02a Cum să vorbim despre credința noastră – Cele patru legi

Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Hristos,

fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede...

Romani 1:16

Ce și de ce

 

“Îmi veți fi martori.” (Fapte 1:8)   Ucenicii nu și-au putut imagina cum această promisiune o să schimbe milioane de vieți. De-a lungul secolelor, cei care și-au pus încrederea în Hristos au depus mărturie despre El. Ei au fost folosiți de Dumnezeu pentru a schimba societăți.

 

Și astăzi, studenți din întreaga lume se încred în Dumnezeu că va vorbi prin ei. Ei aduc acest mesaj care schimbă vieți despre Salvatorul nostru și colegilor și prietenilor lor. De fiecare dată când spun despre Isus, experimenteză o bucurie care reflectă bucuria Tatălui. Ei au onoarea de a spune altora un mesaj care schimbă viețile.

 

Deși a spune despre Hristos este o experiență care aduce multă satisfacție, acest lucru ridică și multe întrebări și temeri. Mulți nu se simt pregătiți adecvat ca să spună evanghelia. Deși subiecte precum sport, economie sau modă sunt subiecte pe care pot avea ușor o discuție, când vine vorba despre subiecte spirituale, pentru mulți creștini devine dificil. Ei întâmpină ceva din lumea modernă care ridică probleme.

 

Știm cum este să ai ocazia să spui evanghelia, dar să nu știi ce să spui. Această lecție ne va ajuta să învățăm cum să putem vorbi despre Isus și despre darul nemeritat al salvării oferit de Dumnezeu. Dumnezeu dorește să te folosească pentru a-Și extinde Împărăția și ca să-i aducă pe alții la o nouă viață în Hristos.

Să învățăm din Cuvânt

 


Citește Faptele Apostolilor 8:1-5, 26-40.

Click pentru text

Acest text spune câteva lucruri despre Filip.

 

♦ 8:1 – Menționează faptul că unii erau împrăștiați din cauza persecuțiilor, iar alții au rămas în Ierusalim (apostolii). Când combinăm acest verset cu versetul 4, vom descoperi că Filip făcea parte din cei care erau împrăștiați. El nu era un apostol. Totuși, în fapte 6:5 este descris ca plin de credință și de Duhul Sfânt.

♦ 8:5 – Filip știa cum să împărtășească evanghelia cu alții. El Îl proclama pe Hristos în mod activ.

♦ 8:29 – Filip a fost călăuzit de Dumnezeu să meargă și să împărtășească evanghelia cu o persoană de o altă naționalitate. El a fost gata să-și împărtășească credința și cu un etiopian care era însoțit de o elită de oameni.

 

Care a fost rolul lui Dumnezeu în ceea ce s-a întâmplat în acest pasaj?

 

Care a fost rolul lui Filip în pasul etiopianului de a-L primi pe Hristos?

 

Care a fost mesajul împărtășit de Filip cu Etiopianul? (8:35)

 

Vrem să fim ca Filip. Vrem să ne deschidem gura și să putem conduce pe cineva să-și pună încrederea în Hristos. Sunt multe modalități prin care putem ajuta pe cineva să se încreadă în Hristos. O sa-ți prezint câteva dintre ele.

 

O unealtă: ”Cele 4 legi spirituale”

 

”Cele 4 legi spirituale” este o broșură care a fost folosită de Domnul ca să atingă viețile a milioane de oameni, ajutându-i să înțeleagă evanghelia. Te rog să privești acest scurt video în care studenții din Filipine împărtășesc cum ei s-au simțit binecuvântați de mesajul acestei broșuri.

 

Dacă nu ai încă un exemplu al acestei broșuri, mergi, te rog, la următorul link pentru a găsi una tradusă în limba ta.  www.4laws.com

 

Poți, de asemenea, să descarci o aplicație numită “God Tools” care îți asigură o astfel de unealtă în format electronic. www.godtoolsapp.com

 

Mesajul broșurii ”Cele 4 legi spirituale” este simplu. El se axează pe niște teme majore pe care oamenii au nevoie să le știe și să le creadă, pentru a-și putea pune încrederea în Hristos.

 

În filmulețul următor o să ți se prezinte pe scurt cum poate fi folosită această unealtă.

Să ne conectăm cu adevărul

 

Să învățăm simulând

 

Multe profesii solicită oamenilor să exerseze anumite îndemânări. Înaintea unui mare joc, un antrenor cere jucătorilor săi să exerseze din greu. Muzicienii repetă partiturile de nenumărate ori înaintea concertului. Următorul videoclip este un exemplu al unei unelte moderne, folosite în industria filmului, care ajută pe oricine să se pregătească pentru turnarea unor scene complexe din filme.

