03. Състрадателно благовестие

Обхождайте се мъдро към външните, като изкупувате благовремието. 6 Това, което говорите, да бъде винаги с благодат подправено със сол, за да знаете как трябва да отговаряте на всекиго.

Колосяни 4:5-6

Какво и защо

 

Всеки обича добър разговор. Ние обичаме смислени връзки. Студентите навсякъде са гладни за автентично, лично взаимоотношение. Това е средата, която искаме да създадем, като говорим за Исус. В подобна среда дискусията тече естествено.

 

Какво можем да направим, за да зачестим подобни разговори? Как можем да бъдем мъдри комуникатори и да представяме посланието по привлекателен начин? Този урок ще ни помогне да изградим умения и начин на мислене, които ще ни водят в разговори, създаващи по-дълбоки връзки.

Научаване от Словото

 

Прочети Матей 9:36

 

"А когато видя множествата,

смили се за тях, защото,

бяха отрудени и пръснати

като овце, които нямат пастир."

Какво означава, че се е смилил над множествата?

Какви са нуждите, които Той е видял, които са го накарали да се смили?

Как може да имаме подобно състрадание?

Ние ставаме състрадателни, когато имаме сърце за изгубените, като Исус.

Прочети Колосяни 4:2-6.

Натисни за текста

Стихове 2-3. Павел иска молитви. Молитвите, които той иска, не са фокусирани върху негова лична полза. Той моли своите приятели да се молят за какво?

Стихове 3-4. Павел изразява своите желания за „словото“. Тази дума е посланието на благовестието, което води до затварянето на Павел. Какви са желанията на Павел за това слово?

Стих 4. Павел иска неговите приятели да се молят той да говори така, както „трябва да говори.” Очевидно, ако има начини, по които човек „трябва да говори“, има начини, по който не трябва да говори. Павел иска от своите приятели да се молят за такова предаване на благовестието, че то да бъде предадено по правилния начин.

Какво според теб означава това?

Стихове 5-6. Павел наставлява читателите как трябва да се държат сред „външните“, тоест сред невярващите. Той дава две наставления.

Относно времето/възможностите Павел казва ...

Относно начина, по който вярващите трябва да комуникират, Павел казва ...

Благовестването е толкова важно, че ние, като Павел, трябва да молим хората да се молят за нас, като споделяме благата вест. Ние искаме да споделяме Христос мъдро, като говорих както трябва. Тези думи предполагат, че имаме отговорността да сме подготвени да споделяме по начин, който е подходящ и ефективен.

Стих 6. Павел използва фигуративен език, като казва, че когато говорим с невярващите, ние трябва да имаме комуникация, подправена със сол.

Изучаване на случай

Оана се е смятала за самотен човек. Много малко хора са я познавали. Тя е била красива, умна и външно уверена. Вътре обаче тя се е борила със съмнения за себе си и рани, причинени от болезнени взаимоотношения.

Виктория е била обикновен студент. Не много популярна. Тя е работила усилено, за да се докаже пред класа и е давала най-доброто от себе си да има взаимоотношение с колкото може повече хора. Тя никога не е била изключително общителна, но е имала много мотивация. Миналата година Исус е променил живота й. Тя се е молила за пръв път през живота си. Тя е четяла Библията и е научила, че Бог има план за нея.

Когато Виктория започнала да говори с Оана, това е било един обикновен разговор. Оана не би избрала Виктория, за да стане приятел с нея. Вио (както някои я наричат) е имала талант. Тя е изглеждала заинтересувана от Оана и е задавала добри въпроси. Нейното положително отношение е било глътка чист въздух.

По време на един от тези обикновени разговори, Вио забелязала това, което другите пропускали. Тя видяла сянка на тъга в Оана. Тази тъга докоснала Вио. Тя започнала да се моли за Оана и търсила още възможности за разговори.

Един прекрасен ден Вио видяла Оана да се припича на слънце на една пейка и седнала до нея. Разговорът вървял непринудено и за двете. Въпросите създавали връзка, на която и двете се наслаждавали. Вио направила стъпка на вяра. Тя казала, че тя е по-щастлива от преди и, че последната година и е била най-хубавата. Оана въздъхнала и промълвила: „Сигурно е чудесно“. Виo потвърдила, че е чудесно. След това казала: „Може ли да ти кажа какво се случи?” В този ден Оана чула благовестието ясно за пръв път.

Виктория

Оана

В историята липсва драмата, няма сериозен конфликт, нито трагедия, която да доведе до повратна точка. Историята е за солта и за това да сме солени в нашето общество. Ние трябва да сме солени в нормалния ритъм на ежедневния живот.

