02b. Споделяне на нашата вяра-Диаграмата

Защото не се срамувам от благовестието [Христово]; понеже е Божи сила за спасение на всекиго, който врва, първо на юдеина, а после на езичника.

Римлни 1:16

Какво и защо

 

“Ще бъдете мои свидетели.” (Деяния 1:8) Учениците не биха могли да си представят как това обещание ще промени живота на милиони. През вековете, тези, които са следвали Исус, са били Негови свидетели. Те са били използвани от Бога да променят цели общества.

 

Днес студентите по целия свят се доверяват на Бога да говори чрез тях. Те носят променящото живота послание за възкресения Спасител на своите състуденти и приятели. Всеки път, когато те свидетелстват за Христос, те изпитват удовлетворение, което отразява благоволението на техния Отец. Те имат честта да предложат променящо живота послание на другите хора.

 

Както свидетелстването за Христос носи голямо удовлетворение така също повдига важни въпроси и страхове. Много се чувстват недобре подготвени за ефективно споделяне на вярата си. Християни, които са умели в дискутирането на спорт, икономика и мода, усещат, че обсъждането на духовни неща е нещо различно. Те се сблъскват със съвременната култура и това ги притеснява.

 

Ние знаем как изглежда възможността да споделяме Христос, но не знаем какво да кажем. Този урок ни помага да научим как да говорим ефективно за Исус и за дара на Бога за спасение. Бог иска да те използва да разшири Царството Си и да водим други хора към нов живот в Христос.

Научаване на Словото

 


Прочетете Деяния 8:1-5, 26-40.

Натиснете за текста

Текстът отбелязва няколко неща за Филип.

 

♦ 8:1 – Казва ни се, че хората са “разпръснати” заради преследването, а някои са останали (апостолите). Като комбинираме това със стих 4, разбираме, че Филип е бил от разпръснатите. Той не е бил апостол. Той обаче е описан в Деяния 6:5 като пълен с вяра и Святия Дух.

♦ 8:5 – Филип е знаел как да споделя благовестието с други. Той активно изявява Христос.

♦ 8:29 – Филип е бил насочван от Бога да сподели своята вяра с някого от различна среда. Той е бил подготвен да сподели благовестието с един етиопец, който се е движил сред елита.

 

В този пасаж, каква е била ролята на Бога в това, което се случило?

 

Каква е била ролята на Филип в повярването на етиопеца?

 

Какво е било посланието, което Филип е споделил с етиопеца? (8:35)

 

Ние искаме да сме като Филип. Ние искаме да „отворим устата си“ и да можем да доведем някого до вяра в Исус Христос. Има много начини да помогнем на някого да повярва в Исус. Ще ви представим един от тях.

Един инструмент: Диаграмата

 

“Диаграмата” е станала един от предпочитаните начини за споделяне на благовестието. Има много причини за това. Много хора я харесват, защото е интерактивна и простичка. Всичко, от което се нуждаеш, е химикалка и хартия и си готов. Разбира се, зад тази химикалка и хартия има много работа в подготовката. Когато някой познава диаграмата добре, посланието на благовестието естествено тече с химикалката.

 

Моля, изгледай графичното представяне на този инструмент. Видео материалът по-долу е предназначен да даде бърз поглед върху диаграмата. Този преглед ще те запознае с инструмента, но няма да ти покаже как се използва интерактивно.

Сега, след като си видял диаграмата е време да се научиш как да работиш с нея. Ние започваме нашата работа като се фокусираме върху посланието, което трябва да бъде предадено. В края на този урок ще намериш таблица, която ти дава подробни инструкции за това какво да кажеш и какво да нарисуваш. Тя съдържа всички стихове, които се надяваме да споделим и свързващите мисли, които ще ни помогнат да преминем през благовестието. Ако искаш да отидеш на тази таблица натисни този бутон.

 

Време е да започнем да рисуваме:

 

Най-добрият начин да научиш диаграмата е да нарисуваш своя скица на лист хартия. Следващата презентация е направена, за да ти помогне с основните рисунки на диаграмата. Премини през презентацията два или три пъти, като правиш свои рисунки и така бързо ще усвоиш инструмента. [Стиховете са включени не само, за да ги запишеш, но и да ти напомнят какво трябва да кажеш, докато рисуваш.]

Връзка с Истината

 

Учене чрез тренировка

 

Повечето професии изискват хората да упражняват своите умения. Преди голям мач треньорът води спортистите през интензивна тренировка. Музикантите репетират музиката, която ще свирят отново и отново преди конецарта. Следващияте видео клип е пример за използването на съвременен инструмент, използван във филмовата индустрия, който помага на всички да се подготвят за сложна филмова сцена.

Как „предвизуализацията“ помага на актьори като Киану Рийвс да се подготви за своята работа?

 

Как тази детайлна работа на „предвизуализацията“ се отразява на крайния продукт, който виждаме по кината?

„Предвизуализацията на Матрицата Презареждане” илюстрира силата на симулацията. След като актьорите и филмовият екип са изучили сцената и дори са я репетирали в ума си или в стаята си, всеки влиза в набори, подготвен за ролята им. Симулацията дава на актьорите свободата да се фокусират върху всяка част от филма, която е особено трудна за тях. Ползите от това се усещат при заснемането на всяка сцена, когато добрата подготовка увеличава приноса на всеки.

 

Може да направиш същото, като използваш Четирите духовни принципа с вярващ. Симулацията ще помогне да визуализираш това как ще седнеш с някого и ще му споделиш благовестието.

 

Има едно важно нещо, което трябва да споделиш с партньора. Той трябва да се съгласява с посланието, за да може да създаде лесна ситуация. Идеята е да се практикува използването на нов инструмент, за да се изгради усещане към този инструмент.

 

Направи симулацията с приятел.

 

Заедно работете върху представянето на благовестието от въведението до молитвата

 

Като свършите, обсъди с партньора си как е протекло..

Предприемане на действия

 

Ти гледа диаграмата на видео. След това нарисува диаграмата, като научи стъпките. След това премина през симулация. Време е да споделиш благовестието.

 

Може да се чудиш:“Как ще започна разговор с някого и как ще направя прехода към споделяне на Диаграмата?” Има няколко простички неща, които може да опиташ. Срещни се с приятел или състудент. Кажи им, че си научил нещо, което ти е помогнало да опознаеш Бога лично и би искал да го споделиш с тях. Кажи на приятеля си, че също би искал да чуеш неговото мнение по въпроса. Това е единственото, което трябва да направиш. След това направи стъпка на вяра и се довери Бог да те води.

Сподели Диаграмата с някого.

 

Помни, успехът в свидетелстването е да поемеш инициативата да споделиш Христос със силата на Святия Дух, като оставиш резултатите на Бога.

 

Размишление върху наученото

 

Сега, след като си споделил благовестието, като си използвал Диаграмата, е време да оценим това, което си научил. Отдели време и напиши това, което е минало добре. Също отбележи това, което не е минало толкова добре.

 

В този урок се фокусирахме на научаването на умение с използване на инструмент. Въпреки, че сме благодарни за многото инструменти, които са създадени, ние знаем, че хората не са спечелени за Христос чрез методи и материали. Те откликват заради служението на Святия Дух, Който използва Божието слово и различните методи да ги доведе при Спасителя.

 

Но когато се яви благостта на Бога, нашия Спасител, и Неговата любов към човеците, 5 Той ни спаси не чрез праведни дела, които ние сме сторили, но по Своята милост чрез окъпването, сиреч, новорождението и обновяването на Светия Дух.

Тит 3:4-5

[table id=13 /]

Click for MEDIA CREDITS


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.