателства?

Как можел Михаил да помогне на Боб да стане човек, който изгражда ученици?

В какъв смисъл може Боб да се е почувствал като Петър, когато Исус му казал да излезе от лодката и да отиде към Него по водата?

Какви пасажи от Писанието може да помогнат в такава ситуация?

 

Предприемане на действие

Тези, които са добри в изграждането на ученици имат някои общи практики. Ние можем да се научим от тези, които имат ученици от второ и трето поколение. Ето някои от най-добрите им практики.

Най-добри практики за работа с второ поколение ученици

Често се молим на Бога за мъдрост. Следващите практики са се доказали, че са полезни за хората, които работят с второ поколение ученици.

Увеличи времето, което прекарваш с учениците, които се учат как да водят други.

Работата с хора повдига много въпроси и създава много предизвикателства. Планирай да бъдеш активен насърчител. Отдели време да слушаш. Осъзнай, че предизвикателството да се работи с другите ще донесе нови възможности за изграждане на характера на твоя ученик. Помогни му да извлече максималното от тези възможности.

Трябва да познаваш второто поколение ученици.

Само защото тези нови ученици не са „твои ученици“, не означава, че трябва да си дистанциран и отстранен. Всъщност е трудно да се молиш за хора, които не познаваш. Ние имаме възможността да бъдем насърчение и да имаме положително влияние в живота на тези студенти. Следователно, търси възможности да бъдеш част от техния растеж. Присъедини се към тях на купон. Отидете на излет заедно. Преживейте нещата от живота заедно. Това най-вероятно ще насърчи много твоя ученик.

Помни, че играеш второстепенна роля в живота на учениците от второ поколение.

Като работиш с учениците от второ поколение, увери се, че си оставил твоя ученик да води. Бъди в подкрепа на работата му. Пази се от изкушението да поемеш нещата в свои ръце. Напомняй на ученика си, че вярваш в него.

Моли се за своите ученици

Моли Господа да им дава мъдрост и дръзновението, така необходими за новата стъпка на вяра. Моли се на Господа да им напомня кои са те в Христос и, че Той може да направи всичко чрез тях. Моли Господа да благослови тяхната работа, като изграждат следващото поколение ученици.

Следващата ми стъпка:

 

Твоето действие зависи до голяма степен от това, което се случва в твоята работа с другите хора.

 

1) Ти може все още да искаш от Господа да издигне ученик, който иска да помогне в изпълнението на Великото поръчение. Ако си в тази ситуация, помисли за това кого може да предизвикаш тази седмица да се присъедини към теб в изграждането на духовно движение. След това говори с него.        

2) Може да имаш ученик, който, като Боб да е уплашен да направи следващата крачка. Как можеш да предизвикаш и подкрепиш този човек при крачката на вяра? Какво може да направиш тази седмица?

3) Може да имаш ученик, който вече работи с други. Има ли нещо, което можеш да направиш с твоя ученик да дадеш тласък и енергия в неговите усилия да инвестира в тези хора?

 

Моята следваща стъпка е:


 

Click for MEDIA CREDITS


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.