Какво ви харесва във Виктория и решенията, които взима?

Павел в Колосяни 4:6 казва, че вашата реч трябва да бъде „подправена със сол“. Като се има предвид, че една от целите на солта е да “добавя вкус,” как според теб Виктория е била „солена?”

Връзка с Истината

Всички бихме искали да се свързваме с другите, както Виктория се е свързала с Оана. Ние искаме да имаме това отношение на грижа, което Виктория е изразила. Ние искаме да бъдем състрадателни комуникатори на благовестието. В крайна сметка, както видяхме по-рано, нашият Спасител „видя множествата и се смили над тях.” (Матей 9:36)

Благовестителят е изследовател

Като развиваме нашите умения в благовестването, ние се фокусираме на това как представяме посланието и как общуваме с другите хора. Хората се радват на разговора повече, ако усетят любов и грижа. Те са чувствителни към всяко несъответствие в нашето общуване. Например, ако говорим за Божията любов, но не показваме такава, те с право се чудят дали тази добра новина е истинска.

Благовестителят е дълбоко заинтересуван от човека, с когото говори. Бог обича човека и е пожертвал Сина си, за да му предложи изкупление. Той носи образа на Създателя си. Бог ги чака търпеливо…като не иска никой да бъде погубен, но всички да дойдат до покаяние (2 Петрово 3:9).

Един начин да се изрази любов и загриженост, е да се покаже интерес към човека. За съжаление ние може да отделим много време, опитвайки се да бъдем интересни (да разказваме интересни истории, използваме чудесни илюстрации), но да не изразим, че се интересуваме от другия човек. За да покажем интерес, ние трябва да станем изследователи, които задават добри въпроси. Ние трябва да увеличим любопитството си към другия човек. Като се опитваме да разберем какво е важно за него и да открием неговите ценности, ние протягаме ръка, като способстваме за създаване на реална връзка. Като слушаме историята на другия човек, ние научаваме как може да оформим нашето представяне на благовестието лично за него.

Помисли за три въпроса, които може да зададеш на някого, защото си любопитен за това кой е той. Напиши тези въпроси отдолу.

Изследване на това, което Бог прави в живота му

В добавка на показване на интерес към другия човек, добрите въпроси помагат на хората да разкажат историята си. Всеки е в духовно пътешествие, което има минало, настояще и бъдеще. Ти може да изследваш къде е бил, къде е сега и накъде отива, като използваш въпроси като тези по-долу. Бог може да използва тези въпроси да ни помогне да разберем какво прави в живота му.

Изследвай къде е бил:
♦ В каква религиозна среда си израснал като дете?
♦ Доколко духовната страна на живота е била интересна за теб досега?
Изследвайте къде се намира сега:
♦ Как би описал своите духовни вярвания?
♦ Според теб кой е Исус?
Изследвай накъде отива:
♦ Напоследък, според теб, към Бога ли отиваш или се отдалечаваш от Него или са на същото място?

Най-добрите изследователи са състрадателни

Състраданието е мощна сила. То събира хората. Състраданието може да превърне двама непознати бързо в приятели.

Какво научи от тази кратък клип?

 

Защо такъв видеоклип е толкова силен?

 

Как може състраданието да повлияе на нашата работа да носим благовестието на хората около нас?

 

Обобщение на голямата идея:

 

Състраданието и любознателният интерес се отразяват на взаимоотношенията. Те подпомагат диалога и връзката. Малко хора се надяват някой да „им даде информация“ днес. Вместо това повечето хора са приятно изненадани, когато някой го е грижа дотолкова, че да задава лични въпроси.

Предприемане на действие

 

Твоята задача е да започнеш разговор. По време на този разговор целта ти е да бъдеш изследовател със състрадателен дух и да упражниш своето дадено от Бога състрадание и любопитство.

 

Започни като се помолиш Бог да увеличи твоето състрадание и да ти даде истинска любов към човека, с когото говориш. Докато говориш, търси начини да се свържеш с него. Задавай въпроси. Изследвай интересите на човека и духовното му минало.

 

Твоята цел е да покажеш любов, истински интерес, да приложиш способността си да задаваш добри въпроси, за да може да помогнеш на човека да се свърже с Исус.

 

Какво научи от това преживяване?

 

Какви въпроси ти помогнаха да изградиш истинска връзка?

 

Имаше ли момент в разговора, когато искаше да засилиш личностната връзка, но ти беше трудно? Размишлявай върху този момент. Имаш ли някакви идеи какво да опиташ следващия път?

Click for MEDIA CREDITS


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.