02b Diagrama

Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Hristos, fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede.

Romani 1:16

Ce și de ce

 

“Îmi veți fi martori.” (Fapte 1:8)   Ucenicii nu și-au putut imagina cum această promisiune o să schimbe milioane de vieți. De-a lungul secolelor, cei care și-au pus încrederea în Hristos au depus mărturie despre El. Ei au fost folosiți de Dumnezeu pentru a schimba societăți.

 

Și astăzi, studenți din întreaga lume se încred în Dumnezeu că va vorbi prin ei. Ei aduc acest mesaj care schimbă vieți despre Salvatorul nostru și colegilor și prietenilor lor. De fiecare dată când spun despre Isus, experimenteză o bucurie care reflectă bucuria Tatălui. Ei au onoarea de a spune altora un mesaj care schimbă viețile.

 

Deși a spune despre Hristos este o experiență care aduce multă satisfacție, acest lucru ridică și multe întrebări și temeri. Mulți nu se simt pregătiți adecvat ca să spună evanghelia. Deși subiecte precum sport, economie sau modă sunt subiecte pe care pot avea ușor o discuție, când vine vorba despre subiecte spirituale, pentru mulți creștini devine dificil. Ei întâmpină ceva din lumea modernă care ridică probleme.

 

Știm cum este să ai ocazia să spui evanghelia, dar să nu știi ce să spui. Această lecție ne va ajuta să învățăm cum să putem vorbi despre Isus și despre darul nemeritat al salvării oferit de Dumnezeu. Dumnezeu dorește să te folosească pentru a-Și extinde Împărăția și ca să-i aducă pe alții la o nouă viață în Hristos.

Să învățăm din Cuvânt

 


Citește Faptele Apostolilor 8:1-5, 26-40.

Click pentru text

Acest text spune câteva lucruri despre Filip.

 

♦ 8:1 – Menționează faptul că unii erau împrăștiați din cauza persecuțiilor, iar alții au rămas în Ierusalim (apostolii). Când combinăm acest verset cu versetul 4, vom descoperi că Filip făcea parte din cei care erau împrăștiați. El nu era un apostol. Totuși, în fapte 6:5 este descris ca plin de credință și de Duhul Sfânt.

♦ 8:5 – Filip știa cum să împărtășească evanghelia cu alții. El Îl proclama pe Hristos în mod activ.

♦ 8:29 – Filip a fost călăuzit de Dumnezeu să meargă și să împărtășească evanghelia cu o persoană de o altă naționalitate. El a fost gata să-și împărtășească credința și cu un etiopian care era însoțit de o elită de oameni.

Care a fost rolul lui Dumnezeu în ceea ce s-a întâmplat în acest pasaj?

Care a fost rolul lui Filip în pasul etiopianului de a-L primi pe Hristos?

Care a fost mesajul împărtășit de Filip cu Etiopianul? (8:35)

;

Vrem să fim ca Filip. Vrem să ne deschidem gura și să putem conduce pe cineva să-și pună încrederea în Hristos. Sunt multe modalități prin care putem ajuta pe cineva să se încreadă în Hristos. O sa-ți prezint câteva dintre ele.

O unealtă: diagrama

 

“Diagrama” a devenit o modalitate preferată de mulți de a împărtăși evanghelia, din mai multe motive. Mulți o preferă deoarece este simplă și interactivă. Tot ce ai nevoie este un creion și o hârtie și poți începe. Dar garantat, în spatele acelei hârtii și al creionului este multă muncă investită în pregătire. Când cineva cunoaște bine diagrama, mesajul evangheliei curge natural, dintr-o trăsătură de condei.

Ia, te rog, puțin timp ca să privești prezentarea grafică a acestei unelte. Mai jos o să găsești un video desemnat să îți ofere o perspectivă de ansamblu despre acest model, Diagrama. Acest video te va ajuta să te familiarizezi cu acest model, dar nu îți arată cum este folosit în mod interactiv.

 

Acum, că ai văzut diagrama, este timpul să înveți cum să lucrezi cu ea. Vom începe prin a ne concentra pe mesajul care vrem să îl comunicăm. La sfârșitul acestei lecții vei găsi un tabel care îți oferă instrucțiunile pas cu pas, atât despre ce să spui cât și despre cum să desenezi. Conține toate versetele pe care sperăm că le vom putea împărtăși, cât și ideile de legătură care ne ajută să trecem prin evanghelie. Dacă dorești să mergi la acel tabel, click aici.

