Elements of Effective Discipleship MK

Елементи на ефективна discipleship

Иако е точно дека discipleship не може да биде дестилиран во формула, постојат основни елементи кои го зајакне. Четири од нив се споменати во оваа лекција.

Вклучи го твојот ученик во работата за Бог

Правењето ученици е активно. Тоа е водено од верба. Тоа вклучува динамичен израз на послушност. Удобното правење ученици става нагласок на лични разговори и дискусија за „идеи“ од верата. Библиското правење ученици ги става тие идеи во практика. Мора да запомниме дека она што ние го правиме со нашите ученици, најверојатно и тие ќе го прават со нивните ученици.

Покажи го Христијанскиот живот

Кога зборуваме за тоа како треба да живееме, што треба да правиме или како да се однесуваме, најчесто повеќе е фатено отколку сфатено. Да имаш побожен пример е навистина голема предност. Кога некои идеи и концепти се применети тие стануваат јасни. Твојот живот ќе биде пример за твојот ученик. Покани го твојот ученик во твојот жувот и сподели ги не само твоите идеи, туку кој си ти. 

Изгради силно пријателство

Кога Божјите деца имаат блиски пријателства тоа му е угодно на Бог. Кога контекстот е љубов и доверба ние можеме да научиме многу. Голем дел од правењето ученици е личната грижа. Пастирот со љубов се грижи за своите овци. Ние треба да се грижиме за нашите ученици, преку охрабрување, поттикнување и поправање со цел да им помогнеме да станат верни следбеници на Христос. 

Води го твојот ученик до Божјиот Збор

Ние треба постојано да ја читаме Библијата. Таму е откриена вистината која ќе нѐ научи како да мислиме, што да веруваме и како да му угодиме на Господ. Здравото правење на ученици е секогаш приврзано за проучување на Божјиот Збор.