Cum ar putea o astfel de previzualizare să ajute un actor precum Keanu Reeves să se pregătească pentru slujba lui?

 

Cum ar putea această sarcină plictisitoare de a previzualiza un astfel de filmuleț să afecteze produsul final a ceea ce noi vedem în teatre și cinematografe?

 

Previzualizarea lui ”Matrix Reloaded” ilustrează puterea simulării. După ce actorii și toată echipa au vizionat, studiat scena și chiar au repetat-o în mintea lor sau au mimat-o în camera lor, fiecare iese pe scenă, pregătit pentru rolul său. O astfel de simulare le oferă actorilor posibilitatea să se focalizeze pe porțiunile din film care sunt în mod particular mai provocatoare pentru ei. Beneficiile acestui lucru sunt experimentate în timpul filmării scenelor, atunci când o pregătire bună reflectă contribuția fiecăruia.

 

Și tu poți simula, folosind ”Cele 4 legi spirituale” exersând cu un alt credincios. O astfel de simulare te va ajuta să vizualizezi cum este să stai de vorbă cu cineva și sa-i împărtășești evanghelia.

 

Este o instrucțiune importantă pe care trebuie să o comunici partenerului tău de practică. El trebuie să fie de acord cu mesajul acestei broșuri, pentru a putea fi creată o situație potrivită pentru simulare. Ideea este aceea de a exersa folosind această unealtă nouă, pentru a te familiariza cu ea.

 

Haide să iei un timp pentru a simula cu un prieten.

 

Treceți împreună prin prezentarea evangheliei de la început până la rugăciune.

 

Când ați terminat, discutați despre cum a mers.

Făcând pași de acțiune

 

Ai citit ”Cele 4 legi spirituale”. Apoi ai vizionat o demonstrație despre cum poate fi folosită broșura. După care, ai făcut și o simulare. Acum este timpul să împărtășești evanghelia.

 

Poate te întrebi: ”Cum să inițiez o discuție cu cineva și să fac tranziția la ”Cele 4 legi spirituale”? Sunt câteva lucruri simple pe care poți să le încerci. Stabilește o întâlnire cu un coleg de clasă sau un prieten. Spune-i că ai învățat ceva care te-a ajutat să afli cum Îl poți cunoaște pe Dumnezeu în mod personal și că ai dori să împărtășești cu el acest lucru. Spune-i prietenului sau colegului tău că ți-ar place să afli ce crede și el despre acest subiect. Asta este tot ce trebuie să faci. Apoi fă acel pas de credință și încrede-te că Domnul te va călăuzi.

Împărtășește Cele 4 legi spirituale cu cineva.

 

Adu-ți aminte, succesul în mărturie este să iei inițiativa să-L vestești pe Hristos, prin puterea Duhului Sfânt, lăsând rezultatele în mâna lui Dumnezeu.

 

Să reflectezi la ce ai învățat

 

Acum, că ai spus evanghelia folosind broșura ”Cele 4 legi spirituale”, este timpul să evaluezi ceea ce tocmai ai învățat. Ia un moment și scrie ce a mers bine. Notează, de asemenea, și ce crezi că nu a mers bine.

 

În această lecție ne-am concentrat atenția pe a ne dezvolta niște abilități de a folosi o unealtă. Deși suntem recunoscători pentru toate metodele care au fost create ca să ne ajute să spunem evanghelia, știm că oamenii nu sunt câștigați prin metode sau materiale. Ei răspund datorită lucrării Duhului Sfânt care folosește Cuvântul lui Dumnezeu și diferitelor moduri folosite de El pentru a-i atrage către Salvatorul lor.

 

”Dar, când s-a arătat bunătatea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, şi dragostea Lui de oameni, El ne-a mântuit, nu pentru faptele făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui, prin spălarea naşterii din nou şi prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt."

Tit 3:4-5

 

Material suplimentar doar pentru tine

 

Urmărește o demonstrație a GodTools: https://www.youtube.com/watch?v=iyCT9vhOcbI

 

Nu cu mulți ani în urmă, un student din Gana a fost într-o situație similară cu a ta. S-a simțit provocat să-și împărtășească credința. Acum el privește înapoi la acel moment.

Bucură-te de acest link.

   https://www.youtube.com/watch?v=4Lqh8IoViJQ

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.