 

Este timpul să începem să desenăm:

 

Cel mai bun mod de a învăța diagrama este acela de a-ți face propria ta schiță pe o bucată de hârtie. Următoarea prezentare are scopul de a te ajuta să treci prin liniile de bază ale diagramei. Urmărește această prezentare de două sau trei ori, în timp ce îți faci și tu propriile tale desene până vei reuși să o desenezi relativ de repede.

[Versetele sunt incluse nu pentru ca tu să le scrii, ci ca să te ajute să-ți amintești ce vrei să spui în timp ce faci desenul.]

 

Să ne conectăm cu adevărul

 

Să învățăm prin simulare

 

Multe profesii solicită oamenilor să exerseze anumite îndemânări. Înaintea unui mare joc, un antrenor cere jucătorilor să exerseze din greu. Muzicienii repetă partiturile de nenumărate ori înaintea concertului. Următorul video clip este un exemplu al unei metode moderne, folosite în industria filmului, care ajută pe actori să se pregătească pentru turnarea unor scene complexe din filme.

Cum ar putea o astfel de previzualizare să ajute un actor precum Keanu Reeves să se pregătească pentru slujba lui?

 

Cum ar putea această sarcină plictisitoare de a previzualiza un astfel de filmuleț să afecteze produsul final a ceea ce noi vedem în teatre și cinematografe?

 

Previzualizarea lui ”Matrix Reloaded” ilustrează puterea simulării. După ce actorii și toată echipa au vizionat și studiat scena și chiar au repetat-o în mintea lor sau au mimat-o în camera lor, fiecare iese pe scenă, pregătit pentru rolul său. O astfel de simulare le oferă actorilor posibilitatea să dea atenție porțiunilor din film care sunt în mod particular mai provocatoare pentru ei. Beneficiile acestui lucru sunt experimentate în timpul filmării scenelor, atunci când o pregătire bună reflectă contribuția fiecăruia.

 

Și tu poți simula, folosind ”Diagrama”, exersând cu un alt credincios. O astfel de simulare te va ajuta să vizualizezi cum este să stai de vorbă cu cineva și sa-i împărtășești evanghelia.

 

Este o instrucțiune importantă pe care trebuie să o comunici partenerului tău de practică. El trebuie să fie de acord cu mesajul acestei broșuri, pentru a putea fi creată o situație potrivită pentru simulare. Ideea este aceea de a exersa folosind această unealtă nouă, pentru a te familiariza cu ea.

 

Haide să iei un timp pentru a simula cu un prieten.

 

Treceți împreună prin prezentarea evangheliei de la început până la rugăciune.

 

Când ați terminat, discutați despre cum a mers.

 

Făcând pași de acțiune

 

Ai vizionat o demonstrație despre cum poate fi folosită Diagrama. După care, ai desenat-o, învățând pașii. Apoi ai simulat. Acum este timpul să împărtășești evanghelia.

 

Poate te întrebi: ”Cum să inițiez o discuție cu cineva și să fac tranziția la ”Diagramă”? Sunt câteva lucruri simple pe care poți să le încerci. Stabilește o întâlnire cu un coleg de clasă sau un prieten. Spune-i că ai învățat ceva care te-a ajutat să afli cum Îl poți cunoaște pe Dumnezeu în mod personal și că ai dori să împărtășești cu el acest lucru. Spune-i prietenului sau colegului tău că ți-ar place să afli ce crede și el despre acest subiect. Asta este tot ce trebuie să faci. Apoi fă acel pas de credință și încrede-te că Domnul te va călăuzi.

 

Împărtășește Diagrama cu cineva.

 

Adu-ți aminte, succesul în mărturie este să iei inițiativa să-L vestești pe Hristos, prin puterea Duhului Sfânt, lăsând rezultatele în mâna lui Dumnezeu.

 

Reflectând la ce ai învățat

 

Acum, că ai spus evanghelia folosind ”Diagrama”, este timpul să evaluezi ceea ce tocmai ai învățat. Ia un moment și scrie ce a mers bine. Notează, de asemenea, și ce crezi că nu a mers bine.

 

În această lecție ne-am concentrat atenția pe a ne dezvolta niște abilități de a folosi o unealtă. Deși suntem recunoscători pentru toate metodele care au fost create ca să ne ajute să spunem evanghelia, știm că oamenii nu sunt câștigați prin metode sau materiale. Ei răspund datorită lucrării Duhului Sfânt care folosește Cuvântul lui Dumnezeu și diferitelor moduri folosite de El pentru a-i atrage către Salvatorul lor.

 

”Dar, când s-a arătat bunătatea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, şi dragostea Lui de oameni, El ne-a mântuit, nu pentru faptele făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui, prin spălarea naşterii din nou şi prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt

Tit 3:4-5

 

[table id=16 /]

Click for MEDIA CREDITS


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.