06. Моята история

Обаче Той не го допусна, но му каза: Иди си у дома при своите, и кажи им какви неща ти стори Господ и как се смили за тебе.”

Марк 5:19

Какво и защо

Ти си преживял как Духът на Бога е говорил на сърцето ти. Знаеш какво е да отиваш на урок и много въпроси са заливали ума ти. Като се оглеждаш наоколо и виждаш хора, които не познават Исус, се чудиш: „Кога ще чуят за Спасителя? Кога ще научат за кръста?

Такива въпроси идват от Господа. Поради твоята любов към Него, искаш да направиш Исус познат. Поради нашата любов към студентите, ние искаме да ги запознаем с Този, Който може да възстанови взаимоотношението им с Бога. Затова си задаваме въпроса: „Как може да помогна?” „Как може да споделя благовестието с другите хора?”

Бог подготвя децата Си да бъдат негови посланици (2 Коринтяни 5:20). Един начин по който Господ ни подготвя, е като ни дава история, която да разкажем. По Божията благодат ние вече не сме хората, които сме били. По Божията благодат ние познаваме прошката и имаме увереност, че сме обичани с вечна любов. Подобна промяна създава история, която си заслужава да разказваме отново и отново.

Господ иска да сме разказвачи. Той иска ти да разказваш как Той е променил живота ти.

Научаване от Словото

Това се случи по прашния път между Ерусалим и Дамаск, вероятно през 35 година след Христа. Небето се раздра от ярка светлина, разстилаща се между Савел и групата от религиозни биячи. Тя кара Савел да падне на колене. Той бе ужасен от думите, идващи от небето. Гласът му казваше, че Този, Когото мрази най-много, Когото е преследвал яростно, е именно Божият Месия. Това бе драматична обратна точка, когато той се обръща от фарисей, който е имал убеждение, че Исус от Назарет е лъжепророк. (историята се намира в Деяния 9:1-19)

Писанието ни казва, че Савел, който е станал Павел, е разказвал често историята си. Много можем да научим от факта, че той разказва своята история отново и отново.

В Деяния 22 глава, Павел разказва историята си. Контекстът е драматичен. Павел е служил на Бога като апостол вече 15 години. Той е бил умел проповедник, философ и оратор. На него не му е липсвал материал за разказване. Въпреки това в този случай, когато се обръща към голяма група хора, …много от които той не познава лично и сигурно няма да види отново … той избира да сподели историята си.

 

 

Прочетете Деяния 22:1-21

Натиснете за текста

 

Какви наблюдание имате за разказа на Павел? Какво той е избрал да каже?

 

Колко ти отне да прочетеш историята му? (Да, колко минути горе-долу)

 

Анализ на историята на Павел разкрива, че той следва основен план. Той споделя накратко за живота си ПРЕДИ да повярва в Христо. След това той споделя КАК е повярвал в Христос. Накрая, той говори за няколко промени в живота си, като РЕЗУЛТАТ на повярването в Христос.

 

Историята на Павел изглежда, че е любимият му начин на комуникация. В Деяния 26 глава Павел има възможност да се обърне към цар. Цар Агрипа е бил много важен управник, отговорен за управлението на по-голямата част от Израел. Отново, Павел е бил в ситуация, в която е трябвало да говори с някого за пръв път и доколкото му е известно, няма да има възможност да се види с него повече. В тази ситуация, религиозният водач и проповедник избира да бъде разказвач

 

 

Прочети Деяния 26:1-23 (или гледай драматичното представяне на сцената от Деяние 26 глава).

Натисни за текста

Какво ти прави впечатление за това как Павел разказва историята в този случай? (vs. 14)

 

Изглежда, че Павел обича да разказва своята история. Той използва своето свиделство да направи връзка с хората, които го слушат и да обърне тяхното внимание към Исус. Ние искаме да сме като Павел.

 

Свързване с Истината

 

През вековете хората са се наслаждавали да слушат истории. Днес, една добра история има същото влияние, както и преди хиляда години. Тя стимулира любопитството на слушателите и ги кара да я усещат

 

Твоята история може да бъде един от най-добрите ти инструменти за споделяне на благовестието. Ако я разказваш често и добре, хората ще те разбират по-добре и вероятно ще разберат благовестието.

 

Време е да поработиш върху историята си. Повечето добри разказвачи са работили усилено върху изкуството да разказват. Те са подготвени да разказват истории. Те не само знаят историята, но знаят и как да я разкажат. Повечето истории не съдържат ослепителна светлина от небето. Да, историята на Павел е имала драматичен елемент, който е уникален. Твоята история също е уникална. Тя съдържа характерни елементи, които Бог ще използва да докосне сърцата на хората, които те слушат

 

Следната таблица е направена да ти помогне. Може да следваш простия план, който откриваме в свидетелството на Павел.

Таблица стъпка по стъпка:  

Избери пример от това какъв е бил животът ти преди да повярваш в Христос.

   Кажи какъв си бил?

   Какво си правил?

   Полезно е да се разкаже за пример, който образно да опише нещата тогава.

След това размишлявай за това как си дошъл при Христос.

   Къде си бил?

   Кои са били с теб?

   За какво си си мислил?

   Какво ти е казал Бог?

   Какво си разбрал за Исус?

   Защо си избрал да повярваш в Исус?

Накрая, как решението ти да се довериш на Христос е променило живота ти?

   Какви са знаците, че Бог работи в теб?

   По какво се различава животът ти сега?

За да разширим виждането си за ролята, която тази история може да играе в споделянето на благовестието, може да погледнеш следващото свидетелство. Също ще откриеш линкове към още свидетелства по-долу.

Предприемане на действия

Време е да разкажеш своята история. Първо, сподели историята си своя обучаващ или с някого от екипа. Помоли ги да ти помогнат като изслушат историята ти. След това ги попитай дали историята ти е била ясна и дали имат някакви предложения, които да подобрят разказа.

Второ, сподели историята си с някой, който се нуждае да чуе за Исус. Отдели време да
седнете на по кафе с приятел. Използвай възможността да се срещнеш с някого и да му разкажеш за най-важния(т) момент от твоя живот. Моли се Бог да използва твоята история, за да засили духовния глад на човека, с когото разговаряш.

Размишляване върху наученото

Сега, след като си споделил своята история няколко пъти отдели време да помислиш за това, което ти е харесало в разказването на историята си.

Какво от направеното е било ефективно според теб?

Има ли част от историята ти, върху която има нужда да поработиш? Ако е така, коя е тази част?

Предаване нататък

 

Всеки има история, която може да разкаже. Може да помогнеш на някого да се научи да разказва своята история.

 

Попитай някого да сподели с теб как е станал християнин. Слушай внимателно. Когато свърши, го насърчи, като разкажеш коя част от историята те е докоснала. Ако се заинтересува, кажи му, че има инструмент, който може да му помогне да разказва историята си добре. Може да споделиш с него таблицата, която използва, за да подготвиш своето свидетелство.

 

Допълнително помощ:

Следващото видео обяснява добре как да подготвим личното си свидетелство: http://crupressgreen.com/videos/crupress-presents-your-personal-testimony/

Click for MEDIA CREDITS


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.