КАК ДА СМЕ СИГУРНИ, ЧЕ СМЕ ХРИСТИЯНИ

Др. Бил Брайт

 

Опитът ми в съветването на студенти и миряни през годините след като лично се срещнах с Христос ме е убедил, че има хиляди добри, верни хора, които ходят на църква и са „приели“ Христос, но не са сигурни в спасението си. Независимо от това колко усилено се опитват и колко дисциплинирани са усилията им да угодят на Бога, те продължават да бъдат неуверени във взаимоотношението си с Него.

Защо тази съкрушителна несигурност съществува сред толкова много хора, които искрено искат да познават Бога и са Го търсели в продължение на години? Убеден съм, че за мнозина тази липса на увереност се дължи просто на недостатъчна информация относно кой е Бог, истинското значение на разпъването и възкресението Му и какво включва приемането на Исус Христос за Господ и Спасител.

Възможно ли е вие самите все още да не сте сигурни относно взаимоотношението си с Бога, макар да сте били отгледани в християнска среда и да сте „вярвали“ в Него и Неговия Син в продължение на много години? Ако умрете точно в този момент, знаете ли със сигурност къде ще прекарате вечността? Имате ли увереността, точно сега, че Господ Исус е в живота ви и че сте Божие дете?

Или може би сте приели Христос съвсем наскоро и все още не сте напълно сигурни дали нещо наистина се е случило с вас – нямате увереност в спасението си и имате сериозни притеснения относно мястото, на което ще отидете след като умрете. Ако сте сред огромния брой хора, които все още търсят Бога, следващите минути ще бъдат едни от най-важните в целия ви живот.

Да станете християни включва приемането на най-големия дар, предлаган на човека – Божия дар на любов и прошка чрез Исус Христос. Приемането на Исус Христос за Спасител и следването Му като Господ включва интелекта, емоциите и волята на човека.

ИНТЕЛЕКТУАЛНО РАЗБИРАНЕ

За да станем християни или за да бъдем сигурни, че сме християни, трябва да имаме ясно интелектуално разбиране какво включва това. Християнството не е „сляп скок на вяра“.То се основава на исторически факти, документирани в продължение на векове от анализи и проучвания. Много учени са посвещавали живота си на изследване раждането, живота, учението, чудесата, смъртта, възкресението и влиянието на Исус от Назарет. В резултат на това днес ние разполагаме с много повече исторически доказателства, описващи тези събития, отколкото фактите относно поражението на Наполеон при Ватерло.

Исус Христос твърди, че е Бог. Той казва: „Аз и Отец едно сме“ (Йоан 10:30). „Който е видял Мене, видял е Отца “ (Йоан 14:9). За да станем християни, трябва искрено да приемем твърденията на Хрисос и да повярваме интелектуално, че Исус е Бог и че е умрял за греховете ни, бил е погребан и е възкръснал отново, че Той иска да влезе в живота ни и да стане наш Спасител и Господ.

 

УЧАСТИЕ НА ЧУВСТВАТА

Да бъдем сигурни, че сме християни включва и чувствата ни. Емоцията е усещане или реакция спрямо дадено действие, събитие или преживяване. Провалът в разпознаването на различните видове емоции е причинил у мнозина объркване относно взаимоотношенията им с Бога. Навярно няма друго нещо, което да е причинило у хората такова объркване относно увереността в жизненоважното им взаимоотношение с Бога черз Исус Христос, както погрешния наблег върху чувствата.

Някой може да бъде изключително екстровертен и емоционален, докато друг може да е спокоен, сдържан и затворен в себе си. Но когато наблюдават дадено действие или преживяват някаква опитност, те могат да реагират по много различен начин – единият с голяма радост, а другият – със спокойствие.

Всеки, който приема Исус Христос като Спасител и Господ, има различно емоционално преживяване. Павел среща Бога при драматични обстоятелства по пътя за Дамаск. Тимотей, от друга страна, е отгледан в християнски дом, където отрано приема Христос и постепенно израства духовно. Фактът, че вашето преживяване с Бога може и да не е толкова емоционално, колкото това на някого другиго, не го прави по-малко истинно. Ние не трябва да разчитаме на чувствата, защото те могат да бъдат подвеждащи.

Тогава как някой може да бъде сигурен, че е християнин? Съществува ли някакво потвърждение, което Бог дава на онзи, който искрено приеме Христос? Писанието ни дава тройно потвърждение, че Исус Христос е в живота ни, че ние сме Божии деца и че имаме вечен живот.

