02. Споделяне на нашата вяра

Защото не се срамувам от благовестието [Христово]; понеже е Божия сила за спасение на всеких, който вярва, първо на юдеина, а после на езичника.

Римляни 1:16

Какво и защо

“Ще бъдете мои свидетели.” (Деяния 1:8) Учениците не биха могли да си представят как това обещание ще промени живота на милиони. През вековетех тези, които са следвали Исус, са били Негови свидетели. Те са били използвани от Бога да променят цели общества.

Днес студентите по целия свят се доверяват на Бога да говори чрез тях. Те носят променящото живота послание за възкресения Спасител на своите състуденти и приятели. Всеки път, когатох свидетелстват за Христос, те изпитват удовлетворение, което отразява благоволението на техния Отец. Те имат честта да предложат променящо живота послание на другите хора.

Както свидетелстването за Христос носи голямо удовлетворение, така също повдига важни въпроси и страхове. Мнозина се чувстват недобре подготвени за ефективно споделяне на вярата си. Християни, които са умели в дискутирането на спорт, икономика и мода, усещат, че обсъждането на духовни неща е нещо различно. Те се сблъскват със съвременната култура и това ги притеснява.

Ние знаем как изглежда възможността да споделяме Христос, но не знаем какво да кажем. Този урок ни помага да научим как да говорим ефективно за Исус и за дара на Бога за спасение. Бог иска чрез нас да разшири Царството Си и да водим други хора към нов живот в Христос.

Научаване на Словото

 


Прочетете Деяния 8:1-5, 26-40.

Натиснете за текста

Текстът отбелязва няколко неща за Филип.

 

♦ 8:1 – Казва ни се, че хората са “разпръснати” заради преследването, а някои са останали (апостолите). Като комбинираме това със стих 4, разбираме, че Филип е бил от разпръснатите. Той не е бил апостол. Той обаче е описан в Деяния 6:5 като пълен с вяра и Святия Дух.

♦ 8:5 – Филип е знаел как да споделя благовестието с други. Той активно изявява Христос.

♦ 8:29 – Филип е бил насочван от Бога да сподели своята вяра с някого от различна среда. Той е бил подготвен да сподели благовестието с един етиопец, който се е движил сред елита.

 

В този пасаж, каква е била ролята на Бога в това, което се случило?

 

Каква е била ролята на Филип в повярването на етиопеца?

 

Какво е било посланието, което Филип е споделил с етиопеца? (8:35)

 

Ние искаме да сме като Филип. Ние искаме да „отворим устата си“ и да можем да доведем някого до вяра в Исус Христос. Има много начини да помогнем на някого да повярва в Исус. Ще ви представим един от тях.

 

Един инструмент: Четирите духовни принципа.

 

Четирите духовни принципа са били използвани от Господа да докосне милиони хора и да им помогне да разберат благовестието. Моля, изгледай това кратко видео, в което студенти от Филипините разказват как са били благословени от посланието, което се съдържа в него.

Ако още нямаше екземпляр от Четирите духовни принципа последвай линка и ги намери на своя език.  www.4laws.com

 

Също може да свалиш приложение, наречено “God Tools”, което ще ти даде този инструмент в електронен формат. www.godtoolsapp.com

 

Посланието в Четирите духовни принципа е просто. То се фокусира върху основните теми, които хората трябва да знаят и вярват, за да може да положат вярата си в Христос.

 

В следващото видео ще видиш кратко обобщение за това как може да използваш инструмента.

Връзка с Истината

 

Учене чрез тренировка

 

Повечето професии изискват хората да упражняват своите умения. Преди голям мач треньорът води спортистите през интензивна тренировка. Музикантите репетират музиката, която ще свирят отново и отново преди конецарта. Следващияте видео клип е пример за използването на съвременен инструмент, използван във филмовата индустрия, който помага на всички да се подготвят за сложна филмова сцена.

Как „предвизуализацията“ помага на актьор като Киану Рийвс да се подготви за своята работа?

 

Как тази детайлна работа на „предвизуализацията“ се отразява на крайния продукт, който виждаме по кината?

 

Предвизуализацията на „Матрицата Презареждане” илюстрира силата на симулацията. След като актьорите и филмовият екип са изучили сцената и дори са я репитирали в ума си или в стаята си, всеки влиза в набори, подготвен за ролята им. Симулацията дава на актьорите свободата да се фокусират върху всяка част от филма, която е особено трудна за тях. Ползите от това се усещат при заснемането на всяка сцена, когато добрата подготовка увеличава приноса на всеки.

Може да направиш същото, като използваш Четирите духовни принципа с вярващ. Симулацията ще помогне да визуализираш това как ще седнеш с някого и ще му споделиш благовестието.

Има едно важно нещо, което трябва да споделиш с партньора. Той трябва да се съгласява с посланието, за да може да създаде лесна ситуация. Идеята е да се практикува използването на нов инструмент, за да се изгради усещане към този инструмент.

.

Направи симулацията с приятел.

Заедно работете върху представянето на благовестието от въведението до молитвата.

Като свършите, обсъди с партньора си как е протекло.

Предприемане на действие

 

Прочел си Четирите духовни принципа. След това гледа демонстрация на Четирите духовни приница. След това премина през симулация. Време е да споделиш благовестието.

 

Може да се чудиш:“Как ще започна разговор с някого и как ще направя прехода към споделяне на Четирите духовни принципа?” Има няколко простички неща, които може да опиташ. Срещни се с приятел или състудент. Кажи им, че си научил нещо, което ти е помогнало да опознаеш Бога лично и би искал да го споделиш с тях. Кажи на приятеля си, че също би искал да чуеш неговото мнение по въпроса. Това е единственото, което трябва да направиш. След това направи стъпка на вяра и се довери Бог да те води.

Сподели Четирите духовни принципа с някого.

Помни, успехът в свидетелстването е да поемеш инициативата да споделиш Христос със силата на Святия Дух, като оставиш резултатите на Бога.

Размишление върху наученото

Сега, след като си споделил благовестието, като си използвал Четирите духовни принципа, е време да оценим това, което си научил. Отдели време и напиши това, което е минало добре. Също отбележи това, което не е минало толкова добре.

В този урок се фокусирахме на научаването на умение с използване на инструмент. Въпреки, че сме благодарни за многото инструменти, които са създадени, ние знаем, че хората не са спечелени за Христос чрез методи и материали. Те откликват заради служението на Святия Дух, Който използва Божието слово и различните методи да ги доведе при Спасителя.

Но когато се яви благостта на Бога, нашия Спасител, и Неговата любов към човеците,

5 Той ни спаси не чрез праведни дела, които ние сме сторили, но по Своята милост чрез окъпването, сиреч, новорождението и обновяването на Светия Дух.

Тит 3:4-5

Екстри само за теб

Виж демонстрация на GodTools: https://www.youtube.com/watch?v=iyCT9vhOcbI

Преди няколко години един студент в Гана е бил в подобна на твоята ситуация. Той е бил предизвикан да сподели вярата си. Той сега си спомня за този момент.

Наслади се на материала:   https://www.youtube.com/watch?v=4Lqh8IoViJQ

Click for MEDIA CREDITS


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.