09. Помагане на новоповярвали да расте – 2

И тъй, както сте приели Христа, Исуса Господа, така се обхождайте в Него, 7 вкоренени и назидавани в Него, утвърждавани във вярата си, както бяхте научени, и изобилствуващи [в нея с] благодарение.  

Колосяни 2:6-7

Какво и защо

Обичаме тези моменти, когато някой положи вярата си в Христос. Ние празнуваме момента, благодарим на Бога и казваме на приятелите си за великото дело на Бога. Бог създава нов живот, който в началните си етапи х е уязвим и крехък. Новоповярвалите имат нужда от насърчение и помощ в този критичен момент.

Често пъти изглежда, че след като доведем някого при Христос, изпитите, дейностите на нашето движение и нуждите на нашите приятели ни притискат? Може да минат седмици преди да осъзнаем, че не се справяме много добре с поддържането на връзка с човека, дошъл при Христос. Може би това е частта на духовната битка, в която се намираме.

Всеки е на духовно пътешествие и различните хора се движат с различно темпо. Може да откриеш, че хората, които достигаш, не търсят толкова активно духовните неща, колкото ти се иска на теб. Не се обезсърчавай.

Отново ние обръщаме нашето внимание към помагане на човека да се вкорени и утвърди във вярата си. Този процес ще изисква целенасоченост, любов и мъдрост.

Научаване от Словото

Прочети 1 Коринтяни 3:5-9

Натиснете за текста

Кои са двете задачи, които виждаш в текста? (ст. 6)

На основание уроците, които си изучавал за това обучение, какви идеи имаш за това как да изпълниш тези задачи?

Защо имаме увереност за резултатите от работата? (ст. 6-7)

Като използваш езика на текста, защо трябва да водим човека през уроците за надграждане?

Как ще се отрази на движението, ако не надграждаме?

Напояването на семето може да е предизвикателство:

К. С. Люис в книгата си „Писмата на Душевадеца“, разглеждат духовните теми от уникална гледна точка. Неговото творческо писане ни помага да надникнем във въображаемата дискусия между двама от нашите врагове (демони), които се опитват да потиснат разрастващото се Божие царство.

В една от тези дискусии, ветеранът, чичо Душевадец, казва на своя ученик, че на човека не трябва да му се позволява да размишлява дълбоко за духовните неща. Замислянето води към посвещение и нарастваща вяра. Така, стратегията на врага е да държи вярващият зает и разсеян, за да не може да се фокусира върху духовния си растеж.

К. С. Люис описва общ проблем, който влияе на нашите опити за ученичество. Да помагаме на някого да расте, често изглежда като битка. Оправданията, че няма време, че е зает, са много чести. Може би самите ние сме използвали преди такива оправдания.

Въпреки, че работата по „напояване“ може да изглежда лесна – не е лесна. Тя е част от усърдната работа на фермерите. Изпълнението на тази задача изисква постоянство и издръжливост. Също изисква молитва. Знай, че човекът, на когото се опитваш да помагаш, е в духовна битка. Моли се него, моли се за нея. Търси ги. Дори и като се намери овцата, тя има нужда от грижи.

Свързване с Истината

Изучаване на случай:

 

Емил е объркан. Той наскоро е довел своя съквартирант, Тома, при Христос. Те са имали страхотен разговор, който очевидно е докоснал сърцето на Тома. След този разговор Емил казал на Тома, че е готов да отговаря на всеки въпрос, който би имал Тома. През последните три седмици обаче Тома не е повдигал никакъв въпрос. Въпреки че Емил и Тома се виждат през ден, техният разговор за Господа не е продължил.

 

Горе-долу по същото време приятелката на Емил, Корина е довела Олга при Христос чрез случайно допитване. Олга, която е непозната, е изразила желание да расте. Корина и Олга се срещат редовно да изучават уроците за надграждане. Емил се чувства, че.се е провалил в своята работа с Тома. Имате среща с Емил по-късно през деня. Той иска да говорите защо Корина се справя толкова добре в надграждането, а той, по неговите думи, се справя „толкова зле“.

Какво би казал на Емил?

Кой принцип според теб Емил трябва да се опита да приложи в работата си като човек, който изгражда ученици?

Принципи за прилагане в надграждането

Няма магическа формула за провеждане на успешна среща за надграждане. Голяма част от срещата зависи от другия човек и желанието му да расте. Това, което можем да направим, е да се стремим да сме добре подготвени, да се молим и да търсим тези новоповярвали.

Общо казано, е полезно да имаме няколко неща предвид.

1. Поеми инициативата

Като водач на срещите за надграждане, ти трябва да инициираш срещите за по-нататъшен растеж.

 

2. Връзката има значение

Хората търсят приятелство и откликват на загриженост и внимание. Една добра среща за изграждане включва повече от само преминаване на урока. Отдели време да изградиш връзка със студента, като го опознаеш.

 

Изрази интерес и грижа извън формалната среща. Добре да станете приятели във фейсбук и да харесваш различни постове, които студентът публикува. Може да се окаже, че ако ги следваш в Туитър или Инстаграм, ще е ефективно за изграждане на взаимоотношенията ви.

 

3. Дължината на срещите има значение

Гледай срещите да са относително кратки. На теб може да ти харесват двучасови срещи, но на новоповярвалия може да му се сторят прекалено дълги. Ако срещите са прекалено дълги, може желанието да се видите другия път да се изпари.

 

4. Направи съдържанието подходящо за човека, с когото се срещаш.

5. Като водач на срещата, трябва да познаваш толкова добре материала, че да можеш да се концентрираш върху човека, с когото си.

6. Моли се Бог да ти помогне да виждаш и да следваш значими точки на допир с този човек.

7. Насрочи следващата среща, докато сте още заедно.

 

Подготовка за водене през следващото интерактивно изучаване

♦Прочети втория урок за надграждане (Ще го намериш в директорията на ВОЛТ). Прегледай пасажите и разгледай как текстът отговаря на всеки въпрос

- От недостойнство към прошка 

♦ Разработи урока с партньор.

♦ Намери някого, който иска да ти помогне да се научиш. (Може да работиш с някого по Скайп или друга програма за комуникация.)

♦ Раздели урока на няколко различни части. В първата част ти „водиш“, като превеждаш партньора си през материала. Сменете си ролите в следващата част и нека твоят партньор да те преведе през материала.

♦ След упражнението, оцени как е минало. Помоли за обратна връзка, която може да ти помогне да подобриш уменията си.

Предприемане на действия

 

Назначи среща с някого да дискутирате въпроса: Как грехът влияе на нашите взаимоотношения с Бога? (Урок 2) Извести го преди срещата, че има стихове от Библията, които говорят за тази тема и, че според теб е много полезно да се види какво казва Библията по този въпрос.

 

Размишление върху наученото

 

Какво научих за това как да помагам на човек да расте във вярата си?

 

Какви въпроси имам за това как да помагам на някого да расте?

 

Сподели тези въпроси с обучаващия.

Click for MEDIA CREDITS


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.