Първо, имаме външното свидетелство на Божието Слово. Увереността се основава на авторитета на Божието Слово. Щом отговаряте на Божиите условия, както са изявени в Неговото Слово, вие можете да сте сигурни, че сте Божие дете. Второ, имаме вътрешното свидетелство на Светия Дух, който „свидетелства заедно с нашия дух, че сме Божии чада“ (Римляни 8:16). Нашият променен живот е третото потвърждение на факта, че сме християни. „И така, ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето, [всичко] стана ново“ (2 Кор. 5:17). Тази промяна може да е бърза или постепенна в зависимост от личностните характеристики на дадения човек.

В християнския живот има място за чувства, макар че ние не бива да ги търсим, нито да се опитваме да ги върнем от миналото си.

Не трябва да омаловажаваме основателните чувства, но по-важно е да помним, че трябва да живеем чрез вяра – вяра в Бога и Неговите обещания, без да търсим емоционални преживявания. Самото дело на търсене на емоционални преживявания противоречи на концепцията на вярата, която е единственият начин да угодим на Бога.

 

УЧАСТИЕ НА ВОЛЯТА

В допълнение към интелекта и чувствата, да бъдем християни включва и волята. Нашето взаимоотновение с Христос може да бъде добре илюстрирано чрез изискванията за едно брачно взаимоотношение, което, в идеалния случай, трябва да включва същите тези три съставни части – интелекта, чувствата и волята.

Например мъжът интелектуално може да бъде убеден, че жената, която е избрал за съпруга, е „правилната“ за него. Той може да бъде и емоционално включен, обичайки я от цяло сърце, но бракът изисква много повече от интелекта и емоциите. Той включва волята.

Само след като мъжът и жената, чрез действие в резултат на воята си, посветят себе си един на друг в присъствието на свещенослужителя или длъжностното лице, те стават съпруг и съпруга. Разликата е в думата „Да“. По същия начин е и нашето взаимоотношение с Христос. Не е достатъчно да вярваме интелектуално, че Исус Христос е Божият Син и Спасител на чевеците, нито е достатъчно да имаме емоционално преживяване. Макар и двете да са основателни, човек не става християнин докато чрез решение на волята си не приеме Христос като Спасител и Господ в живота си.

Но съществува една разлика между брачното взаимоотношение и християнското преживяване. В брака често последователността на посвещението започва с интелекта, след това са чувствата и накрая – волята. Но в посвещаването на Христос последователността обикновено започва с интелекта, последван от волята и най-накрая, като „вторичен продукт“ или резултат, следват емоциите или чувствата.

За да сте сигурни, че сте християни, трябва да знаете някои основни библейски истини:

Първо, Бог ви обича и предлага чудесен план за живота ви. Второ, човекът е грешен и отделен от Бога и затова не може да изпита Божията любов и план. Трето, Исус Христос е единственото разрешение за човешкия грях. Чрез Него можете да познаете и изпитате Божията любов и план. И четвърто, трябва лично да приемем Исус за Спасител и Господ; тогава ще можем да изпитаме Божията любов и план.

Разбирате ли важността на тези истини? Някога приемали ли сте Господ Исус Христос за ваш Спасител? Ако сте Го приели, имате ли увереност в спасението си? Сигурни ли сте, че ако умрете точно в този момент, ще прекарате вечността с Бог в рая?

Ако не можете да отговорите с „Да“ на тези въпроси, мога ли да ви предложа да намерите тихо местенце, където да бъдете сами, и да приемете Господ Исус за ваш Спасител още сега?

Ако никога досега не сте приемали Христос с категорично, волево решение, можете да го направите сега, като се помолите. А ако не сте сигурни, че сте християни, сега вече можете да бъдете сигурни. И в двата случая ви препоръчвам да се помолите с тази или подобна на нея молитва, която да изкажете лично чрез вяра:

Господи Исусе, аз се нуждая от теб. Благодаря Ти, че умря на кръста за моите грехове. Отварям вратата на живота си и Те приемам за свой Спасител и Господ. Благодаря Ти, че прости греховете ми и ми даде вечен и изобилен живот. Направи ме такъв, какъвто Ти желаеш да бъда.

Решението да приемете Исус Христос като ваш Спасител и да Го следвате като ваш Господ е несравнено най-важното решение, което ще вземете през целия ви живот.

Адаптирано от Как да сме сигурни, че сме християни, 1971, 1998 от Бил Брайт, New Life Publications, Кемпъс Крудейд фор Крайст. Всички права запазени. Използвано с разрешение.

Д-р Бил Брайт е основател на Кемпъс Крудейд фор Крайст Интърнешънъл.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.